Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Vežbajte sa fizioterapeutom – fizikalna terapija

Da li se bavite sportom i fizičkom aktivnošću? Svi smo slušali i čitali o tome koliko je važna redovna rekreacija. Iznova se pišu studije i prezentuju naučni dokazi o tome da redovna umerena fizička aktivnost blagotvorno deluje na čitav organizam. Međutim, tu se kriju razne opasnosti ako se ne pridržavamo određenih pravila.

Medicina se ne uči preko noći i niko ne treba da bude sam svoj doktor. Nije džabe postavljeno upozorenje na početku nekog fitnes programa da je obavezno prvo se konsultovati sa svojim lekarom u vezi sa tim da li je za osobu bezbedno da se bavi nekom aktivnošću kako ne bi ugrozila svoje zdravlje. Mnogima je prva asocijacija kada se pomene fizikalna terapija upravo lečenje oboljenja kičme ili rehabilitacija nakon sportske povrede, ali fizioterapeuti nisu tu samo kada treba nešto da se leči ili sanira. Koja je još njihova uloga i da li se odlazak kod njih može praktikovati i kada ne spadate u kategoriju onih kojima je lekar fizijatar ili ortoped naložio fizikalnu terapiju?

Blog ilustracija: Vežbajte sa fizioterapeutom – fizikalna terapija


Foto: Pixabay

Mnogi, naročito mlađi ljudi, u želji da pozitivno utiču na zdravlje kompletnog organizma, počinju da se bave raznim sportskim aktivnostima na svoju ruku. Nekima, ili bolje rečeno većini je motiv da poboljšaju svoj izgled i da izgube višak kilograma. Zato i žene i muškarci počinju da idu u teretane i fitnes klubove. Takođe, mnogi od njih ne znaju tačno šta treba da rade. Nisu svi u mogućnosti da angažuju ličnog trenera, tako da su praktično prepušteni sami sebi. Neko gleda šta drugi rade, neko skuplja informacije sa interneta kako se koja sprava koristi, a ima i onih koji dolaze sa unapred spremnim programima koje su takođe skinuli odnegde i toga se pridržavaju. Tu se kriju mnoge zamke. Nije samo reč o učinkovitosti nekog treninga već, prvenstveno od opasnosti od povreda.

Kakvu ulogu tu mogu imati fizioterapeuti? Naime, od velike je važnost da kada vežbate sve bude uzeto u obzir. Misli se na vaše godine, zdravstveno stanje, kao i to u kakvoj ste trenutno kondiciji. Fizikalna terapija je vid lečenja, odnosno stavljanja u prvobitno stanje koje je nastalo usled raznih nepovoljnih okolnosti. Ali, isto tako, fizioterapeuti su stručne osobe koje znaju kako treba da radite vežbe, a da pri tom čuvate kičmu, zglobove, ligamente, tj. skeletni i mišićni sistem uopšte. Ako vežbe radite nepravilno može doći do povreda. Neke od tih povreda brzo se saniraju i prolaze, ali mogu Vas usporiti na nekoliko dana. Međutim, dešavaju se i mnogo ozbiljnije povrede koje kao posledicu mogu imati da moraju čak i hirurški da se leče. Neka stanja zahtevaju veoma dugotrajno lečenje i ne samo što stvaraju veliku neprijatnost, već mogu fizički i radno onesposobiti osobu na neko vreme. Kako bi se ovo sprečilo, nikako ne treba shvatati vežbanje zdravo za gotovo. Čak i da se povrede ne jave kao akutne, može da se desi da osoba koja nepravilno radi neke vežbe, ili suviše opterećuje kičmu, na primer, kasnije ima posledice koje su gotovo trajne i koje se veoma teško leče. Ovo važi i za mlađe i za starije, a naročito je namenjeno onima koji su zdravi i koji stoga ne osećaju posebnu potrebu da se konsultuju sa lekarom u vezi sa dozvolom da se bave nekim sportom.

Kada pratite nekog fitnes trenera i samostalno sprovodite njegov ili njen program bez direktnog nadzora, moguće je da svašta radite pogrešno, a da nema ko da Vas ispravi. Dok radimo vežbe za stomak, leđa, noge … naše telo se brani od opterećenje na način da imamo tendenciju da nesvesno korigujemo vežbu tako da sebi olakšamo. Zato se dešava da mnoge vežbe radimo pogrešno a da toga nismo ni svesni. Tako se gubi intenzitet i učinkovitost. Ali, kao što smo već naglasili, to je najmanja šteta. Najveća su povrede i negativne posledice tog tipa.

U ordinacijama fizikalne medicine i fizikalne terapije postoje posebni programi pojedinačnog rada sa klijentima koji su kreirani tako da su jedinstveni za svakog. Prilagođavaju se polu, uzrastu, kondiciji i zdravstvenom stanju. Vodi ih fizioterapeut koji konstantno nadgleda i koriguje osobu koja vežba. Ovo je nešto poput individualnog treninga. Pri tom, eliminiše se bilo kakve mogućnost povrede zato što vežbe vodi stručno lice. Ne morate imati bilo kakvih tegoba da bi ste krenuli na ovakav program. Jednostavno, kontaktirajte ordinaciju fizikalne medicine i zakažite pregled i konsultacije kako biste se dogovorili o dinamici odlaska na vežbe i o njihovoj ceni.

Ono na šta se radni ljudi koji svoj posao obavljaju sedeći u kancelariji ili od kuće za računarom jeste bol u ukočenost u leđima i ramenima. Ljudskom telu nije prirodno i normalno da bude u sedećem položaju osam, deset ili čak i više sati u kontinuitetu. Mišići leđa se zamaraju, a napetost u ramenima je gotovo uvek prisutna. Osećamo potrebu za olakšanjem koju vidimo u masaži i fizičkim vežbama. Svako ko je imao ovakve simptome i počeo redovno da se bavi vežbama, uvideo je sve njihove blagodeti. Mnoge ljude mrzi da vežbaju, a neki vežbe povezuju isključivo sa potrebom da smršaju. Ali, svako ko je prelomio u jednom trenutku i rešio da vežba, tek tada je shvatio u kolikoj meri su vežbe unele pozitivne promene u život. Nije poenta vežbanja da smršate što pre mučeći se i raditi preko limita. Poenta je da se osećate bolje, srećnije i da na svakodnevnom nivou imate neuporedivo više energije.

Fizioterapeut će napraviti program za Vas a cilj je da se otklone bilo kakve tegobe ako one postoje, ili ako nisu prisutne, onda je cilj da se održi vitalnost i da se osnaži organizam. Vežbanje pod stručnim nadzorom ima pregršt blagodeti a to su: jačanje duha i tela, otklanjanje ukočenosti i bola u leđima, poboljšanje raspoloženja (jer se tokom vežbanja luči endorfin – hormon sreće), jačanje imuniteta i sveukupno dobro delovanje na zdravlje svih organa i sistema organa. Zato se što pre odlučite na ovaj korak i neka Vam jedini motiv bude da se osećate bolje. Kada zakažete redovne termine vežbi sa fizioterapeutom, to će biti odlično za Vašu disciplinu, i imaćete kontinuitet. Svako ko redovno vežba zna koliko se dobro oseća posle svakog termina. Čak i kad Vas nekad mrzi da idete i hoćete da otkažete, ali na kraju ipak odlučite da odete, posle toga ste obavezno sebi zahvalni zbog te odluke jer imate mnogo više energije i osećate se neuporedivo bolje nego pre vežbi.

Pročitajte još:

- Moć fizikalne terapije

M. K.
Back to Top