Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Zauvek se rešite vlage i buđi u uz PVC stolariju

Pojava vlage i buđi u kućama i stanovima predstavlja ozbiljan izazov. Ukoliko se ne eliminiše njen uzrok, iznova će se vraćati. Treba preduzeti više koraka kako biste je se otarasili jednom za svagda.

Neki od koraka koje treba što pre preduzeti su ključni. ne bi ih trebalo preskakati kako biste dobili željeni rezultat. Pre svega treba uzeti u obzir šta je sve doprinelo pojavi vlage na zidovima i drugim površinama. S tim u vezi pominje se i kvalitet stolarije koja je ugrađena u objekat. Znamo da je danas veoma preporučljivo da se ugradi kvalitetna PVC stolarija umesto stare, dotrajale drvene, ali i da PVC stolariji treba dati prednost i u odnosu na neke druge vrste jer PVC pruža ubedljivo najbolju toplotnu izolaciju. Vreme je da sagledamo šta je sve što treba uraditi kako biste živeli u zdravom prostoru lišenom vlage i buđi.

Blog ilustracija: Eliminisanje vlage i buđi u uz PVC stolariju


Foto: Mirandre

Pre svega, kako primetiti vlagu? Ona se javlja na zidovima, često u ćoškovima na podu ili plafonu. Ako niste skoro krečili i primetite da se pojavljuju žućkaste fleke ili tamno zelene mrlje, to znači da se u stanu ili kući pojavila vlaga. Buđ ili plesan raste na vlažnim površinama. Treba je što pre očistiti i ukloniti jer je opasna za zdravlje. Njenim udisanjem, gljivice mogu dospeti u pluća i tu se nastaniti. One sitne se teško izbacuju. Zato je buđ veoma opasna i nije bezazleno živeti u prostorijama koje su vlažne. U starijim kućama ili vikendicama koje se ne provetravaju često miris vlage se može osetiti i u vazduhu. Bilo da je u pitanju kuća, stan ili vikendica, na prvom mestu treba razmisliti o tome odakle se vlaga pojavila.

Jedan od glavnih uzročnika pojave vlage je loše provetravanje, kao o stolarija koja ne dihtuje dobro i koja omogućava prodor vlage i kondenzacije unutra. Kvalitetna PVC stolarija omogućava lako otvaranje i zatvaranje prozora i vrata od terase i samim tim bolje provetravanje. Mnoge iznenađuje činjenica da slabo provetravanje može da ima za posledicu pojavu buđi. U vazduhu se stvara vodena para čiji su izvor razna isparenja, a ako se prostor ne provetrava, vlaga završava na zidovima i predstavlja odličnu podlogu da se na njoj razvije buđ. Najugroženije su prostorije u kojima ima dosta vlage, a to su kupatila. Isto tako prostorije, poput ostava i špajzova koje nemaju prirodnu ventilaciju, tj. prozore, podložne su tome da se u njima javi vlaga. Ako gradite kuću, opredelite se za to da sve prostorije imaju prozore, makar one manjih dimenzija, kako biste omogućili da se one redovno vetre. Izaberite prozore od PVC-a jer su oni dugotrajni, kvalitetni, pružaju odličnu izolaciju, lako se održavaju i lako se njima rukuje. Nikad ih ne morate farbati, a lako se čiste i peru. Dakle, ukoliko imate mogućnost izbora, odlučite se za prirodnu ventilaciju u svakoj prostoriji, a naročito u kupatilima i WC-u. Ako pak, živite u stanu i ne možete uticati mnogo na unapred smišljen raspored prostorija, onda jedan od prvih koraka treba da bude zamena stolarije i ugradnja novih PVC prozora i vrata. To je važno iz istih razloga kao i kada je u pitanju kuća – bolja izolacija od vlage i lakše provetravanje. Kada menjate prozore, možete izabrati da novi budu većih dimenzija u odnosu na stare tako što će se zidovi proseći. Veće površine omogućavaju i bolji prodor svetlosti, ali i bolju cirkulaciju vazduha prilikom provetravanja. Ako kupatilo u stanu nema prozor, potrudite se da ugradite dobar sistem za ventilaciju, a ujedno, provetravajte kupatilo tako što ćete češće držati otvorena vrata, naročito nakon tuširanja.

Drugi korak odnosi se na to da zidove okrečite bojom koja je otporna na buđ. Isto tako, za kupatila postoje posebni materijali za izradu fugni među pločicama, a koji su otporni na pojavu buđi. Obavezno upotrebite sve što ima ovakva svojstva, jer ćete se tako dodatno obezbediti od ove neprijatne pojave. Buđ može biti veoma uporna i treba je suzbiti u korenu. Ako se ona ipak javi, odmah je treba očistiti sa svih površine na koje se ona proširila, a to mogu biti zidovi, podovi, drvenarija, pločice i slično. Iskoristite kvalitetne sprejeve i sredstva za tu namenu, sledite uputstva, ali ne zaboravite da dobro provetrite prostoriju jer je reč o hemikalijama jačeg mirisa. Čišćenje buđi nikad nemojte odlagati, jer za to Vam je potrebno samo petnaestak minuta, a rezultat su čiste površine, bezbedne po zdravlje.

Međutim, ako ste očistili buđ, to ne znači da ste eliminisali i uzrok vlage. Njega treba detektovati, kako bi se uklonila vlaga i kako se buđ nikad više ne bi vraćala. Osim problema provetravanja i kondenzacije, koja je naročito prisutna u zimskim mesecima, obratite pažnju da li je zid mokar i da li na njemu postoji neka fleka. Moguće je da voda negde odozgo curi, ako je reč o plafonu, ili da je u zidu pukla neka cev, ako se fleka javlja bliže podu. Stare zgrade naročito mogu da budu komplikovane, jer u njima može da se desi da curi od komšije, ali i da su krov, fasada ili oluci oštećeni. Čak iako ne stanujete na poslednjem spratu, može da se desi da voda sa krova zaobiđe najviši sprati i prodre baš kod Vas. Staro pravilo je da vodu vuče sila gravitacije i da ona uvek nađe put. Što se tiče kuća, pored zamene stolarije, treba da uradite izolaciju krova, fasade i gornje ploče. Čišćenje buđi je samo trenutni lek, ali eliminisanje izvora vlage je važno kako bi se problem u korenu rešio i suzbila njegova ponovna pojava.

Kada nema curenja vode i kada se vlaga javlja zbog kondenzacije, ugradnja nove stolarije može biti dovoljno rešenje. Čak i kad voda negde curi i kada se taj izvor prekine, opet dolazimo do toga da dobra PVC stolarija pruža odličnu toplotnu i hidro izolaciju, kao i bolje provetravanje, te samim tim ne bi trebalo odlagati njenu ugradnju.

Pri pojavi buđi, prvo nju očistite posebnim sredstvima, zatim utvrdite i eliminišete izvor vlage, a potom preduzmite sve korake da obezbedite bolje provetravanje i bolju izolaciju. Jedan od značajnih je ugradnja nove PVC stolarije. Sledite ova uputstva i otarasićete se vlage i buđi zauvek.

Pročitajte još:

- Izaberite PVC prozore i stolariju

M. K.
Back to Top