Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Više od šminke - auto kozmetika

Kada je u pitanju naša vlastita pojava, izgled, efekat koji želimo da postignemo ili utisak koji nam je bitan da ostavimo itekako dobro znamo šta je kozmetika. I nije važno kog smo pola, pa čak ni uzrasta, jer sve mlađe i mlađe generacije od malih nogu počinju da uče, uglavnom roditeljskim primerom o kozmetici uopšte. Ipak, šta i koliko znamo o auto kozmetici?

Auto kozmetika, kao zbirno ime podrazumeva sve one preparate koji služe čišćenju i tretiranju vozila, njihovom svakodnevnom održavanju koje je vrlo važno da bi vozilo ostalo što duže ne samo čisto i negovano već i ispravno. Održavati je potrebno i karoseriju i unutrašnjost kabine i točkove i sve one sitne, često mislimo sporedne detalje koji ako nisu dovoljno dobro očišćeni mogu uticati na sveukupne performanse vozila.

Auto kozmetika može da se podeli kao pojam na više načina. Osnovna podela bi bila na kozmetiku koja služi svakodnevnom čišćenju, zaštitnu auto kozmetiku i onu koja služi u reparativne svrhe, za renoviranje pojedinih delova vozila.
Blog ilustracija: Auto kozmetika Foto: Dariusz Sankowski, Pixabay
Oni proizvodi koje koristimo često, skoro svakodnevno pripadaju grupi proizvoda za generalno čišćenje. Mnogo je lepša slika kada se otvore vrata blistavo čistog automobila i pojavi se noga u elegantnoj cipeli...Različite vrste šampona za pranje automobila, sredstva za pranje i čišćenje stakala, specijalna namenska sredstva koja čiste i neguju diskove točkova, različiti preparati za održavanje čistoće presvlaka i sedišta a u zavisnosti od materijala od kojih su napravljena, sprejevi koji čiste kokpit vozila i imaju antistatičko delovanje, različiti dezinficijenski poput onih za dezinficiranje klima uređaja i mnogi drugi spadaju u ovu kategoriju auto kozmetike.

Svi oni preparati i sredstva koja se koriste da bi zaštitila pojedine delove vozila od uticaja vremenskih neprilika, starenja, hemijskih uticaja, zagađenja, gubitka prvobitne boje ili sjaja spadaju u kategoriju zaštitne auto kozmetike. Ova kategorija proizvoda odnosi se na različite zaštitne voskove, preparate namenjene isključivo za plastiku, kožne delove vozila, za impregniranje tekstila i slično.

Reparativna auto kozmetika koristi se kada želimo da svom vozilu vratimo „stari sjaj“, odnosno prvobitni izgled u najvećoj mogućoj meri. Posiveli branici, plastika u kabini koja je vremenom dobila onaj patinirani izgled, hromirani delovi izgubili su sjaj i mnogi drugi momenti koje ne želimo uspešno se saniraju uz pomoć asortimana proizvoda koji pripadaju reparativnim programima auto kozmetike.

Prosto je neverovatno koliko nas „sitnice“ mogu oneraspoložiti. Ukoliko spadamo u onu kategoriju vozača koji mnogo vremena provode za volanom, ili saputnika kojima je potrebno da u kabini automobila provedu značajnu količinu vremena, tada ova tvrdnja dobija na svom značaju. Da li je potrebno očistiti volan, ili navlaku koju smo na njega postavili? Naravno da jeste! Koliko god da su nam ruke čiste, tanak film nečistoće vremenom prianja na volan, čineći ga ne samo prljavim nego klizavim, nesigurnim za upravljanje njime.

Podnice ili podne obloge automobila prve stradaju, logično. Otresti prašinu sa njih, pa i više puta dnevno je u redu ali zaista nije dovoljno. One su dizajnirane tako da upijaju nečistoće do mikro čestičnog nivoa pa ih često treba oprati specijalnim sredstvima za pranje koje će im omogućiti da „dišu“. Odlično savremeno rešenje su gumeni tepisi za pod automobila, koji se lako i jednostavno peru blagim auto šamponima a koji sprečavaju prodor prljavštine u druga mesta na podu. Kada smo uklonili podne obloge sa poda svoje kabine automobila, kakvi su podovi? Da li su se izlizali od upotrebe? Zašto bi bio problem dobro ih oprati pa na njih naneti jedan ili više slojeva reparativnih sredstava, koja će ih oplemeniti i to ne samo vizuelno?

Mnogo elemenata u kabini vozila proizvode se od različitih vrsta plastičnih materijala. Plastika po pravilu nije neka najzahtevnija vrsta materijala kada je njeno čišćenje i održavanje u pitanju. Ipak, potrebno je da se malo potrudimo i pronađemo jedno od brojnih sredstava za pravilno čišćenje i održavanje plastičnih elemenata unutar kabine automobila. Ne samo da će lepše izgledati nego će i mnogo duže trajati. Onaj sloj patine koji se vremenom stvara usled neadekvatne nege lako se može otkloniti i preduprediti njegovo ponovno nakupljanje. Što bolje zaštitimo kabinske elemente svog automobila, bolje smo zaštitili i sebe i svoje saputnike, sveukupno zdravlje.

Stakla svakog vozila su kategorija za sebe. Da li je uopšte potrebno naglašavati njihovu ulogu pri vožnji? Samo po sebi se razume da stakla treba da su što čišća, to bolje. Na našem tržištu lako se mogu pronaći različita sredstva koja čiste i poliraju auto stakla. Njihova osnova ne mora biti ista ali ni snaga kojom deluju. Preporuka je da obavezno pročitamo deklaraciju proizvoda izdatu od strane proizvođača da bismo se uverili da li proizvod zadovoljava naše kriterijume i potrebe, ili ne.

Ukusi su nam različiti pa i kada su mirisi u pitanju. Sredstva koja osvežavaju ili aromatizuju unutrašnjost kabine su veoma raznovrsna pa se povedimo onim što nam pričinjava istinsko zadovoljstvo tokom vožnje, naročito ako ona dugo traje.
Blog ilustracija: Auto kozmetika Foto: ArtisticOperations, Pixabay
Ukoliko izaberemo zaista kvalitetnu auto kozmetiku i ako naučimo da je pravilno koristimo tada smo našli pravo rešenje da održimo svoj automobil u onoj kategoriji u kojoj je bio kada je sišao sa proizvodne trake. Različiti šamponi za pranje automobila su namenska sredstva u skladu sa našim potrebama. Zašto kupiti šampon koji skida mrlje od smole ukoliko nismo u dodiru sa smolom? Treba da znamo šta je ono čemu je naše vozilo najviše izloženo i šta ga može ruinirati. Hemijski uticaji? So na zaleđenim putevima? Pesak, prašina? Jako UV zračenje? Dobar izbor šampona i njegoova pravilna aplikacija je rešenje. Različita sredstva za poliranje i održavanje sloja laka na automobilu imaju ne samo estetsku već i zaštitnu ulogu. Koliko je važno da su gume na automobilu čiste? Pa, kao što je važno da su nam i cipele čiste. Bolje vrše svoju funkciju, duže traju, kvalitetnije nas čuvaju…

Ponekad jednostavno nemamo dovoljno vremena da se posvetimo detljnom čišćenju svog automobila. Proizvođači auto kozmetike nam olakšavaju tako što možemo pronaći i neka univerzalna sredstva kojima lako i jednostavno možemo očistiti baš sve površine – plastične, staklo na kome ne ostavljaju tragove, osetljivu instrument tablu, sijalice i slično. Istima se lako može očistiti i tekstil i koža. Važno je da nakon upotrebe ne menja osnovni izgled materijala koji je njime tretiran. Sprej sa univerzalni sredstvom za pranje i krpa od mikrofiber vlakana treba da budu osnovni deo inventara koji imamo u svom automobilu.

Početkom devedesetih godina prošlog veka u Americi se pojavio termin „detiling“ koji se odnosi na čišćenje, pranje, poliranje i povratak u fabričko stanje i enterijera i eksterijera automobila. Detail eng.detalj, u slobodnom prevodu detaljisanje podrazumeva održavanje, ulepšavanje, zaštiu, reparaciju automobila i spolja i iznutra ne bi li što duže ostao u savršenoj kondiciji. Proizvođači auto kozmetike su nam omogućili da sami sa mnogo ljubavi dovedemo svog omiljenog četvorotočkaća do savršenstva.

Osim samih sredstava za pranje i čišćenje, ne treba da zaboravimo da su nam neophodni različiti sunđeri, krpe, četke, aspiratori, sav neophodni pribor uz pomoć kojeg će naš automobil naprosto blistati! Nije dovoljno imati sunđer – jedan – ispod sedišta kojim brišemo sve što se uprlja. Preporuka je da se svaki deo automobila čisti posebnim delom pribora, mekim krpama sa visokom sposobnošću upijanja a koje ne ostavljaju tragove nakon upotrebe. Različite maramice za jednokratnu upotrebu bilo za čišćenje ili poliranje su jedan od proizvoda koje je neizostavno potrebno imati pri ruci.

Takođe, nije svejedno kada se automobil čisti, pere, neguje...Različita ponuda auto kozmetike takođe se odnosi i na one proizvode koje koristimo tokom leta ili tokom zimskog perioda. Kao što nije svaka krema za svakog od nas jednako efikasna, tako i različiti tipovi, marke i modeli automobila zahtevaju njima preporučene proizvode po recepturama i specifikacijama prilagođene.
Blog ilustracija: Auto kozmetika Foto: Mirandre
Ukoliko nismo sigurni da dovoljno znamo, najjednostavnije je upitati stručno osposobljeno osoblje u nekom od brojnih distributivnih centara ili specijalizovanih prodavnica auto kozmetike. Svojim iskustvom, znanjem i savetima mogu ali i žele da nam što više pomognu u izboru idealne auto kozmetike.

Svakodnevna upotreba automobila treba da nas podstakne da o njemu vodimo svakodnevnu brigu, i ne samo kada je u pitanju njegov estetski izgled. Neosporno o nama veoma mnogo govori kako nam automobil izgleda. Nije potrebno izdvojiti astronomsku sumu novca niti previše vremena da bi naš automobil super izgledao. Potrebno je uložiti malo strpljenja, ljubavi, doslednosti i ustanoviti naviku redovnog bavljenja svojim automobilom. Pri tom, nije reč samo o ulepšavanju automobila. Mnogo važnije je da ćemo na ovaj način omogućiti svom automobilu da sačuva postojeće performanse, minimalizovati većinu spoljašnjih uticaja koji mogu u nekom dužem vremenskom periodu naneti mnogo veću štetu nego što nam se trenutno čini. Ukoliko se posvetimo redovnom održavanju svog automobila, biće nam atraktivan stalno i moći ćemo da uživamo u vožnji znatno intenzivnije nego ranije.

Kao što postoji veliki izbor maraka i brendova, proizvođača i različitih rangova u kvalitetu proizvoda, tako se i cene auto kozmetike kreću u više rangova. Preporuka je da se uvek odlučimo za kvalitet, makar bio i unekoliko skuplji. Dugoročno gledano, uvek se više isplati ukoliko ne štedimo, bar ne previše na dobrim, kvalitetnim i proverenim proizvodima jer na taj način nećemo naneti nikakvu štetu svom automobilu i neće biti potrebe za skupim reparacijama i popravkama.

Većina nas ima bar osnovne potrepštine za čišćenje u svom automobilu. Možda je vreme da se podsetimo šta to imamo – ili nemamo? Šta je to što nam je neophodno, bez čega nema smisla uopšte pokretati motor. Pribora nikad dosta, pa da li je vreme da pobacamo stare krpe i sunđere i snabdemo se kvalitetnijim?

Potrebno je da vodimo računa o čistoći kompletnog automobila. Osim spoljašnjih površina, unutrašnjosti kabine, ne treba zaboraviti da je i čist prtljažni prostor jedan od uslova čistog i negovanog automobila. Prtljažnik takođe u svakom trenutku treba da je čist, suv i dobro organizovan, naročito ako se u njemu često voze na primer namirnice.

Svako od nas ima svoje specifične potrebe ili preference. Isto važi i za naše automobile. Što bolje poznajemo svoj automobil, poklonićemo mu upravo onu količinu ljubavi, pažnje i vremena koju zaslužuje. Da bismo i sami bili zadovoljni svojim poslom, potrebno je pre svega da znamo gde i šta kupiti. Tu na scenu stupa Mirandre.com.

Mirandre.com je sajt uz pomoć koga ćemo najlakše odlučiti jer nam daje najprimerenije odgovore na pitanja – šta i gde. Na jednom mestu sada možemo pronaći sve važne informacije, od onih koja su to distributivna mesta, specijalizovane prodavnice odlično snabdevene auto kozmetikom svih rangova cena i kvaliteta. Dalje, tu su brojevi kontakt telefona, email adrese, mape „kako do nas“, brojevi telefona korisničke i savetodavne podrške koja nam je toliko potrebna, katalozi proizvoda sa pratećim specifikacijama proizvoda, detaljna objašnjenja i uputstva za rukovanje proizvodima, sertifikati i garancije kvaliteta. Nezaobilazne su galerije proizvoda, cenovnici radi lakšeg poređenja, znači sve ono što se odnosi na auto kozmetiku a neophodno nam je da znamo. Mirandre.com je neiscrpni izvor samo proverenih informacija koje će nam olakšati potragu za savršenim auto kozmetičkim proizvodima i pratećim priborom, savetima i uputstvima o korišćenju istih i naravno, mestima gde se sve ovo lako i jednostavno može nabaviti.
J. S.
Pročitajte još:
- Prijatna temperatura u kolima - auto klime
Back to Top