Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Zašto je dobro ići u više različitih dečijih igraonica

Igranje u dečijim igraonicama aktuelno je tokom čitave godine. Sezonski se može promeniti ambijent, te su leti u žiži interesovanja one na otvorenom prostoru. Zbog čega je važna raznolikost i povremeno menjanje lokacije tj. prostora u kome se dete igra?

Deca ih vole, roditelji misle da su veoma praktične. Svako ko ima klinca predškolskog ili školskog uzrasta više puta ih je posećivao. Mesto za igranje druženje najmlađih, ali i za predah i odmor roditelja i odraslih. Osim proslava dečijih rođendana za koje su decije igraonice postale sinonim, u njima je sve više dece koja su došla na dnevno igranje i druženje. Roditeljima je odlazak u igraonicu veoma praktičan jer ona pruža sve uslove za bezbedno i zabavno igranje, a da pri tom i oni sami mogu da predahnu u kafiću. Svako ima neku svoju omiljenu dečiju igraonicu, ali kakav je efekat ako stalno idete na isto mesto?

Dečije igraonice, odnosno boravak u njima, veoma povoljno utiče na psihofizički razvoj deteta. Potreba za igrom je iskonska u čoveku. Dete , ne samo da uči, već se i razvija igrajući se. Na mnogim primerima je dokazano da će deca uvek naći način da zadovolje potrebu za igrom, čak i kad nemaju igračke. Mašta će učiniti svoje i ona će iskoristiti nešto iz okruženja što bi moglo da posluži kao element koji će uvrstiti u svoju igru. To mogu biti neki obični predmeti iz okruženja, kao na primer, olovke ili slično.

Blog ilustracija: Zašto je dobro ići u više različitih dečijih igraonica


Foto: Pixabay

Što se tiče igranja kod kuće, ono nosi sa sobom neka ograničenja. Svi znamo koliko smo puta rekli detetu da ne sme da se igra loptom u stanu. Osim igračaka popu lutaka i autića, kao i njima sličnih, u stanovima nema mnogo prostora za drugu vrstu igre koja uključuje i fizičku aktivnost. To su na primer tobogani, ljuljaške, lavirinti, vrteške i slično. Naravno, ovakvih igračaka ima na u parkovima na dečijim igralištima. Ali njih takođe ima i u dečijim igraonicama, a pride tu je bezbednost dece neuporedivo veća. Kada kažemo beznadnost, mislimo na tu nju u svakom smislu. Dečije igraonice su ograđen i zatvoren prostor u koji ne može ući bilo ko, tek tako, kao što može u park. S druge strane, u parkovima postoji ponegde mekana gumirana podloga od tartana, ali je zaštita od povređivanja mnogo bolje koncipirana u dečijim igraonicama. S tim u vezi, igranje koje uključuje dečiju potrebu da skaču, panju se, spuštaju niz tobogane i slično, najbolje je upravo u igraonici. Stanovi i kuće ne pružaju ovakvu slobodu. Ili pazimo na to da se deca ne povrede, ili mislimo o tome da ne pravimo haos zbog komšija, ili… Svi znamo kako to izgleda u praksi. Siđi odatle, nemoj tu da se penješ – veoma često izgovaramo. Uz to idu pazi, pašćeš itd. Neko, ko živi u kući, možda ima dvorište i na njemu igračke poput tramboline. Ali, većina to nema. Dečije igraonice su zato idealna mesta za trošenje viška dečije energije.

Zašto je onda toliko važno da ne idemo, tj. da ne vodimo decu stalno na isto mesto? Odgovor je jasan i nedvosmislen. Da im ne bi dosadilo jedno mesto i da bi stalno postojala dinamika. Poznato vam je kako se deca posle izvesnog vremena zasite neke igračke. Čak i neke koja im je bila omiljena. Ako vam se to trenutno dešava i za to postoji rešenje. Trik je u tome da pojedine igračke sklonite od dece, tako da im nisu u vidokrugu par meseci. Ona će potpuno na njih zaboraviti. Naravno, nemojte im sklanjati sve odjednom ili neku količinu za koju će ona primetiti da je nema. Radite to po segmentima. Ako se desi da dete traži neku igračku koju ste sklonili, vratite mu je, ali tako da ne vidi ostale igračke koje se kriju po strani. To znači da mu je ta igračka još uvek zanimljiva i da želi da se njome igra. Ostale, koje je izgustiralo, jednostavno sakrijte. Kada prođe mesec, dva učinite da se te sakrivene igračke samo pojave i pratite reakciju deteta. Videćete da će im se obradovati i da će ponovo želeti da ih koristi. Slično je i sa dečijim igraonicama. Ako stalno vodite dete na isto mesto, vremenom će mu dosaditi. Bez obzira što vam neka lokacija pogoduje, smislite da sledeći put odete negde gde niste do sad išli. Ko zna, možda tako otkrijete neko novo mesto na kome ćete slaviti sledeći rođendan. Kada je reč lokaciji, ona je mnogima bitna i za proslavu rođendana, ali i za neobavezno igranje. Ali, treba znati da ima sve više roditelja koji su se rešili ovih barijera i koji su spremni da iskoriste život u velikom gradu na najbolji način. To se radi tako što se zađe i u neki drugi kraj grada u potrazi za nekom novom super dečijom igraonicom. Roditelji i deca ovako otkrivaju tematske igraonice i razna nova mesta. Neki se pribojavaju da će im na rođendan doći manje gostiju ako je zakazan u nekom kraju grada koji je malo dalje. Ali, to ne mora da znači. Onaj ko želi da dođe, neće ga sprečiti koji kilometar više. Takođe, roditelji i deca vole da idu na neka nova mesta gde do sad nisu bili. Tako da, budite istraživač sa svojim mališanom i otkrivajte stalno neke nove dobre dečije igraonice, koje su vredne vaše preporuke.

Novina će prijati i vama i detetu. Zajedno možete upoređivati igraonice i pričati sa detetom koja mu se od koje više dopada i zbog čega. Isto tako, ako povremeno menjate mesto gde idete na igru, mališa će se zaželeti neke dečije igraonice u kraju, u kojoj dugo nije bio. Tražiće da ga ponovo tamo vodite. Ovaj savet pomaže vam da otklonite bilo kakvu monotoniju koja se u svakodnevici katkad ukoreni. Želja za otkrivanjem novih mesta u vašem detetu budi malog avanturistu koji će kasnije ovakav model ponašanja primeniti i na druge segmente života. Naučiće kako da razmišlja izvan kutije i kako uvek treba biti inovativan i inventivan. Razvijaće kreativnost i maštu kroz svoje bogato detinjstvo.

Pročitajte još:

- Kako boravak u dečijoj igraonici utiče na razvoj deteta

M. K.
Back to Top