Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Upotreba etarskih ulja u kozmetičkim salonima

Etarska ulja su prirodni sastojci biljaka. Kao vrsta, mi smo okruženi biljkama. Zavisimo od njih. Bilo da ih lično uzgajamo ili ne, opredeljeni smo upotrebi najrazličitijih biljnih vrsta. Život bez biljaka bio bi nezamisliv, zar ne? Kada se osvrnemo unatrag, vidimo da su od svojih početaka ljudi koristili biljke u svom svakodnevnom životu, u ishrani, domaćinstvu, lečenju…Biljke su nam omogućavale da izgradimo bezbedna i udobna staništa. Naučili smo da od lana i pamuka izrađujemo kvalitetnu garderobu koju smo bojili biljnim bojama. Treba li posebno naglašavati važnost začinskog bilja? Ili lekovitog bilja? Naučili smo da uzgajamo biljke koje nas hrane i bez kojih bi nam svakodnevni život bio, jednom rečju nezamisliv. Voće i povrće do dana današnjeg čini neizostavni deo svake trpeze. Žitarice kao osnova prehrane koriste se od pamtiveka. Teško bi bilo nabrojati sve koristi koje i dan - danas imamo od biljaka i njihove upotrebe. Vremenom smo prepoznali specifične osobine pojedinih biljaka pa tako i etarskih ulja, koja su našla svoju primenu u svim područjima života ljudi.

Upotreba etarskih ulja veoma je široka. Jedna od njih odnosi se na primenu u kozmetologiji, jer kozmeticki saloni sve više se okreću prirodi i kvalitetnim sastojcima koje nam ona nudi. Etarska ulja svoj učinak na ljudski organizam ostvaruju na dva načina: čulom mirisa i putem krvotoka. Čulo mirisa je, evolucijski, najstarije čulo. Mnogo je osetljivije od čula ukusa. Deo mozga koji “obrađuje” mirise, limbički deo mozga odgovoran je za osećaje, pamćenje, intuiciju, nagone, emotivne odgovore na stresne situacije… Kada to znamo, jasno nam je kako mirisi utiču na nas, naša raspoloženja, emocije, emotivna i duhovna stanja. Sva etarska ulja mirišu. Da li se nekom određeni miris dopada ili ne, to je stvar lične prirode, ili, da tako kažemo, stvar ukusa. Mnogo je važniji efekat koji ulje sa manje ili više prijatnim mirisom postiže. Svako od nas može prepoznati sebe u stresnoj situaciji, bilo na poslu, u porodičnom okruženju ili nekim specifičnim okolnostima koje na nas stresno deluju. Kada u prostoriji u kojoj se nalazimo razvijemo miris ulja čije molekule imaju relaksirajući efekat, udisanjem dospevaju u krvotok i dopiru do centralnog nervnog sistema koji prenosi informacije limbičkom delu mozga, stres se umanjuje. Kako nivo stresa opada, efikasniji smo u svim sferama života, bez obzira na pol, godine i životno iskustvo koje nosimo sa sobom.
Blog ilustracija: Upotreba etarskih ulja u kozmetičkim salonima Foto: Mareefe, Pixabay
Drugi način delovanja mirisa na ljudski organizam je putem krvotoka. Molekule etarskih ulja, pojednostavljeno rečeno, na taj način dopiru do svih delova tela i razvijaju svoj učinak tamo gde je to potrebno. Ali, da bi molekule ulja dospele u krvotok, moraju se prvo apsorbovati. Postoje i koriste se tri načina apsorpcije: putem kože, udisanjem (apsorpcija iz plućnih alveola) i apsorpcijom iz creva kod primene etarskih ulja koja se mogu i smeju koristiti oralnim putem.

Važno je da znamo da etarska ulja nisu medikamenti kod kojih je precizno definisano i navedeno doziranje i način upotrebe. Zbog toga je potrebno biti oprezan pri korišćenju etarskih ulja. Poslednjih decenija naučnici se sve više interesuju i bave proučavanjem i upotrebom etarskih ulja, pa više i nije tako teško doći do odgovarajuće literature odnosno stupiti u kontakt sa licenciranim aromaterapeutima, koji mogu najviše pomoći u ovoj oblasti.

Nemoguće je nabrojati sve dobrobiti primene etarskih ulja. Ali, gotovo svako etarsko ulje ima i nuspojave, kojih moramo biti svesni pre upotrebe istih. Pre nego što posegnemo za nekim uljem ili uljima, potrebno je saznati delovanje, način pripreme, doziranje, način upotrebe, kontraindikacije.

Sve više kozmetičkih salona u svojoj ponudi ima i tretmane etarskim uljima. Svi smo svesni štetnog delovanja hemikalija po naše zdravlje i sve više nas opredeljuje se za upotrebu prirodnih preparata, bilo da su u pitanju sredstva za dubinsko čišćenje kože, negu i ozdravljenje oštećene ili problematične kože, svakodnevnu negu ili tretman u cilju podmlađivanja ili zatezanja kože. Pri tome se ne misli samo na kožu lica i vrata već na tretiranje tela i kože u celini.
Blog ilustracija: Upotreba etarskih ulja u kozmetičkim salonima Foto: Monfocus, Pixabay
Profesionalni kozmetičar je obučen da zna na koji način se vrši apsorpcija preko kože. Ako etarsko ulje nanesemo na kožu, molekule će difuzijom brzo proći kroz pore na koži i ćelijske membrane i prodreti dublje u tkiva i krvotok. Krv će neprestano odnositi molekule ulja i smanjivati njihovu lokalnu koncentraciju, zbog čega će koža vrlo brzo ostati suva. Mešanjem nekog etarskog ulja sa dobrim, prirodnim baznim uljem ( badem, argan, jojoba… ) znatno će se usporiti proces prolaska molekula esencijalnog ulja kroz kožu. Ovaj proces zahteva malo vremena i jednostavan je za upotrebu. Obučen kozmetičar znaće da proceni koje bazno ulje da upotrebi u skladu sa tipom kože klijenta. Takođe, znaće da odredi koncentraciju izabranih ulja u skladu sa željama i potrebama klijenta. Veoma je važno paziti na koncentraciju izabranih ulja u skladu sa starošću tj. godinama klijenta jer nije preporučljivo deci i starijim osobama aplicirati koncentrovanije smeše. Takođe je važno napomenuti da su etarska ulja lako isparljiva i u nekim slučajevima fotosenzibilna, što znači da menjaju svoj sastav pri dodiru sa dnevnim svetlom i , naročito, sa Sunčevom svetlošću. Zato je potrebno biti obazriv i čuvati ulja na tamnom mestu u originalnoj ambalaži.

Dovoljno je da koristimo prirodna sredstva, koja sve više kozmetičara ne samo da koristi već promoviše i preporučuje. Kada dobro obučen kozmetičar napravi preparat prilagođen specifičnoj potrebi kože klijenta, smeša baznog i etarskog/etarskih ulja ponaša se kao depo iz kog aktivne supstance ulja kontinuirano i polako ulaze u krvotok kroz duži vremenski period. U slučaju kožnih bolesti ( akne, psorijaza, neurodermitis, rosacea, gljivična oboljenja…) na taj način se omogućava duže lokalno prisustvo na koži, što automatski omogućava bolje i dugotrajnije efekte nanošenja pažljivo pripremljenog preparata. Mnoga ulja deluju antivirusno, antibakterijski i sprečavaju pojavu i širenje gljivica, što su neki od najvažnijih i najzastupljenijih problema kada je naša kože u pitanju. Potrebno je dobro poznavati način delovanja etarskih ulja na ljudski organizam pa odabrati ulje ili kombinaciju ulja da bi se postigao što bolji efekat, bilo da je on antiseptički, probiotički, balansirajući, sinergički, stimulirajući ili umirujući.
Blog ilustracija: Upotreba etarskih ulja u kozmetičkim salonima Foto: silviarita, Pixabay
Etarska ulja dobijaju se na dva osnovna načina: destilacijom vodenom parom i ceđenjem. Budući da su etarska ulja lakša od vode i ne mešaju se sa vodom nego plivaju na vrhu u završnom postupku destilacije odvajaju se od vode. Voda koja je dobijena destilacijom zove se cvetna voda - vodica ili hidrolat. Hidrolati su našli svoju izuzetno široku primenu u kozmetologiji. Bitno je naglasiti da postoji velika razlika između etarskih ulja i hidrolata, Osnovna razlika, naravno ne i jedina je u tome što se esencijalna ulja na kožu nanose u razblaženom obliku a hidrolate možemo direktno nanositi bez bojazni da će izazvati reakciju ili oštetiti kožu. Osnova su mnogih sredstava za čišćenje kože. Divni su prirodni tonici. Mogu se dodati sredstvima za hidriranje kože da bi potpomogli da se postigne bolji efekat već postojećih preparata. Koriste se tako što se poprskaju direktno na kožu ili se koža obriše nakvašenim tupferom. Nakon pranja kose, dovoljno je vlažnu kosu poprskati odgovarajućim hidrolatom i kosa postaje mekša, bujnija, svilena...Suva koža naprosto obožava hidrolate! Da biste svoju kožu još bolje zaštitili i negovali nakon sunčanja, poprskajte se posle tuširanja omiljenim hidrolatom dok vam je koža još vlažna i pustite da se prirodno osuši na vazduhu. Vaša koža biće vam veoma zahvalna. Kao i etarska ulja i hidrolati mirišu. Odaberite svoj omiljeni cvetni miris i nakon tuširanja nanesite hidrolat na kožu. Ne samo da ćete ugodno mirisati već ćete se i mnogo manje znojiti.

Savremena kozmetologija sadrži u svojoj praksi niz metoda, postupaka kojima se služi u cilju unapređivanja zdravlja ali, nezaobilazno i lepote. Pre svega, potrebno je znati da se kozmetologija bavi celim telom, što podrazumeva negu kože, kose, noktiju, zuba. Takođe, dobro obučen kozmetičar sa iole entuzijazma, posvećenosti svom zanimanju neće odmah posegnuti za već gotovim proizvodom za čišćenje, negu, tretiranje, isl. Potrudiće se da svojeručno napravi što kvalitetniji i primereniji preparat, sa što boljim i što dugotrajnijim efektom.
Blog ilustracija: Upotreba etarskih ulja u kozmetičkim salonima Foto: Mareefe, Pixabay
Čišćenje i “piling” tj. odstranjivanje mrtvih ćelija sa površine kože i vlasišta najčešće su prvi korak u tretmanu. Svi ostali postupci zavise od individualnih potreba klijenta. Što kozmetičar bolje poznaje potrebe svog klijenta, tip kože i kose napr. lakše i efikasnije mu može pomoći da postigne svež ten, koristeći obilje hidrolata i mešavina etarskih ulja, koja se poslednjih godina mogu naći i na našem tržištu. Svakodnevnom negom kose tretmanom etarskim uljima svako od nas može imati bujniju i svileniju kosu. Neka ulja podstiču kosu na brži rast. Neka ulja pospešuju rast noktiju i s obzirom na način na koji deluju, učvršćuju ih u samoj svojoj strukturi. Dovoljno je pomešati par kapi etarskih ulja sa soda bikarbonom i dobili smo prirodnu pastu za zube, koja izbeljuje zube, neguje desni i osvežava dah. Ulja za masažu su priča za sebe. Ukoliko se koriste sa oprezom i punim poštovanjem, multiplikuju svoje efekte od opuštanja mišića, saniranja upalnih procesa u organizmu do sjajne i blistave kože.

Gojaznost je počela da se prepoznaje kao problem mnogo širih razmera od prestave koju o njoj imamo. Gojaznost može dovesti do niza zdravstvenih problema. Estetski momenat je samo onaj najočigledniji. Dobar, stručno obučen kozmetičar zna da preporuči kombinaciju etarskih ulja koja direktno deluju na naš “centar gladi” u mozgu i svojim delovanjem umanjuje preteranu potrebu za jelom. Mnogo mladih ljudi ima problem sa celulitom i ne misli se ovde samo na ženski deo populacije. Muškarci su sve spremniji da se za pomoć obrate kozmetičaru koji je u stanju da prilagodi svoje postupke i izbor preparata potrebama muške kože, kose, tela… Celulit je tvrdokoran kada se pojavi i to znaju oni koji ga imaju. Teško je rešiti ga se ali nije nemoguće. Upravo način na koji etarska ulja prodiru u organizam je moćno oružje u borbi sa nepoželjnim naslagama. Svaki kozmetički salon ima u svojoj ponudi izbor metoda, tehnika i sredstava kojima utiče na razlaganje celulita. Svi smo svesni da je potrebno promeniti navike- od onih u ishrani do fizičke aktivnosti koju često zapostavljamo. Kozmetički saloni nude usluge brojnih tehnika masaže, od električnih masažera, lampi sa različitim spektrima svetlosnih zraka koji se usmere na kritična mesta na telu, do kućnih "oklagija"( drvenih valjaka) koje su se u praksi izvanredno pokazale. Limfna drenaža je izvanredan postupak, koji, kada se primeni u kombinaciji sa kvalitetnim esencijalnim uljima postiže veoma brzo vidljiv efekat a preporučljiv je i za osobe koje imaju i neke druge tegobe.
Blog ilustracija: Upotreba etarskih ulja u kozmetičkim salonima Foto: Mareefe, Pixabay
Nezaobilazno treba pomenuti finansijsku stranu ove priče. Iznenađujuće je koliko su, očigledno ali i dokazano u praksi moćni prirodni preparati jeftiniji u odnosu na preparate dobijene hemijskim putem. Uz stručni tretman kozmetičara postižu se vrhunski rezultati u postizanju zdravlja i lepote dostupni svakom džepu. Mnogo smo zadovoljniji sobom kada nam je koža zdrava i blistava, kosa sjajna i bujna, nokti zdravi i negovani, zubi beli i kada na telu nemamo naslage celulita. I nije važno koliko godina imamo, bitno je samo kako se osećamo. Povratkom prirodi, uzimanjem sa zahvalnošću njene darove, trudom da je očuvamo i ne zagađujemo dali smo svoj doprinos prirodnom poretku. Kod kuće, na radnom mestu, u kozmetičkom salonu...
J. S.

Pročitajte još:

- Sezonske pripreme u kozmetičkom salonu
Back to Top