Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Za vikendice je idealna pvc stolarija

Vlasnici vikendica uživaju u povremeno boravku u svojim malim oazama. Neki od njih se odlučuju da svoju nekretninu van grada unovče, te ih izdaju turistima. Svako ima svoju računicu. A svima je važno da je prostor udoban za boravak i da nema mnogo posla oko održavanja.

I jedan i drugi pomenuti uslov mogu se zadovoljiti tako što se obezbede uslovi da bude što manje posla. Svaka kuća slugu traži – kaže stara poslovica. Ali, kako onda obezbediti to da taj sluga ima što manje posla? Za vikendice je najbolje i najpraktičnije da se ugradi kvalitetna pvc stolarija koja, ne samo da će obezbediti ugodan boravak svima onima koji vikendicu koriste, već će i obezbediti manje muke oko održavanja vlasnicima. O mnogim stvarima mora se voditi računa. Naime, svaka kuća ili vikendica treba dima dobar krov. Bilo kakvo oštećenje crepa mora se odmah sanirati kako ne bi došlo do prokišnjavanja i samim tim, još veće štete. Nameštaj i stvari unutra mogu lako propasti, a kad se uvuče vlaga i buđ, teška je muka nje se otarasiti. Raznorazne popravke fasade i krovova periodično su neophodne. Ako ste domaćin koji je vešt u ovakvim majstorijama, onda imate sreće jer ćete uštedeti dosta novca kad sve ovo radite sami. S druge strane, možda imate nekog svog pouzdanog majstora kome sve ove poslove poveravate, tako da se on o toma stara i brine. Ali, ako vam nije lako da u blizini pronađete neko ko će se baviti popravkama po pristojnoj ceni, onda vam nije lako. Svakako da svaki vlasnik kuće mora da misli o tome da blagovremeno pronađe osobu ili osobe koje će uvek biti spreman da se odazovu na poziv i kvalitetno odrade kućne popravke.

Blog ilustracija: Za vikendice je idealna pvc stolarija


Foto: Mirandre

Neke vikendice su smeštene u urbanijim naseljima, neke u zabačenijim. Ima onih koje su u vikend naseljima sa boljom infrastrukturom, a ima i onih koje su udaljene u prirodi i divljini i do njih nisu svi moderni komoditeti još stigli. Bilo kako bilo, svaka od njih trebalo bi da bude urađena tako da je bezbedna, ali i da ima praktična rešenja pomoću kojih se smanjuju štetni uticaji sredine koji su glavni krivac za propadanje nekretnina. Pre svega mislimo na temperaturne razlike, padavine, vetrove … sve je to prirodno i normalno. Ali, zahteva od domaćina da uvek bude spreman da plaća razne popravke, bilo da je krov, oluk ili nešto treće. Da se vratimo na temu i na suštinu. Šta je to što može da se izbegne kad su popravke i održavanje u pitanju? To je farbanje i održavanje drvenarije i stolarije. Veoma lako i jednostavno uz pvc stolariju. Ona će pružiti odličnu hidro i toplotnu izolaciju vikendici, na kojoj god da je nadmorskoj visini i kakvi god da su klimatski uslovi oko nje. S druge strane, obezbediće da se potpuno eliminiše farbanje, premazivanje i zaštićavanje prozora i vrata, što je neophodno kada su oni od drveta.

Da objasnimo malo. Što se tiče udobnosti, ne zaboravite da su vikendice obično smeštene van gradova. Ako je reč o mestima sa kontinentalnom i umereno-kontinentalnom klimom onda je temperatura uvek u manjim mestima niža nego u gradovima. Kuće koje su na većoj nadmorskoj visini, tj. na brdima i planinama posebno su izložene raznim vremenskim izazovima, počevši od veće količine padavina do nižih temperatura tokom zime.

Udobnost boravka je važna i domaćinima, ali i gostima ako je reč o vikendici koja se izdaje. Sa pvc prozorima i vratima vikendica će se uvek lakše zagrevati. Toplota će se zimi ili kada je hladno duže zadržavati. Gledano iz aspekta osoba koje tu borave, nije mala stvar osećaj topline i prijatnosti, naročito kada joj se kao kontrast suprotstave oluja ili mećava napolju. Smanjuje se potreba za dogrevanjem. Vikendice često imaju autonomne sisteme grejanja koji su nekad na struju, ali često na čvrsto gorivo. Ovakav način grejanja zahteva i rad i angažovanje domaćina. Onaj ko je iznajmio vikendicu u planini sigurno će biti srećan ako zna da ne mora toliko često da loži kotao za centralno grejanje ili peć jer će se toplota duže zadržati.

Iz aspekta vlasnika i domaćina, ušteda je veća, a samim tim i zarada od izdate nekretnine. Ne samo da se mnogo manje novca troši na ogrev, već su i računi za struju niži zato što nema potrebe za nekim dodatnim dogrevanjem. Ako se ukomponuje i dobra izolacija zidova i krovova, onda se postiže željeni cilj, a to je da prostor što duže održava toplotu, odnosno da se teže zagreva leti kada želimo da ga rashladimo tokom vrelih dana. Tada klima uređaji ne moraju u tolikoj meri da rade, kao kada izolacija ne bi bila toliko dobra.

Što se tiče farbanja i održavanja, to je tek posebna priča. Vikendice često imaju puno prozora, a naročito one veće na više nivoa. Neki od tih prozora su i krovni i nalaze se u potkrovljima. Što se njih, a i svih drugih tiče, neopisivo je zadovoljstvo što se oni ne moraju farbati i na taj način sezonski zaštićavati od vlage i padavina. Njih samo treba redovno prati kako bi se održavala higijena, i to je sve.

Prozori od pvc-a na vikendicama treba da imaju i sopstvene komarnike koji se rade po meri kupuju zajedno sa prozorima. U prirodi je uvek više insekata nego u gradu, naročito ako je kuća u blizini vode. Roletne su isto neizostavni deo, kako biste i vi sami a i vaši gosti uvek mogli da uživaju u vikendici. Ko voli duže da spava i da se odmori kao čovek, samopomoću kvalitetnih pvc roletni treba da spreči prodor sunčevih zraka i da se naspava do mile volje. Pa, kako drugačije? Odmor u prirodi za to i služi.

Pročitajte još:

- Rok trajanja PVC stolarije

M. K.
Back to Top