Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Više od umetnosti - cvećare

Više od umetnosti - cvećare Cvećare kao prodavnice ne treba posebno predstavljati niti definisati njihov delokrug usluga. Ipak, da li smo svesni koliko radosti nam njihov rad donosi u svakodnevni život? Koliko je cveće značajno u životu svakoga od nas? Buket svežeg cveća na trpezarijskom stolu učiniće atmosferu u našem domu svežijom, potpunijom. Saksijsko cveće će , ukoliko mu dobro odaberemo mesto i negujemo ga kako ono zahteva oživeti i najskromniji prostor. Cvetni aranžman je ubedljivo najlepši poklon, i to ne samo ženskom delu populacije. Treba li posebno analizirati koliko cveće pozitivno utiče na naša čula? Nije slučajno što se cvećem ukrašavaju i obeležavaju svi značajni događaji. Pa, osvrnimo se i na mesta gde možemo da nabavimo ovaj izvor užitka i radosti – na cvećare. Da bismo mogli da prepoznamo zaista vrhunsku cvećaru, potrebno je da obratimo pažnju na više detalja. Vlasnici renomiranih cvećara su zaljubljenici u cveće i naravno, u posao kojim se bave. Distribucija je sporedna delatnost u ovom slučaju jer pasionirani cvećar vode računa o najsitnijem detalju. Nikada ne kopiraju druge, svoju umetnost u aranžiranju svakodnevno unapređuju, ne zadovoljavaju se onim „dobro“, streme da to bude „odlično“. Njihov kreativni zamah ide mnogo dalje od slaganja cveća u buket. Preporuka je da obratimo pažnju na sve što oko sebe vidimo. Prvo, to je izlog. Kako je dekorisan? Sam reprezentativni deo koji se odnosi na prodavnicu – cvećaru, da li je samo pregledan ili ima umetničkih elemenata koji će privući našu pažnju? Aranžer – cvećar koji radi svoj posao – kako ga radi? Sa strašću, posvećeno svakom sitnom, najsitnijem detalju, sigurnom rukom pravog poznavaoca? Kakve su uniforme osoblja zaposlenog u cvećari? Mnogo je detalja na koje je potrebno obratiti pažnju i na osnovu opšteg utiska odlučiti da li cvećara zadovoljava pre svega naše kriterijume prosečne, dobre ili odlične cvećare.
Blog ilustracija: Cvećare Foto: Rebekka D, Pixabay
Kada smo se uputili da kupimo cveće i pri tom nije važno za koju priliku ga kupujemo, želimo da ono potraje neko vreme, da se ne sparuše i ne uvene pre vremena. U cvećarama se kupuje cveće vrhunskog kvaliteta, jer se nabavlja od uzgajivača i otkupljuju se njihovi najbolji proizvodi – kvalitetom, izgledom, bojom, mirisom… Možda ovo cveće i košta nešto više ali neka nas to ne brine. Možemo biti sigurni da će cveće koje kupimo u vrhunskim cvećarama zaista dugo vremena ostati sveže i neće tako brzo izgubiti na svojim karakteristikama, koje su nas navele da ga kupimo.

Profesionalizam se u ovom poslu raslojava na više interesnih sfera. Prvo profesionalni odnos prema poslu samom odnosi se na tačne rokove, redovno planiranje, poštovanje svih zakonskih normi i protokola, naročito onih koji se odnose na bezbednost i zdravlje i klijenata i zaposlenog osoblja. Stalno poboljšavanje vođenja posla i dostizanje strateških ciljeva na tržištu možda zvuči ambiciozno ali nije nedostižno ukoliko se klijentima svakodnevno nudi vrhunska, inovativna usluga, i neprevaziđen kvalitet proizvoda – cveća. Osoblje u cvećarama treba da je strpljivo i ljubazno. Ne znamo svi govor cveća. Nije svejedno u kojoj prilici ćemo poklanjati koje cveće, koliko cvetova, koje boje, kako ih iskombinovati...te „cake“ i trikovi su skriveni aduti svakog pasioniranog cvećara. Potrebno je da zaista dobro poznaju cveće. Način negovanja, zalivanja i prehrane biljaka ako se one nalaze u zemlji i saksijama je delimično poznato područje i bilo bi u najmanju ruku poželjno da se i sami malo više pozabavimo i naučimo nešto više. Uslužno osoblje će nam u tome uvek rado pomoći.

Ukoliko samo obratimo malo više pažnje, lako ćemo prepoznati vrhunsku cvećaru od obične prodavnice cveća. Samo najbolje usluge dizajna, distribucije i dostave najkvalitetnijih proizvoda ih izdvajaju iz mase prosečne ponude.

Većina cvećara a naročito one koje drže do svoje reputacije imaju u svojoj ponudi onu divnu uslugu dostave poručenog cveća na kućnu adresu. Uzevši u obzir koliko se svako od nas raduje uručenom cveću, vreme je da razmislimo koga bismo mogli obradovati buketom, možda i malim, skromnim buketićem rezanog cveća, onako bez nekog naročitog povoda, kao znak naklonosti.
Blog ilustracija: Cvećare Foto: Jill Wellington, Pixabay
Raskošni buket kao izraz romantične ljubavi je uvek poželjan, ali i onaj jednostavni buket, koji će nekom, nama bliskom pokazati da na njega mislimo, da nam je stalo je predivan znak pažnje. Članu porodice je uvek lepo pokazati na bilo koji način svoju privrženost. Naše majke i bake radovaće se buketu cveća bilo kog dana u godini.

Komšiluk nam ponekad pomaže više od naših rođaka, prosto smo jedni pored drugih pa se uzajamno ispomažemo. Zahvalimo se svojim komšijama nekim lepim cvetnim aranžmanom!

Prijatelje dobro poznajemo, verovatno dugi niz godina i znamo njihove afinitete. I često nismo u prilici da se sa njima družimo onoliko koliko bismo to želeli, naročito ako ne živimo u istom mestu. I ništa nas ne sprečava da svojim prijateljima pošaljemo buket cveća. Pa kada im damo na znanje koliko nam je do njih stalo dobro osmišljenom cvetnom porukom, time samo naglašavamo svoju naklonost i pokazujemo da prava prijateljstva ne mogu lako izbledeti.

Radna mesta ne moraju po pravilu biti siva i sumorna mesta. Buketom cveća unećete dašak vedrine i naročito podići radnu atmosferu na novi, viši nivo ukoliko pošaljete buket cveća ili neki ukusan cvetni aranžman kolegi ili koleginici u znak zahvalnosti ili podrške.

Potrebno je i da mislimo na sebe. Zašto sebi ne bismo povremeno poklonili cveće? Imamo li cveće u svom domu? Kako ga odabrati? Nije lak ni jednostavan odgovor na ovo pitanje niti se može svesti na jedu rečenicu. Nema idealnog cveća. Samo onog koje nam se manje ili više dopada. Ipak, postoje neka jednostavna pravila kako cveće uklopiti u prostor a da ne odudara, da bude prikladno i da dođe do izražaja u bilo kom enterijeru.
Blog ilustracija: Cvećare Foto: Christel, Pixabay
Naš izbor cveća treba da počne od onog koje se fizički uklapa u prostor u koji ga unosimo. Ne treba da bude ni preveliko ni premalo. Proporcionalno uklopljena veličina cveća u odnosu na sto, policu ili već mesto gde želimo da ga držimo je osnovna smernica pri izboru.

Ukoliko želimo buket ili cvetni aranžman, podrazumeva se da je boja ona koja prva privlači pažnju. Potrebno je obratiti pažnju na boje koje dominiraju u prostoru i uskladiti boje cveća sa njima. Ne želimo da buket svojom bojom odudara od ostatka kolorita u prostoru niti da „bode oči“.

Mirisi su veoma bitni svima nama. Miris cveća je onaj koji može popraviti celokupnu atmosferu u prostoru ali isto tako je i narušiti. Nijedan preterano intenzivan miris nam ne prija pa je potrebno da pazimo. Ne treba postaviti bukete na sve strane, naročito ne od različitog cveća sa različitim mirisima. U izboru vam osoblje u cvećarama može pružiti veoma dragocenu pomoć.

Da bismo sebi olakšali izbor cveća za naš dom, naročito ako smo u situaciji da je potrebno dekorisati ga za neku specijalnu priliku, najbolje je da uzmemo papir i olovku i nacrtamo prostorni plan svog prostora sa mogućnostima i/ili željama gde cveće treba da se postavi. Tada možemo za savet i pomoć zamoliti stručnjake koji rade u cvećarama da nam pomognu pri izboru. Možda smo zamislili kako sve to treba da izgleda ali...onog momenta kada uđemo u cvećaru, naročito bolju, odlično snabdevenu i sa ukusom i stilom opremljenu, e tada počinju problemi svakome od nas.

Cveće je jedinstveno sredstvo koji komuniciramo a koje je univerzalno svakome od nas, koje prenosi poruku bez reči a svi smo u stanju da je razumemo, gde god da živimo i kojim god jezikom da govorimo. Od svojih početaka ljudska vrsta je prepoznala duhovni izraz kroz cveće, prenošenje ljubavi, mira, spokoja, prijateljstva, podrške kroz poklanjanje cveća. Neko cveće je vremenom dobilo na svom značaju pa je ne samo popularnije nego i traženije od ostalih vrsta. Jedna od tih vrsta su ruže. Ubedljivo, bez premca na vrhu popularnosti, ruže simbolišu ljubav u svom najčistijem obliku. Romantična ljubav, prijateljska, ili ljubav kao takva pruža se darivanjem ruža. Izborom ruža nikada nećemo pogrešiti.

Lale su još jedana vrlo tražena cvetna vrsta, jer simbolizuju ljubav, sreću i nadu. Javljaju se u iznenađujuće velikom varijetetu boja i nijansi i zato su idealne bilo da deluju samostalno ili kao deo cvetnog aranžmana.

Sveprisutni karanfili poznati su kao jedan od najstarijih uzgajanih cvetova na svetu. Javljaju se u bogatstvu boja, raskošnog su mirisa, i njihova simbolika se razlikuje u zavisnosti od boje i dezena u kojima se javljaju.

Gerberi takođe spadaju među najpopularnije rezano cveće. U zavisnosti od od sorte razlikuju se po veličini cveta ali i po boji. S obzirom na različite veličine cvetova, lako i odlično se kombinuju sa drugim cvećem te čine izuzetne cvetne aranžmane napravljene umešnim rukama majstora cvećara.
Blog ilustracija: Cvećare Foto: Alicja, Pixabay
Narcisi su vesnici proleća i spadaju među nekoliko najtraženijih i najomiljenijih sezonskih cvetova. Mada njihovu simboliku često ne smatramo baš poželjnom, jer simbolišu neuzvraćenu ljubav, ovi prelepi žuti cvetovi nisu izgubili svoju popularnost.

Posebne prilike se ukazuju svakome od nas. Posebne su onog trenutka kada ih mi doživimo posebnima. Bilo da se radi o obeležavanju nekog značajnog datuma ili događaja, venčanju, krštenju, rođendanu, prvom sastanku, godišnjici ili bilo kom značajnom događaju čiji značaj je samo nama dobro poznat, cveće, cvetne dekoracije ili pokloni u vidu cveće su idealni, nezaobilazni činilac ovakvih događaja. Ukoliko nemamo dovoljno samopouzdanja da sami odaberemo cveće za cvetni buket, aranžman, da sami dekorišemo stolove ili prostorije, prepustimo ovaj zadatak majstorima.

Svaka bolja cvećara zapošljava edukovane stručnjake na polju cvećarstva. Nije samo njihovo znanje ono što ih čini majstorima. Umetnička crta koju poseduju je ona koja vibrira njihovim umećem. I to je tek početak. U stanju su da sve naše želje vezane za cveće pretvore u stvarnost. Znaju one male tajne velikih majstora, pa uz brižljivu negu na osnovu uputstava koje će rado sa nama podeliti, svako od nas može u svom domu imati pravi luksuz sačinjen od cveće, ili isti takav pokloniti dragoj osobi.

Na našem tržištu postoji veliki broj cvećara. Naravno da nisu sve iste ni ponudom ni asortimanom, ni kvalitetom a ni cenom. Potrebno bi bilo posvetiti zaista mnogo vremena obilasku svih ili bar većine cvećara da bismo imali materijala da uporedimo sve ono što je u ponudi sa onim što želimo ili nam je potrebno. Često nam nedostaje baš ono osnovno – vreme. Mirandre.com je naš saveznik i savetodavac, prijatelj koji će nas provesti kroz lavirinte u potrazi za savršenom cvećarom. Mirandre.com nam nudi pre svega adrese renomiranih cvećara, mape „kako nas naći“ jer ko bi znao, možda baš u neposrednoj blizini neka cvećara čeka da mi otvorimo njena vrata, e-mail adrese, brojeve kontakt telefona. I to je tek početak. Obilje prelepih fotografije buketa, aranžmana, dekoracija, poklona, korpi, vaza, saksija, materijala za pakovanje i ukrašavanje...slika nam uvek govori više nego reči...uvek možemo poručiti da nam se porudžbina uruči na željenu adresu. Cenovnici bez kojih nije moguće ni započeti pretragu… Posvetimo dovoljno vremena pretrazi sajta i pročitajmo i iskustva zadovoljnih kupaca. To je još jedan od načina kako ćemo lakše i jednostavnije odabrati jednu od brojnih cvećara ali jedinu pravu za sebe, onu kojoj ćemo se vraćati u svim prilikama kada se ukaže potreba ali i onako, bez neke potrebe, samo želje radi.
J. S.
Pročitajte još:
- Nema toga ko ne voli cveće - cvećare
Back to Top