Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Više prirodne svetlosti u prostorijama uz pomoć PVC stolarije

PVC stolarija pruža mnogo prednosti. Prozori i vrata od kvalitetnog PVC-a mogu se ugraditi u stambeni ili poslovni prostor. Ovde vam ukazujemo na još jednu prednost koju smo otkrili, a o kojoj dosad nije toliko bilo reči.

Poznato je da PVC stolarija pruža više prirodne svetlosti iz više razloga. Prvi od njih je taj što se PVC prozori i vrata mogu lako izraditi u više dimenzija. Ako ste primetili da su prozori u vašoj sobi suviše mali i da biste voleli da imate veću površinu koja propušta prirodnu sunčevu svetlost, onda je za vas najbolje rešenje ugradnja nove PVC stolarije. Možete napraviti veću rupu u zidu i nju zatvoriti jednokrilnim, dvokrilnim ili trokrilnim PVC prozorima. Takođe, stara drvena vrata od terase možda imaju deo koji je zatvoren drvetom tako da ona lošije propuštaju svetlost. Samim tim soba je mnogo tamnija. Još ako gleda na severnu ili istočnu stranu, onda je nedostatak prirodnog svetla evidentan.

Blog ilustracija: Više prirodne svetlosti u prostorijama uz pomoć PVC stolarije


Foto: Mirandre

Naučno je dokazano da nedostatak prirodne svetlosti u prostorijama u kojima boravimo znatno utiče na našu psihu. Nepovoljan efekat može se eliminisati ako nađemo načina da omogućimo da više sunčevih zraka prodire u sobu. To je nekad veoma teško izvodljivo. Naročito su problematične prostorije koje su okrenute ka severnoj strani. U njim gotovo da nema direktnog sunca tokom čitavog dana, osim veoma rano ujutru. Stoga bi trebalo izbegavati da se prilikom gradnje kuće pravi takav raspored da dnevna soba ili druge sobe u kojima se provodi deo dana, kao na primer dečije sobe, radne sobe i trpezarije budu okrenute ka severu. Istočna strana takođe nije idealna za ove prostorije jer na njoj sunca ima samo ujutru i pre podne. Mnogo su povoljnije južna i zapadna strana jer su porodice češće na okupu popodne. Što se južne strane tiče, ona pruža najviše direktne svetlosti tokom čitavog dana. Uz kvalitetnu PVC stolariju sa dobrim roletnama i zavesama, lako ćete zamračiti ako je svetlost suviše jaka. Ali, s druge strane nedostatak prirodnog svetla ni jedno veštačko ne može da nadoknadi.

Tako da, ako kupujete stan ili gradite kuću, vodite računa o stranama sveta. Kod zidanja kuće, neminovno je da neke prostorije moraju biti na severu. Ovo je ujedno i najhladnija strana. Za ovu stranu sveta ostavite one za koje vam nije važno koliko prirodne svetlosti imaju. To mogu biti ostave, špajzovi, vešernice, toaleti, stepeništa i kupatila. Naravno da ako u ovim prostorijama imate prozore tu neće biti mrak, samo što sunce neće direktno sijati u njihovom pravcu, što vam nije ni potrebno. S druge strane jug, zapad i jugozapad su najbolji za sobe u kojima provodite najveći deo dana. Uz kvalitetne prozore od PVC-a tu ćete imati dosta sunca, što će konstantno podizati vaše raspoloženje.

Međutim, ako ste tu gde jeste i ako ne planirate da uskoro zidate kuću, kupujete ili iznajmljujete stan, onda baratate onim što imate i pokušavate da izvučete najbolje od toga. Jedino što eventualno možete da promenite je da zarotirate raspored nekih soba ili da pregradite neke zidove. Tako, na primer, spavaća soba može postati dnevna, manja dečija soba može postati spavaća i slično. Ali, većini ni ovo nije izvodljivo, pa kako onda da povećate količinu svetlosti u svom domu, upravo u onim prostorijama u kojima vam je to neophodno.

Rešenje nudi potpuno nova PVC stolarija. Kontaktirajte naše najbolje proizvođače i prodavce i saznajte od njih šta je moguće uraditi u vašem slučaju da se poveća površina prozora i terasnih vrata kako bi u stan ulazilo više svetlosti. Napravite projekat i krenite u izvedbu. Kompanije koje se bave proizvodnjom i prodajom najkvalitetnije PVC stolarije ujedno su zadužene i za ugradnju iste. Kada se ona ugrađuje, potrebno je da se naprave otvori na zidovima koji imaju odgovarajuće mere. Oni se mogu zatvoriti prozorima veći površina ili vratima od terase i balkona. Raspitajte se o tome koje su najveće dimenzije prozora koji se mogu ugraditi u vaš prostor. Možda je moguće da jedan ceo zid ima veće prozore, da bude kao da je sav u staklu, a da gleda ka balkonu.

Prednost većih PVC prozora i vrata je taj što ne morate da brinete da li će u prostoriji biti hladnije kada prozori postanu veći. PVC stolarija pruža odličnu toplotnu izolaciju, tako da slobodno možete povećati površinu prozora i vrata. Ovakvi projekti se pažljivo izvode jer se mora voditi računa o električnim i drugim instalacijama koje prolaze kroz zidove. Ne može se rušiti tek tako i bez plana.

Kada se poveća površina prozora i vrata od terase, samim tim mnogo veća količina svetlosti neometano ulazi unutra. Prostor je znatno svetliji u odnosu na to kako je pre bilo. Bez obzira da li je strana sveta idealna ili ne, ipak, veća površina prozora mnogo toga može nadomestiti. To je idealno rešenje za sve one koji vole svoje stanove i lepo su ih sredili, ali nisu zadovoljni njihovim položajem u odnosu na 4 strane sveta. To je nešto što ne mogu da promene. Jedino što im je padalo na pamet je da promene stan. Ali, ni to nije tako jednostavno. Ipak je to veliki korak na koji nije svako spreman. Pored toga, zašto trpeti i živeti u mraku. Ako godinama morate u podne da palite svetlo jer je unutra mračno, to se veoma loše odražava na vas. Promena u vidu nove stolarije, tj. prozora koji ima znatno veću površinu u odnosu na stare je odlična ideja i veoma isplativa investicija.

Podsećamo vas da je ugradnja PVC prozora i vrata praktično besplatna kada se uzme u obzir da oni ne koštaju mnogo, a da je uz njih ušteda energije tolika da se već nakon nekoliko godina potpuno isplate. Tako da, ako ste se dosad dvoumili, sad imate još jedan razloga da izaberete PVC stolariju. Svakako, bićete zadovoljni. Veliki prozori ne samo što puštaju više svetlosti u vaš dom, već i izgledaju veoma luksuzno i daju vašem stanu ulu kući posebnu draž i lepotu.

Pročitajte još:

- Mitovi o PVC stolariji

M. K.
Back to Top