Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Za bezbrižan letnji odmor važna su sigurnosna vrata

Idete od kuće na nekoliko dana. Možda na nedelju, dve ili duže. Ako ste ugradili sigurnosna vrata, imate jednu brigu manje.

Kada planirate odlazak na godišnji odmor, morate razmišljati o mnogim stvarima. Svašta treba uraditi u okviru pripremnih radnji. Jedna od njih je osigurati svoju imovinu od provalnika dok vi niste tu. Danas su sigurnosna vrata nešto što se podrazumeva, takoreći, postala su standard. To ne važi samo kada su u pitanu novogradnje, već je postao trend da se u starim zgradama sve više stanara odlučuje da svoja stara vrata zameni novim, sigurnosnim. Neminovno je da svako ko ima sigurnosna vrata vrlo dobro zna šta je sve dobio njihovom kupovinom. Tu smo da vas podsetimo na to ili da vam ukažemo na prednosti koje ona nose, ako se još uvek dvoumite da li da ih kupite. Ima i onih koji se ne dvoume i u bez sumnje žele da ih ugrade, ali čekaju neko bolje vreme, kako sami kažu. Za kupovinu i ugradnju nema boljeg vremena nego sada. To ne govorimo iz aspekta koje je godišnje doba, jer se sigurnosna vrata s lakoćom ugrađuju tokom čitave godine, bilo da je zima ili leto. Kada kažemo da je pravo vreme sada, ne mislimo na to da li je cena sigurnosnih vrata sada niža u odnosu na neku drugu sezonu, ili nešto slično, već prevashodno mislimo na to da iz više razloga ne treba odlagati njihovu kupovinu.

Blog ilustracija: Za bezbrižan letnji odmor važna su sigurnosna vrata


Foto: Mirandre

Prvi i osnovni razlog je bezbednost. Ako se fokusiramo na temu bezbednosti dok ste vi odsutni, onda treba da imamo na umu i to da je važno staviti u privi plan sliku koja se stvara kada vaš stan ili kuća imaju ugrađena sigurnosna vrata. Odlazite na more, planinu, u vikendicu ili na selo? Ostavljate prazan stan. Možda imate nekog rođaka, prijatelja ili komšiju kome ste ostavili ključeve da može da obiđe stan i da zalije cveće. Isto tako moguće je da niste mnogo društveni i da niko ni ne zna da ste negde otišli. Bilo kako bilo, vi niste u svom stanu i nećete biti tu danima. Kada dođe sezona letnjih godišnjih odmora, provalnici biraju svoje sledeće žrtve. Rade domaće zadatke koji se sastoje od toga da saznaju kad ćete i koliko biti odsutni. Merkaju vaš stan i analiziraju načine da u njega neprimetno upadnu i uzmu sve što im se učini dovoljno vrednim da mogu da prodaju. Vama ovakva neprijatnost ne treba. Morate biti mudri, a možete se poslužiti i nekim trikovima kojima biste stvorili lažnu sliku da stan nije prazan, odnosno da u njemu neko boravi. Mudrost se ogleda u tome da nikome ne pričate kada negde idete, kuda idete i koliko ostajete. Te informacije bi slučajno mogle da dođu do nekog do koga ne treba da stignu. Ako svoje planove objavljujete na društvenim mrežama, ili pak ako imate potrebu da se čekirate sa aerodroma, sa obaveštenjem gde idete, a uz to da objavite putem teksta i slika kad stignete tamo gde ste namerili, treba da znate da to može da vidi i onaj ko ne treba. Možda su vam objave javne, možda mogu da ih vide prijatelji od prijatelja, što ih takođe čini javnim. Čak i kad pazite na to da ono što vi delite na društvenim mrežama vidi samo uži krug ljudi, vi ste ipak informaciju pustili u etar. Onaj ko želi da sazna gde ste, na ovaj način to će mnogo lakše uraditi.

Ali, pre svega, da izuzmemo sve moguće trikove koje možemo upotrebiti da bismo prikrili kretanje iz bezbednosnih razloga, treba prvo da pričamo o osnovi svega, a to je kako smo obezbedili sam prostor. Ako pretpostavimo da je jedini mogući ulaz u vaš stan upravo kroz ulazna vrata, onda je logično pitanje kakva vrata i kakvu bravu imate. Verovatno već vrlo dobro znate da su sigurnosna vrata danas široko dostupna. Cena im je mnogo pala poslednjih decenija i godina samo zato što se proizvodi veći broj modela, tehnologija je razvijenija, a na tržištu su i razni uvozni modeli. Globalno tržište je stvorilo jednu stabilnu industriju, a benefiti toga su da je velika konkurencija učinila da ovaj proizvod bude znatno dostupniji širokim narodnim masama.

Dakle, idete na put i ostavljate stan. Nije važno da li u njemu imate nešto vredno ili ne. Verovatno nemate, ako izuzmemo tehničke uređaje. Ali, svakako, ne bi trebalo da razmišljate i lupate glavu o tome da li će neko da upadne u stan dok ste vi na putu. Svako ko je to doživeo, zna kolika je to neprijatnost. Uplićete se u neki svet s kojim ne želite da imate bilo kakvih dodirnih tačaka. Svakako, bolje sprečiti da se to ikad desi. Sigurnosna vrata na ulazu u vaš stan sprečavaju upade provalnika. Ona ne mogu da se obiju tako lako. Svako će odustati kad ih vidi i krenuti dalje. Obijanje sigurnosnih vrata je faktički nemoguće jer bi za to bilo potrebno koristiti alat koji stvara ogromnu buku. Čak i to nije sve. Buka je dugotrajna. Nije to samo neki kratki bum, posle kog se ulazi unutra. To je ogromna buka koja traje minimum pola sata. Svakome u komšiluku će zasmetati. Ako se to dešava danju, neko će tuda proći i videće šta se dešava. Ako se dešava noću, svaki dalji komentar je suvišan. Da bi bilo jasnije, uporedimo to sa situacijom u kojoj nemate sigurnosna vrata. Tada ste laka meta razbojnicima čak i kad ste kod kuće. Oni nekad ne biraju gde će da upadnu. U ovakve stanove upadaju i planski i neplanski jer ih je lako obiti. Ovakav rizik za ukućane i imovinu niko ne treba da nosi.

Investiranje u sigurnosna vrata veoma se isplati. Ako nemate novca da ih kupite, treba da znate da većina prodavaca daje robu na više rata bez kamate. Tako, nećete ni osetiti ovu kupovinu. Bezbrižno ćete ići na put, znajući da je vaša imovina bezbedna u vašem odsustvu.

Pročitajte još:
- Oprez-evo kako provalnici pokušavaju da obiju sigurnosna vrata

M. K.
Back to Top