Etno sela

Registruj se
Prijavi se
Etno sela
Život u Beogradu ili u nekom drugom velikom gradu ume da se pretvori u pravi pakao.
Svakodnevnica od posla do kuće, beton po kome gazite i neizostavna prašina i gradska vreva umeju da nas dodatno umore i iscrpe.
Pravo rešenje za sve koji su umorni i napeti je upravo poseta etno sela.
U Srbiji možete naći veliki izbor etno sela koja će Vam pružiti mir i odmor koji Vam je neophodan.
Srbija i dalje ima netaknute delove prirode koji se nalaze daleko od gužve i gradskog žamora i gde možete napuniti baterije za svoju sledeću radnu nedelju.
Nadjite etno selo po svojim merama i uputite se na nezaboravan odmor vašeg duha i tela.
turisticko-domacinstvo-gostoljublje-etno-sela
Gostoljublje je seoski-turistički kompleks koji se nalazi na obroncima planine Maljen u selu Mionica (južna strana Divčibara) na nadmorskoj visini od 600m,a prvo veće naselje je varoš Kosjerić udaljeno 13 km.
Komplex se prostire na 12 hektara površine gde su u delu od oko 2 hektara grupisani svi objekti.
Smeštaj.
Gostoljublje raspolaže sa 7 vajata.
6 vajata je apartmanskog tipa građenihu tradicionalnom stilu sa približno istim korisnim prostorom od 35m2 u okviru kojih se nalazi soba kupatilo predsoblje i terasa.
Sedmi vajat je duplex sa dva zasebna aparmana i ukupno 72m2.
Pored vajata u ponudi smeštaja nalazi se kuća za goste sa četiri trokrevetne sobe i dva kupatila.
Restoran.
Zajednički prostor za goste je restoran sa salom od 60 mesta terasom od 30 mesta.
Isti prostor često se koristi za seminare, proslave,prezentacije.
Hrana koja se služi pretežno je domaća , proizvodi se u domaćinstvu i ili u selu.
U okviru domaćinstva nalazi se farma sa većinom domaćih životinja tipičnih za ovo planinsko područje(krave, ovce, koze, svinje, kokoške).
Domaćinstvo raspolaže sa oko 800 stabala šljiva,a u ponudi se pored domaće rakije i pekmeza od šljiva mogu naći i med,sokovi,slatka.
Sadržaji.
U okviru komleksa izdvajamo otvoreni bazen , dečiji park za igru, izletište Obrežak sa vidikovcem i roštiljem, a svakodnevne poljoprivredne a
etno-selo-bogut-etno-sela

Etno selo Bogut

Bogutovac, Zaseok Korićanci 036 456280
Na 20 km od Kraljeva u pravcu Raške, nakon 4km od skretanja kod mesta Bogutovac, nalazi se zaseok Korićanci.
Seosko domaćinstvo i apartmansko naselje Filipović pruža pre svega domaćinsku atmosferu.
Njihove domaćice nesebično i predano posvećuju svoje vreme svim svojim gostima.
Osećaj da ste kod majke ili bake pojačaće oni dobri, skoro zaboravljeni običaji kao što su slatko i voda ujtru, kafica i lepa, iskrena reč.
Mešeni hleb i razvijene kore za pitu ili gibanicu i ostali specijaliteti učiniće da odmor dobije puni smisao i bude zaista onaj pravi.
Takođe u domaćinstvu Filipović postoji i opcija organizovanog celogodišnjeg smeštaja i brige za starije osobe.
U okviru smeštaja, domaćinstvo Filipović poseduje dva dvokrevetna i jedan apartman za 4 osobe, kao potpuno izdvojene objekte u etno stilu i u spoju tradicije i komfora.
Takođe poseduju dve trokrevetne sobe u okviru stare, renovirane kuće, sa posebno prijatnom atmosferom i ugodnim dnevnim boravkom.
U smeštaj je uključena mogućnost punog pansiona sa isključivo domaćom, tradicionalnom kuhinjom.
Naravno, u ponudi su i dodatni sadržaji kao što je rafting Ibrom, planinarenje, pecanje itd.
Dobrodošli u etno selo Filipović.
konaciste-vila-selena-etno-sela
ZAŠTO DOĆI U SELO RUDNO ?
Verovatno ovo pitanje može da postavi samo onaj ko nije nikada bio na Rudnu.
Rudno najpre odavno vuče epitet da je mesto u Srbiji sa najviše sunčanih dana u godini.
Čak je i naučno dokazano da se tu ukrštaju vazdušne struje sa mora i planina (jedinstvena ruža vetrova), pa je idealno mesto za asmatičare i osobe koje imaju problema sa organima za disanje.
Oni koji su emotivno ili korenima vezani za Rudno kažu, i to potpuno ozbiljnim tonom, da je to najlepše mesto na kugli zemaljskoj, a za početak treba prihvatiti da je to izuzetna vazdušna banja na ovim prostorima.
Rudno se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1100m, na širokoj visoravni prošaranoj bukovim i četinarskim šumama i prostranim pašnjacima.
Ova visoravan posle par kilometara ka severu-severozapadu prelazi u obronke planine Radočelo, inače dela Golije, a naposletku se završava najvišim vrhom opštine Kraljevo (Krivača, 1643m).
Mnogi sa pravom smatraju da su ovo najlepši planinski predeli u Srbiji, sa “pet” godišnjih doba dnevno.Sa Krivače se proteže pogled na sve strane; na predivne predele Golije, na Kopaonik, koji se vidi kao na dlanu, na doline Ibra i Studenice… Kažu da se nekada, ako bi se ukrao lep dan, sa Krivače mogao da vidi i Avalski toranj… Od Rudna se ka severozapadu i zapadu protežu zatalasane šume i pašnjaci ka Ivanjici i Sjenici, a na istoku i jugoistoku je dolina Ibra.
etno-zdanje-zmaj-od-nocaja-etno-sela

Etno zdanje Zmaj od noćaja

Mačvanska Mitrovica, Cara Lazara 3 022 650077
U domaćinstvu Svetislava Čupića, u dvorištu iza porodične kuće, sagrađena su tri nova objekta u cilju bavljenja seoskim turizmom.
Svi objekti izgrađeni su od cigle i drveta, pokriveni biber crepom.
Dekorativni elementi i pojedina arhitektonska rešenja izvedena su u duhu stilizovanih formi srednjevekovnih utvrđenih gradova (kule) i narodnog graditeljstva Mačve (četvoroslivni krov, terase i tremovi).
Na severnoj strani dvorišta nalazi se jednospratna zgrada sa uređenim apartmanom za smeštaj.
Neposredno uz nju je prizemna zgrada za prihvat i posluženje gostiju.
U njoj su izložene muška i ženska narodna nošnja iz Mačve, a prozori, stolovi i stolice prekriveni su tkaninama, zavesama i stolnjacima sa motivima iz ovih krajeva.
Na zapadnoj strani je jednospratni objekat namenjen za čuvanje, pripremu i posluživanje hrane.
U prizemlju gde se nalaze peći izloženi su predmeti i posude korišćene za pripremu hrane u tradicionalnom seoskom domaćinstvu ovog kraja.
Na spratu je prostrana terasa predviđena za posluživanje gostiju.
Ovaj prostor se koristi i kao izložbeni prostor umetnika iz ovog dela Mačve.
Na spratu je i jedna zatvorena prostorija opremljena eksponatima koji su vezani za život vlasnika kuće.
U drugoj sobi izložene su fotografije i drugi predmeti vezani za vojvode iz Prvog srpskog ustanka.
Izloženi eksponati kojima vlasnik želi da promoviše istorijsko i kulturno nasleđe ovog kraja, jesu originalni reprezenti narodnog života i stvaralaštva Mačve.
Spoja naših narodnih običaja i turizma je etno selo koje naše običaje i kulturu življenja pokušava sačuvati i prezentovati je svim zainteresovanima. Bez obzira da li planirate da u prirodi provedete samo vikend ili želite da vam godišnji odmor protekne daleko do gradske vreve, potražite smeštaj u nekom od sela širom Srbije. Domaća hrana, svež vazduh, prelepa priroda i ljubazni domaćini etno sela pobrinuće se da se dobro odmorite i da vaš boravak bude nezaboravan. Etno sela su sagradjena uglavnom od prirodnih materijala što još više daje čar i upotpunjuje sliku ovih sela. Sva etno sela su stvarali oni koji su na vreme shvatili šta će biti okosnica turizma u Srbiji. Svi su uložili puno ljubavi i mašte kako bi prikazali odlike svoga kraja. I gostoprimstvo. Cilj je dovesti što više inostranih gostiju koji će pospešiti razvoj kraja i promovisati lepote Srbije: britki planinski vazduh, bistre reke, pitku vodu, zaorane njive, miris pokošene trave i tek ubranog voća. Ukus žute proje, kačamaka, jagnjetine ispod sača, čvaraka, rakije i pršute je „bajka“ srpske kuhinje koju će turisti poneti i vraćati joj se kako bi ponovo prošli kroz magični lavirint davnih vremena. I kroz lepote sela Srbije.
Back to Top