Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Veliki izbor u salonima nameštaja

Saloni nameštaja privlače pažnju svih onih koji razmišljaju o tome kako da ulepšaju svoj životni ili poslovni prostor. Izbor je zaista veoma velik, tako da za svakog ima po nešto.

Međutim, ogroman izbor različitih stilova koji nude saloni namestaja svima onima koji su neodlučni može da predstavlja dodatni izazov prilikom odabira. Na koji način opremiti stan, kuću ili kancelariju sa stilom, funkcionalno i praktično? Jedna od opcija je da angažujete dizajnera enterijera. Ova varijanta je veoma dobra ako to sebi možete da priuštite. Dajete smernice i izražavate svoje želje u vezi sa time kako biste otprilike voleli da izgleda prostor, ili pak samo dajete naznaku da li više volite moderan ili klasičan stil. Ova podela veoma gruba i nekima može biti nedovoljna. Saradnja sa dizajnerom naročito je preporučljiva kada je u pitanju opremanje poslovnog prostora ili lokala. Sami saloni nameštaja imaju svoje dizajnere čije vam usluge mogu ponuditi.

Međutim, ako ipak imate ograničen budžet, sami sebi ćete biti kreator prostora. Dobra stvar je činjenica da postoji pregršt gotovih rešenja i ideja koje možete pronaći onlajn. Možete razgledati veb-sajtove koji su za to specijalizovani, društvene mreže na kojima postoji niz profila koji se bave dizajnom enterijera, ali i manje očigledna mesta, kao što su veb-sajtovi hotela ili lokala, kako biste prepisali nečiju brilijantnu ideju u svom domu.

Dizajniranje je veoma maštovit i zahtevan posao. Kada birate nameštaj za svoje sobe, razmišljate o tome da ga kupujete za neki duži period. Treba da vam se dopadne i ne sme brzo da dosadi. Takođe, ne bi trebalo da bude neki trenutni hir i modni hit, koji će prestati da bude aktuelan za par sezona. Nameštaj mora biti kvalitetan, praktičan i funkcionalan. Pobornici klasičnog tipa nameštaja uvek su okrenuti više stilskim garniturama i pratećim elementima. Neki stanovi u centru, u starim zgradama, sa visokim plafonima, idealni su za ovakav odabir. Stilski nameštaj mnogima budi nostalgiju ukoliko su odrastali u prostorima slično opremljenim. Istina je da se može naći i polovan, restauriran, ali nov nameštaj koji je izrađen po uzoru na stare modele ipak je nešto što treba da nosi prevagu. Poneki antikvitetni komad nije na odmet. Bilo kako bilo, saloni nameštaja koji u ponudi imaju stilske garniture, stolove i stolice itekako mogu da vam ponude sve što ste zamislili i više od toga. Čak i pobornici modernog stila uviđaju da kombinacija sa klasičnim stilskim može da bude veoma efektna. Nov nameštaj, modernih geometrijskih linija može se osvežiti nekom stilskom komodom, stočićem ili foteljom.

Blog ilustracija: Veliki izbor u salonima nameštaja Foto: Barry D, Pixabay


Ukoliko ste više za nešto novije i savremenije onda za vas ostaje ponuda velikog broja salona nameštaja, koji nude modele s ovakvim linijama. Izvesni saloni nameštaja prodaju komade iz uvoza ili od raznih proizvođača, dok drugi imaju sopstvenu proizvodnju. Za kupce to ne mora biti značajno, važno je samo da pronađu modele koji im se dopadaju. Saloni nameštaja sa sopstvenom proizvodnjom često nude modele po akcijskim cenama, naročito kada žele da isprazne magacin sa zalihama i ostave prostora za najnovije kreacije. Ugradnja i montaža postoji u ponudi većih salona nameštaja, koji imaju svoje timove tehničara koji izlaze na teren. Čak i manji saloni, koji drže do svog ugleda, nude svojim kupcima isporuku i montažu kupljenog nameštaja. S tim u vezi, dobro se raspitajte u vezi sa isporukom i ugradnjom nameštaja, npr. kuhinjskih elemenata, kliznih plakara i slično, koje ne može svako sam sebi da postavi je za to potreban alat, znanje, snaga i veština. U krajnjoj liniji, zašto biste se sami time baktali, nešto pokvarili, plaćali nekog sa strane da to uradi, ako već postoji mogućnost besplatne ugradnje. Obično se ona nudi kupcima koji potroše određenu svotu novca. S obzirom na cene nameštaja, ta svota je lako dostižna i otprilike prati cene elemenata za koje je neophodna montaža. Na primer, ako kupite tabure koji na zahteva montažu, njegova cena je verovatno niža od donje granice potrebne za besplatnu isporuku. Nije gabaritan i masivan, tako da ga lako možete transportovati samostalno, u svom automobilu. S druge strane, kuhinje po meri, plakari, ormari, regali, bračni kreveti itd. nešto je za šta treba kamionski transport, više snažnih ruku i montiranje na licu mesta.

Što se tiče cena nameštaja, imajte na umu da možete postići savršene rezultate, a ujedno proći jeftinije. Potrebno je da znate šta želite i da se naoružate strpljenjem. Saloni nameštaja imaju veliki izbor, a neki modeli su slični drugima. Kada zamislite šta je to što bi vam odgovaralo, pogledajte na više mesta da li postoji u ponudi. Cene se mogu značajno razlikovati, zavise od toga da li je model ovogodišnji ili prošlogodišnji. Neke elemente treba da sačekate. Trenutno nisu na stanju. Međutim, kada nađete nešto što vam se baš sviđa, a pri tom se savršeno uklapa po dimenzijama, poručite to i sačekajte ako treba. Vreme brzo prolazi, a vi ste mirni jer znate da ste obavili kupovinu.

Nameštaj po meri oduvek je budio veliko interesovanje. Kada su u pitanju kuhinje i klizni plakari, cene su često izražene u m2, ali isto tako nekad treba i sagledati mogućnost da se kupi gotov proizvod koji je jeftiniji od onog koji se radi po merama. Dešava se da kupci pronađu plakar ili kuhinju koja se savršeno uklapa u željene dimenzije. Tada je jeftinije pazariti nešto gotovo nego da se naručuju po meri. Razlog je težnja prodavaca nameštaja da postojeće zalihe prodaju i da na njihovo mesto postave nov model. Kada se radi po meri, to je nešto što tek treba da se proizvede, dok je uvek prodavcima isplativije da prodaju nešto što je već napravljeno i čeka svog kupca.

Koliko god da vam se dopadne neka ugaona garnitura, kauč, sofa, fotelja, krevet za dečiju sobu ili spavaću, vodite računa o materijalima od kojih su napravljeni. Veliki izbor ne podrazumeva samo stilsko uklapanje, već i izbor kada je praktičnost i lako održavanje u pitanju. O ovome naročite treba da vode računa porodice sa malom decom ili svi oni koji imaju kućne ljubimce. Birajte mudro da ne biste robovali čišćenju svog osetljivog nameštaja. Istina je da, ako u stanu ili kući žive mahom odrasli i dovoljno velika deca da ne prave nered, onda je sloboda pri izboru veća. Ali, svakako da neke osetljive boje i materijale treba izbegavati, jer takvi komadi izgledaju lepo samo dok su novi, dok kad se malo zaprljaju prave efekat suprotan od onog koji ste želeli da postignete.

M. K.
Back to Top