Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Za prolećno spremanje neophodan je tepih servis

Kad proleće zakuca na vrata, mnogi dobiju inspiraciju da se pozabave spremanjem kuće ili stana. Neke stvari uradićemo sami, ali ima i onih koje ćemo prepustiti profesionalcima. Tu nastupa tepih servis koji igra značajnu ulogu.

Koliko mislite o higijeni Vašeg doma? Ako stanujete u stanu, verovatno se ponekad, ili možda stalno šetate u cipelama. To je prilika da unesete gomilu prljavštine sa ulice direktno unutra. Na žalost, ljudi nisu u mogućnosti da vide kakve se sve tu bakterije i ostali štetni mikroorganizmi nastanjuju. Znate one reklame za sredstva za čišćenje gde su bakterije i paraziti pod lupom uvećani i predstavljeni kao odvratni animirani likovi koji prete da ugroze zdravlje? Pokušajte za trenutak da ih zamislite na Vašim podovim i tepisima. To što ste zamislili stvarno je tu. Nehigijenski uslovi velika su pretnja zdravlju. Mi nismo stvoreni da živimo u sterilnim uslovima, ali na nama je da se pobrinemo da sebi i svojoj porodici obezbedimo životu u čistoj sredini, kako bismo sačuvali zdravlje.

Blog ilustracija: Za prolećno spremanje neophodan je tepih servis


Foto: Pixabay

Podove čistimo raznim sredstvima i sigurno smo se već opredelili za neko omiljeno. Neko možda voli da eksperimentiše sa raznim tečnostima za parket i pločice i da isprobava nove džogere i kofe. Tako je to sa čišćenjem glatkih površina. Ali kada je u pitanju čišćenje tepiha i staza, to nije nešto što ćemo lako samostalno uraditi. Retko ko ima uslova da pere svoje tepihe. Za to bi bilo neophodno da živite u kući, imate dvorište u kome se nalazi šipka preko koje ćete prebaciti tepih kako biste ga oprali, ili ćete koristiti ogradu od terase. Treba Vam i crevo kao i sredstva kojim ćete prati tepih. Posle Vam treba mesto gde će tepih biti raširen da se suši. Ono bi trebalo da bude natkriveno kako se teph ne bi isprljao tokom sušenja ili kako ga ptice, na primer ne bi sredle na sebi svojstven način. Ovakve akcije u kućnoj režiji obično se sporvode leti. A šta ako naglo padne kiša? Iznenadni letnji pljusak može da dođe potpuno nenajavljeno. Možda niste gledali prognozu, a možda jeste, a ona omanula. Tako da idealno je da se tepih suši negde gde je natkriven, okačen da visi, ali isto tako u prostoru gde stalno struji vazduh kako se sama prostorija i tepih ne bi usmrdeli , a tepih ubuđao. Čak i kad su svi ovi uslovi ispunjeni, pranje tepiha veoma je naporan posao. Treba ga skupiti, saviti, izneti, okačiti, trljati četkama i sredstvima za pranje … Možda se ne bojite rada? Ali, rezultat koji dobijete sigurno ne može da se meri sa onim koji imaju profesionalni servisi za pranje tepiha.

Zašto je to tako? Zato što oni koriste profesionalne mašine, deterdžente i imaju idealne uslove za pranje i kasnije odlaganje tepiha kako bi se najbrže potpuno osušio. I sa izborom deterdženta treba biti obazriv, a u tepih servisu znaju koji je idealan za Vaš tepih. Tepisi su danas izrađeni od razni materijala. Postoje vuneni tepisi, ali i oni koji su nisu izrađeni od prirodnih materijala, već od sintetike. Veoma popularni su oni koji su ustvari mešavina vune i sintetike jer koriste najbolja svojstva materijala. Ima i svilenih tepiha koji su osetljiviji. Postoje i skupoceni persijski tepisi. Za svaku vrstu tepiha koristi se određeni deterdžent. Treba biti obazriv u vezi sa njegovim karakteristikama i jačinom.

Takođe, temperatura vode kojom se tepisi peru veoma je važna. Ako je voda suviše hladna to nije dobro, ali isto tako topla voda ne utiče dobro na neke vrste tepiha, naročito ako su od prirodnih materijala. Znamo svi da se prirodne tkanine na visokoj temperaturi skupljaju. Zato na etiketama od garderobe stoji upozorenje da je moguće skupljanje i po širini i po dužini do određenog procenta. Pamuk i vuna poznati su po tome. Isto tako, neodgovarajuća temperatura mogla bi i na druge načine oštetiti ili uništiti tepihe i staze. Onda se postavljaju pitanja šta treba uraditi ako se tepih ućeba i kako da se vrati u prvobitno stanje. Stoga je mnogo isplativije da se pranje tepiha i staza poveri tepih servisu gde će tačno znati šta od sredstava treba koristiti i kakva voda treba da bude. Iznošenje i pakovanje tepiha nije lak posao. Tepisi mogu biti gusto tkani i veoma teški. Glomazni su i nije lako posao uraolati ih i nositi napolje. Zato mnogi odlažu i izbegavanju njihovo pranje u dvorištu. Posledica je da tepih postane suviše prljav i u njemu se nakupi prašina, grinje, bakterije i ostale pretnja po zdravlje. Na svu sreću, tepih servisi pružaju kompletnu uslugu. Ako ne možete sami da ih urolate, ili ako je potrebno da pomerite neki teži komad nameštaja kako biste oslobodili tepih, ne morate to da radite. Ekipa iz tepih servisa koja dolazi da preuzme tepih ili stazu na licu mesta, sama će se pobrinuti za njegovo pakovanje i odnošenje. To je sve deo usluge. Transport do servisa i nazad se podrazumevaju. Tako da, vi ne treba ništa drugu da radite osim da ih pozovete telefonom i dogovorite se oko detalja. Poput čarobnog štapića, Vaš prljavi tepih će nestati i posle nekoliko dana vratiće se kao nov – čist i blistav.

Osim zdravstvenih razloga, estetski momenat je takođe važan. Klijenti tepih servisa često imaju običaj da kažu da su zaboravili kako su lepe boje njihovih tepiha i staza, i veoma se iznenade kada vide da je jedno obično profesionalno pranje učinilo da oni izgledaju kao da su upravo doneti iz radnje.

Tepih servis će vam pomoći i kada je odstranjivanje fleka na stazama i tepisima u pitanju. One mogu biti raznog porekla i umesto da bacate i kupujete nove, pokušajte prvo sa profesionalnim čišćenjem. U servisu će Vam odmah reći da li može takva fleka da se skine ili ne. U tu svrhu koriste se posebne hemikalije, deterdženti i rastvori koji tepih neće oštetiti. Ako sami probate kod kuće, može da se desi da se fleka još više razbrblja i proširi. Takođe, moguće je da koristeći neko agresivno sredstvo uništite i tepih i parket ispod njega. Koliko sad košta šteta koju ste načinili?

Cene pranja tepiha i staza u tepih servisima obračunavaju se po kvadratnom metru i veoma su povoljne. Proverite da li se usluga transporta dodatno naplaćuje ili je uključena u cenu, jer to zavisi od servisa do servisa.

M. K.

Back to Top