CT skener Beograd

Registruj se
Prijavi se
CT skener Beograd
CT skener cene Beograd, pregled CT skenerom u Beogradu - ako ovo tražite, strana CT skener Beograd je za Vas.
Saznajte cene pregleda CT skenerom u Beogradu u dijagnostičkim centrima i zdravstvenim ustanovama.
Upoznajte se sa kompletnom procedurom pregleda na CT skeneru i pripremom za pregled.
Pogledajte prezentacije, fotografije i obratite se ovim zdravstvenim ustanovama kako biste na vreme zakazali CT skener i izbegli čekanje.
CT skener se koristi za pregled mnogih organa i pregledom na CT skeneru mogu se dijagnostikovati mnoga akutna stanja, promene na tkivu i oboljenja.
CT skener glave, CT skener abdomena i unutrašnjih organa, CT skener kičme.
Ukoliko kod Vas postoje indikacije i upućeni ste na pregled CT skenerom, nemojte ga odlagati.
CT skener je savremena dijagnostička metoda.
Ukoliko ste upućeni na skener, zakažite pregled na CT skeneru što pre, i bez čekanja ga obavite i u najkraćem roku dobićete rezultat.
Pregled na CT skeneru je bezbolna metoda.
Ako Vas brine koliko zrači skener i koje su kontraindikacije, saznajte odgovore ovde i konsultujte se sa lekarima kako biste otklonili sve nedoumice.
dijagnosticki-centar-zemun-ct-skener
CT Skener.
Kompjuterizovana tomografija CT Skener je radiološki metod snimanja koja pored rentgen zračenja, primenjuje i tomografiju, metodu koja se zasniva na matematičkoj proceduri obrade snimaka ili tomografskoj rekonstrukciji snimaka uz primenu savremenih računara i programskih paketa u njima.
СТ skener je rendgenološki aparat u obliku velike, kutije sa kružnim otvorom, ili kraćim tunelom, u centru.
Bolesnik leži na uskom ispitnom stolu koji se kreće kroz ovaj otvor i za to vreme izlaže dejstvu rentgen zračenja.
Oko pacijenta se rotira rentgen cev i elektronski rentgen detektor, koji se nalaze suprotno jedan od drugog, u prstenu koji se zove pokretni deo skenera.
Radna stanica računara koja uz pomoć računarskog programa ugrađenog u njemu, obrađuje snimljene podataka, nalazi se u posebnoj sobi, i njen rad je pod kontrolom lekara i za to obučenih tehničara.
Tokom СТ skener pregleda, vrlo često se pacijentu daje kontrastno sredstvo, u venu i to u toku samog skeniranja, i na taj način poboljšava se vizuelni prikaz nekog organa.
Kontrastno sredsvima daje se u ruku intravenskim putem i to obično u lakatni venu klasičnim putem, ili kroz postavljenu intravensku liniju (putem infuzije), intravenozno u vidu "bolusa".
Pored intravenskog unosa kontrast se može uneti u telo neposredno pre snimanja i preko usta "peroralno".
bel-medic-opsta-bolnica-i-dom-zdravlja-ct-skener
CT SKENER BEOGRAD BEL MEDIC OPŠTA BOLNICA I DOM ZDRAVLJA Skenerska dijagnostika (64-slajsni CT skener). Multidetektorska (ili multi-slajsna) kompjuterizovana tomografija (MDCT, MSCT) daje veoma detaljne i precizne prikaze mekih tkiva, krvnih sudova i kostiju pregledanog dela tela (glave, vrata, grudnog koša, abdomena, karlice, gornjih ekstremiteta, donjih ekstremiteta). Kompjuterizovana tomografija je neinvazivna dijagnostička metoda, a skener abdomena i CT pregledi su jednostavni, brzi i bezbolni. Mogu se uraditi odmah kad je potrebno, u nekim slučajevima i bez posebne pripreme. Da bi se postigla bolja vizuelizacija tkiva i organa, kod određenih CT snimanja je neophodno pacijentu dati kontrastno sredstvo. 64-slajsna kompjuterizovana tomografija (CT skener) je najčešće indikovana kod: Sumnje na tumor ili lokalizovanu infekciju (apsces), Sumnje na trombozu krvnog suda, aneurizmu, krvarenje, Traume i sumnje na unutrašnje krvarenje, Oštećenja mišića i preloma kosti. MSCT - skener u kardiovaskularnoj dijagnostici: Kompjuterizovana 64-slajsna tomografija omogućava i kompletan i neinvazivan pregled krvnih sudova (CT angiografiju), u trajanju od samo nekoliko sekundi, kao i CT koronarografiju. MSCT koronarografija je vrlo korisna u dijagnostici srčanih oboljenja - pre svega bolesti koronarnih krvnih sudova - pa u nekim slučajevima može adekvatno da zameni invazivnu koronarografiju.
eurodijagnostika-dijagnosticki-centar-ct-skener
Multislajsni skener.
CT skener pokazuje odličan kvalitet slike, pruža mogućnost rekonstrukcije slike u sve tri ravni sa daleko većom preciznošću u interpretaciji nalaza.
Mogu se postići preseci od samo 0,5mm debljine tako da je praktično nemoguće na snimcima preskočiti bilo kakvu leziju, brzina snimanja je izuzetno velika, a vreme izlaganja zračenju kratko, primljena doza zračenja je izuzetno mala.
zdravstvena-ustanova-mr-cukarica-ct-skener
CT skener je savremena dijagnostička metoda koja na potpuno bezbolan i bezbedan način, bez posebne pripreme, daje jasnu i preciznu sliku svakog organa.
Predstavlja brzu neškodljivu dijagnostičku metodu koja se izvodi ambulantno, a zbog svojih mogućnosti od neprocenljivog je značaja u dijagnostici svih oblasti medicine, jer se pomoću njega, u najkraćem roku postavlja dijagnoza, počinje dalje lečenje, što doprinosi bržem i sigurnijem izlečenju.
Pregled na CT skeneru pomaže u ranom otkrivanju malignih bolesti, jer promene otkriva i locira u stadijumima u kojima se može pravovremeno započeti lečenje.
Ova savremena dijagnostička metoda može da odvaja krvne sudove od ostalih struktura, tkiva i organa, čime se dobija jasna slika onoga što je potrebno dijagnostikovati.
CT skener na potpuno bezbedan način, neinvazivan, bez uvođenja katetera i bilo kakvih instrumenata u telo pacijenta, može da prikaže stanje krvnih sudova, srca mozga i ostalih organa.
Time se omogućava sa se pacijent na vreme uputi na dalji tretman, što pacijentu vrlo često spašava život.
CT skener vidi svaku promenu u krvnim sudovima mozga, otkriva proširenja lumena (aneurizme) što pre njegove pojave nije bilo moguće, osim uz invazivne metode.
klinika-impuls-ct-skener

Klinika Impuls

Beograd, Karaburma, Višnjička 91a 011 2970702
cena: Cenovnik
CT Skener (Kompjuterizovana tomografija).
U Opštoj bolnici IMPULS CT skeniranje, savremenu metodu ispitivanja, vršimo spiralnim CT uredjajem (CT Skener).
Snimanje na CT-u se koristi da bi se dobile informacije o organima i sistemima organa: CT temporalne regije, CT glave i vrata, CT sinusa, CT grudnog koša, CT abdomena, CT male karlice, CT kičme (cervikalni,torakalni,lumbo-sakralni deo), CT koštanog sistema.
Ultrazvuk.
Ultrazvuk je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava direktno i neposredno posmatranje parenhimatoznih organa, mekih tkiva, limfnih žlezda, krvnih sudova kao i protoka krvi (za 4D ultrazvuk u trudnoći klinkite ovde).
dijagnosticki-centar-hram-ct-skener
CT skener.
Osonovne karakteristike i prednosti multislajsnog skenera (ct aparata) u poređenju sa klasičnim ct aparatima i pregledima: preseci su samo 0,5mm debljine u sve tri ravni, bez razmaka od preseka do preseka tako da je praktično nemoguće na snimcima preskočiti bilo kakvu leziju.
Svaka ravan tj željeni presek se snima direktno; snimanje veoma kratko traje, doza zračenja je izuzetno mala (pogodan je i za snimanje beba i dece), izvanredan prikaz pluća, pankreasa, nadbubrega, kalcifikata u telu, izuzetan je kvalitet slike u snimanju koštanih struktura, otvor CT aparata omogućava snimanje i gojaznih osoba.
Mogu se snimati i pacijenti sa pejsmejkerom, ugrađenim valvulama u srcu, sa ugrađenim protezama, insulinskim pumpama i drugim ugrađenim materijalima (protezama) bez štete po pacijente i sa minimumom smetnji na kvalitet slike.
Naši dijagnostički centri su uvezani u teleradiologija mrežni sistem, tako da se u svim centrima istovremeno vide CT snimci.
Nakon pregleda i postavljanja dijagnoze, predlaže se preporuka angažovanja najkvalifikovanijeg eksperta za dalje procedure lečenja.
euromedik-bolnica-dom-zdravlja-poliklinika-ct-skener
CT SKENER.
MSCT (abdomen, meka tkiva, glava itd), MSCT urografija, MSCT angiografija donjih extremiteta.
Kompjuterizovana tomografija (naziva se još i aksijalna tomografija) je savremena metoda ispitivanja, koja se zasniva na nekim starim metodama (upotreba X zraka, tehnika tomografskog snimanja) i novim dostignućima (upotreba računara).
Film je zamenjen sistemom detektora koji sa velikom preciznošću pretvaraju X-zrake u svetlosne ili električne impulse koji se dalje prenose i arhiviraju u kompjuter.
Skener je aparat u obliku velike kutije sa kružnim otvorom, ili kraćim tunelom, u centru.
Pacijent leži na uskom stolu koji se kreće kroz ovaj otvor i za to vreme se izlaže dejstvu rentgen zračenja.
Oko pacijenta se rotira rentgen cev i elektronski rentgen detektor, koji se nalaze suprotno jedan od drugog, u prstenu koji se zove pokretni deo skenera.
Snimanje na CT skeneru se koristi da bi se dobile informacije o organima, kao što su jetra, pankreas, nadbubrežne žlezde, pluća, srce, krvni sudovi, abdominalna šupljina, kosti (posbno kičma) i kičmena moždina.
Aparat pomoću X-zraka pravi slike slojeva pojedinih organa.
Samo par sekundi je dovoljno za dobijanje nekoliko preseka,a slika koja se dobija je jasnija od bilo kog drugog načina snimanja.Gusta, čvrsta tkiva, kao što su kosti, pokazuju se svetlim (belim) nijansama, manje gusta (mišići, mozak) u nijansama sivih boja, a prazan prostor je crne boje.
MSCT (multislajsni skener), MSCT skener spada u moderne dijagnostičke metode slojevnog snimanja tijela pri čemu se zračenje detektuje na većem broju detektora u odnosu CT skeneru.
MSCT skener daje detaljan anatomski prikaz preseka ljudskog tela uz značajno smanjenju izloženost zračenju, a kompjuterska rekonstrukcija snimanih preseka u tri dimenzije omogućila je prostornu analizu snimanog područja.
U Euromediku posedujemo MSCT aparat, savremen, pouzdan, a snimanje se vrši po svim propisima i sa posebnim osvrtom na to da se doza zračenja, koju pacijent primi, svede na najmanju moguću meru.
U našoj ustanovi možete snimiti i dobiti detaljan opis sledećih delova tela: Pluća i toraksa (grudni koš): MSCT skener može da otkrije infekcije, tumore, proširenja krvnih sudova (aneurizme), metastaze.
Abdomena (trbušna šupljina): MSCT skener može otkriti patološke kolekcije tečnosti, tumore, kao i neke bolesti urinarnog trakta.
Jetra: MSCT skener može otkriti tumore jetre, krvarenja u jetri, kao i manje bolesti jetre.
Pankreasa MSCT je izuzetno kvalitetan aparat kada je u pitanju detekcija tumora i upale pankreasa (pankreatitis akutni i hronični).
Žučne kese i žučnih puteva:MSCT se koristi u otkrivanju mesta i uzroka stvaranja bloka u protoku žuči.
Nadbubrežne žlezde: MSCT skener je u mogućnosti da detektuje tumore nadbubrežne žlezde.
Slezine: MSCT skener se koristi kod evaluacija povreda slezine.
Mozga: može se razlikovati tkivo tumora, edem mozga, kapsula apscesa mozga, hematom, infarkt, kalcifikacije.
Kičme i kičmenog stuba: MSCT skener može otkriti tumore, povrede, degenerativne promene, deformitete, hernije diskusa i druge probleme kičme.
Kompjuterizirana tomografija (engl. computed tomography; CT) je radiološka metod snimanja koja pored rendgen zračenja, primenjuje i tomografiju, metodu koja se zasniva na matematičkoj proceduri obrade snimaka ili tomografskoj rekonstrukciji snimaka uz primenu savremenih računara i programskih paketa u njima. Metoda digitalna geometrijske obrada se koristi za generisanje trodimenzionalnih slika unutrašnjosti snimljenog objekta koju čini velika serija dvodimenzionalnih rendgenskih snimaka snimljenih u toku jedne rotacije uređaja oko svoje ose. CT-skener je rentgenološki aparat u obliku velike, kutije sa kružnim otvorom, ili kraćim tunelom, u centru. Pacijent leži na uskom ispitnom stolu koji se kreće kroz ovaj otvor ili tunel i za to vreme izlaže dejstvu rendgen zračenja. Oko pacijenta se rotira rentgen cev i elektronski rentgen detektor, koji se nalaze suprotno jedan od drugog, u prstenu koji se zove pokretni deo skenera. Radna stanica računara koja uz pomoć računarskog programa ugrađenog u njemu, obrađuje snimljene podataka, nalazi se u posebnoj sobi, i njen rad je pod kontrolom lekara i za to obučenih tehničara. Tokom ST pregleda, vrlo često se pacijentu daje kontrastno sredstvo, u venu i to u toku samog skeniranja, i na taj način poboljšava se vizuelni prikaz nekog organa. Kontrastno sredstvima daje se u ruku intravenskim putem i to obično u lakatni venu klasičnim putem, ili kroz postavljenu intravensku liniju (putem infuzije), intravenozno u vidu „bolusa“. Pored intravenskog unosa kontrast se može uneti u telo neposredno pre snimanja i preko usta „peroralno ili klizmom u debelo crevo-rektum. Zato je sastavni deo opreme svakog centra za CT pribor i oprema za primenu kontrastog sredstva, kao i pribor, oprema i lekovi za ukazivanje prve pomoći u slučaju pojave alergijskih reakcija i drugih vanrednih poremećaja u radu organizma pacijenta u toku CT. U mnogim postupcima, postoji sličnost u načinu rada CT-skenera sa drugim rendgen pregledima. Rendgenski snimci nastaju dejstvom zračenja poput svetlosti ili radio talasa, koje mogu biti usmerene na telo. Različiti delovi tela apsorbuje rendgen zračenje u različitom stepenu pa se u tome i ogleda razlika u prikazu pojedinih struktura tela.Konvencionalno rendgen snimanje se provodi tako da rendgen zračenje prolazi kroz telo, i formira sliku na fotografskom filmu ili posebnoj fotoosetljivoj ploči za snimanje. Kosti se na snimku ocrtavaju belo, meka tkiva u nijansama sive a vazduha u crnoj boji.Kod CT skeniranja, rendgen zraci i elektronski rendgen detektori rotiraju se oko pacijenata, i vrše merenje količine zračenja koja se apsorbuje u telu. U isto vreme, ispitni sto se kreće kroz skener, tako da rendgen zraci slede spiralani put oko tela. Jedna rotacija traje oko 1 sekundu. Rendgenski izvor proizvodi uski, „mlaz“ u obliku snopa rendgen zračenja koje ozračuje deo tela pacijenta. Debljina „mlaza“ može biti od 1 milimetra do 10 milimetara. U tipičnom pregledi postoji nekoliko faza, a svaka faza se sastoji od 10 do 50 rotacija rendgen cevi oko pacijenta u koordinaciji sa stolom koji se kreće kroz kružni otvor.Detektori na izlaznoj strani pacijenta, vrše zapis rendgen zračenja koje izlazi iz ozračenih delova tela pacijenta kao rendgen „snimak“ sa jednog mesta (ugla) iz izvora rendgen zračenja. Snimci sačinjeni iz mnogo različitih pozicija (uglova) prikupljaju se u toku jedne potpune rotacije. Sistem za prikupljanje podataka kod CT-a nalazi se u tzv. „gentriju“ koji predtavlja stativ CT-aparata. U njemu su rentgenska cev i detektori. Manje ili više oslabljeni ili apsorbovani snop rendgen zraka koji su prošli kroz transvezalni presek pacijenta izazivaju fluorescencu detektora. Pod uticajem ove svetlosti stvara se odgovarajući električni potencijal odnosno analogni strujni impuls. U analogno digitalnom konverteru ovi impulsi se iz analognog oblika pretvaraju u digitalne informacije odnosno nizove brojeva. Ove digitalne informacije se prenose u kompjuterski sistem, gde se vrši njihova obrada.Najraniji senzori su bili svetlucavi detektori, sa fotoosetljivom cevi koja je bila obložena kristalima (obično) cezijum jodida. Cezijum jodid je zamenjen tokom osamdesetih jonskim komorama koje su ispunjene gasom ksenonom pod visokim pritiskom. Ovi sistemi su kasnije zameni savremenim materijalaima sa više poželjnih osobina kao što su fotoosetljive diode.Procesor slike ima zadatak da u najkraćem mogućem vremenu procesuira odnosno rekonstruiše CT sliku. Poseban računarski program sakuplja veliki broj podataka za stvaranje dvodimenzionalne slike poprečnog preseka tela, koje se zatim prikazuju na monitoru. Ova tehnika se zove spiralna tomografija (tomografija je slikanje po delovima ili sekventno slikanje) ili spiralna tomografska rekonstrukcija.Novije mašine imaju brže računarske sistemi i noviji softvere, koji ne samo da obrađuju pojedinačne odeljke već stalno menjaju preseke oko postolja, sa ciljem da se osvetljavanje, obavi kroz lagano klizanje kroz rendgenski krug. Ove mašine se zovu spiralne ili spiralni kompjuterizovani tomografi. Njihovi računarski sistemi integrišu podatke kretanja pojedinačnih delova i stvaraju trodimenzionalnu informaciju objekta (3D-CT), koji se može videti iz više različitih perspektiva na monitoru radne stanice. Ovaj tip obrade primljenih podataka zahteva ogromnu procesorsku snagu, kao što su podaci koji dolaze u kontinuiranom toku i moraju da se obrađuju u realnom vremenu. Moderni CT skeneri su tako brzi da mogu da skeniraju velike delove tela u samo nekoliko sekundi. Takva brzina je korisna za sve pacijente, a naročito za decu, starije i teške bolesnike jer se izlažu manjim dozama rendgen zračenja.CT snimanje se može opisati i kao sečenje hleb na tanke kriške. Kada se telo snima, ono se „seče na veliki broj kriški“ a svaka „kriška“ se obrađuje od strane računarskog programa, što omogućava detaljni višedimenzionalni prikaz unutrašnjosti tela.Slika dobijena tomografijom (CT) je matematička, sa ogromnim brojem informacija jer su detektori u stanju da registruju i neznatne razlike u intenzitetu rendgen zračenja i po tome se ova metoda razlikuje od klasične radiografska slike sa oskudnim brojem informacija jer je rendgen film nedovoljno osetljiv da registruje neznatne razlike u intenzitetu rendgen zračenja.Savremeniji detektori, nove tehnologije, omogućavaju da se CT skenerom dobije što više „kriški“ u jednoj rotaciji. Ovi skeneri, pod nazivom "CT multislajs“ ili „multidetektor CT," omogućavaju tanje „kriške“ u kraćem vremenskom periodu, što rezultira sa više detalja i pruža dodatne mogućnosti u toku izrade prikaza. Kod CT-a kao i kod ostalih digitalnih tehnika dobijena slika više nije posledica direktnog dejstva rendgen zračenja na rendgenski film, kao kod klasičnih radioloških dijagnostičkih metoda. Kod digitalnih metoda ona je proizvod višestrukog detektovanja, merenja i izračunavanja digitalnih informacija.Kada se u toku skeniranja kontrast ubrizga u krvotok pacijenta takav postupak se naziva kompjuterizovana tomografska angiografija CTA, i tom tehnikom se krvni sudovi prikazuju u svetlo beloj boji koja je jasno izdvojena od ostalih struktura i tkiva tela.
Back to Top