Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Zategnuta koža - Saveti iz dermatološke ordinacije

Želite da imate zategnutu kožu tela? Voleli biste da Vam lice izgleda odmorno i sveže. Kako postići taj cilj? Neko misli da je tajna u skupim kremama i preparatima. Šta kažu u dermatološkim ordinacijama?

Jedini legitimni stručnjaci za kozu su lekari, dermatolozi. Zato smo njih pitali koja je tajna lepe i zategnute kože. Pored dijagnostikovanja i lečenja Usluge koje dermatoloske ordinacije nude spadaju i u domen estetske medicine. Ali, pored popularnih i sve više traženih tretmana za podmlađivanje i ulepšavanje, pitali smo doktore, šta je to što treba sami kod kuće da praktikujemo. Neke navike definitivno dobro utiču na naš izgled, ali znamo i da ima onih od kojih nemamo baš koristi. Naprotiv, utiču loše. Pa da krenemo baš od navika.

Blog ilustracija: Zategnuta koža - Saveti iz dermatološke ordinacije
Foto: Pixabay

Kada se spomene loša navika, jedna od prvih asocijacija je pušenje. Zakonske regulative u mnogim zemljama propisuju da je u zatvorenim javnim prostorijama ono zabranjeno. Nekada se pušilo u kancelarijama, čekaonicama i na mestima kao što su banke ili aerodromi. Na svu sreću to je danas nezamislivo. Negde je zakon rigorozniji pa je pušenje zabranjeno i na ulici i praktično ne postoji mesto gde biste mogli da zapalite cigaretu. Kod nas je dozvoljeno u delovima kafića ili restorana. Kada gledamo stare filmove podsetimo se kako je nekad bilo. Likovi se šetaju sa cigaretom u rukama nevezano od bilo kakve radnje, na mestima i u situacijama u kojima ih danas nećete nikad videti. Na primer u kancelarijama. Tako je to u starim filmovima. U novim nećete videti nekog da puši osim ako ne postoji debeo razlog u scenario koji to potkrepljuje. O štetnosti pušenja napisane su tone i tone radova i stranica. Na svu sreću, restriktivan zakon je pomogao da se drastično smanji procenat pušača. Pored beskrajnog niza štetnih posledica po zdravlje, jedan od njih je veoma loš uticaj na sam izgled kože. Fotografije govore više od reči. U jednom zanimljivom članku iz stranog časopisa, sakupljena je serija od par desetina fotografija na kojima su u paru predstavljeni blizanci. Većina njih su jednojajčani, tj. identični. Zašto su oni zanimljivi? Jedan ili jedna od njih je pušač, a drugi nije. Za blizanca nepušača uslov je da je ostavio cigarete pre više od deset godina ili da nikad nije pušio. Da li možete da pretpostavite kako te fotografije izgledaju i šta je na prvi pogled uočljivo? Naravno, nepušač izgleda mlađe i mnogo lepše. Kada kažemo lepše, mislimo pre svega na izgled kože i zuba (ukoliko se na slikama vide). Loš uticaj duvanskog dima na kožu je zaista fascinantan. Primetno je koža nepušača zategnutija, ujednačene boje, da nema pigmentacija i da deluje sveže i zdravo. Nasuprot tome, blizanac koji je pušač izgleda kao da je zreo za odlazak u dermatološku ordinaciju na proveru od koje bolesti boluje. Razlika u izgledu je kod nekih tolika da pušač deluje toliko starije od nepušača, kao da mu je roditelj. Primetni su i podočnjaci, razne pigmentacije i fleke. Ova studija je zaista zanimljiva. Fotografije treba da pogleda svako ko nije dovoljno motivisan da prestane da puši. Kako dermatolozi opisuju, to je kao da gledate jednu istu osobu u scenariju šta bi bilo kad bi bilo.

Sada ćemo malo o jednoj zdravoj navici. To je hidratacija. Nedostatak vode u organizmu loše utiče na rad svih organa. Dehidratacija je primetna na koži. Kada ćelije ne dobijaju dovoljno tečnosti narušeni su njihovi metabolički procesi. Razmena materija i energije otežano i usporeno se odvija. U telu se nagomilavaju toksini. Koža postaje suva i gubi svoju elastičnost. Navika da ne konzumirano dovoljno tečnosti na duži rok dovodi do tog da koža prevremeno stari. Stvarju se bore, gubi se elastičnost i tonus, a koža na telu, takođe postaje mlitava i gubi svoju čvrstinu. Količina tečnosti koju treba da unosimo zavisi od uslova sredine. Nije isto leti, kada je napolju preko 30 stepeni i kada se konstantno znojimo i gubimo vodu, kao u uslovima niže i prijatnije temperature tokom proleća i jeseni. Zimi nam je koža suva i zahteva više tečnosti zašto što smo mnogo više u zatvorenim prostorijama koje se greju. Zato nam tokom zime koža na rukama postaje gruba i na hladnoći puca. Ako je ne negujemo hidratantnim i hranljivim kremama, na malim pukotinama stvaraju se i rane. U dermatološkoj ordinaciji dobili smo i preporuku na koji način se treba rehidrirati. Treba imati na umu da osim vode, tečnost unosimo i putem hrane, tako da nije neophodno nalivati se nekim hektolitrima vode. Štaviše, tako nepotrebno opterećujemo bubrege. Ako hoćemo da to radimo pravilno, potrebno je da uzimamo nekoliko gutljaja vode u razmacima. Količinu vode treba prilagoditi godišnjem dobu. Odrasle osobe treba u toku dana da popiju oko 8 punih čaša vode. Ključ je u tome da se to ne radi odjednom već u razmacima. Najbolje je to vezati za neku aktivnost kao što su obroci. Neko čak instalita aplikaciju koja ga podseća kada treba da pije vode. Mana ovih aplikacija je što su dosadne jer se nekad oglase u vreme kada smo zauzeti i ne možemo baš iste sekunde da popijemo vodu, tako da je tad ignorišemo. Vremenom počinje da nas nervira i vrlo brzo je deinstaliramo. Praktičniji je analogni način. Ili da koristite flašu koja ima zapreminu vode kuje treba da popijete u toku dana. Postoje flaše, ali to možete i sami napraviti, sa podeljcima koji pokazuju koliko vode treba da popijete do koliko sati. Tako da, jednostavno gledajući u flašu vidite da li ste u zaostatku ili ne. Ako Vas mrzi da pravite ove podeljke na flaši, zadajte sebi naviku da popijete čašu vode čim se probudite, i posle doručka, a ostalih šest čaša vežite za obroke koje imate u toku dana. Nemojte piti hladnu vodu jer to nije dobro, već vodu koja je bila na sobnoj temperaturi, ili eventualno topliju od toga.

Sledeći savet odnosi se na dovoljno sna. Čuvena manekenka, Tajra Benks rekla je da kvalitetan noćni san najvažniji činilac njene torbice sa proizvodima za ulepšavanje. To je zaista tako. Ne samo što se mozak restuje i odmara, već se sve ćelije tokom sna regenerišu. Sami znate kako izgledate mlađe i lepše kad se dobro naspavate. Ako ste hronično umorni i neispavani, ne samo što ćete imati podočnjake, već ćete delovati kao da ste malo ostarili.

Eto, možda ste očekivali neke ćiribu-ćiriba super skupe kreme, prirodne recepte (za koje na kažemo da nisu delotvorni), a mi Vam ovog puta dajemo najjednostavnije moguće savete. Na ovaj spisak moglo bi se dodati i izbacivanje još nekih loših navika, ali jasno je da se to podrazumeva. Neka bude što jednostavnije ovog puta, pa neka svako zapamti.

Inače, za kraj treba podsetiti da niko ne može biti lep i ne može imati lepu kožu ako nije zdrav. Briga o zdravlju je na prvom mestu i osnovni je preduslov lepote, mladalačkog izgleda i svežine. Kako ovaj spisak nije konačan, slediće još neke jednostavne preporuke u vidu podsetnika, šta je sve to što utiče na našu lepotu.

Pročitajte još:
- Zašto ne treba da se plašite sunca – preporuke iz dermatološke ordinacije

M. K.

Back to Top