Muzeji Beograd

Registruj se
Prijavi se
Muzeji Beograd
Da li ste ikada razišljali o tome koliko muzeja ima u Srbiji i regionu koje vredi posetiti?
Uz našu pomoć, pogledajte spisak muzeja u Beogradu, u Srbiji i u regionu i uživajte u njihovim izložbama.
Bilo da volite naučne muzeje ili umetničke, mislimo da Vam neće biti višak ukoliko se opredelite da ih obidjete sve.
Jedan po jedan posećen muzej, doneće Vam nova saznanja i sugorno ćete se osećati bogatijom i vrednijom osobom.
Uživajte!

Narodni muzej u Beogradu

Beograd, Stari Grad, Trg Republike 1a 011 3306048 |
062 216559 |
Narodni muzej osnovan je ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića, maja 1844 godine, kao Muzeum serbski, koji je na jednom mestu trebalo da sabere starine i da ih za potomstvo sačuva.
Muzej Nikole Tesle smešten je u centru Beograda, u rezidencijalnoj vili izgrađenoj 1929 godine, po projektu znamenitog srpskog arhitekte Dragiše Brašovana. Zgrada je imala razne namene, sve do decembra 1952 godine, kada je odlukom vlade FNR Jugoslavije osnovan Muzej Nikole Tesle.

Istorijski muzej Srbije

Beograd, Stari Grad, Trg Nikole Pašića 11 011 3398018
Koreni nastanka svih muzeja u Srbiji, pa i Istorijskog muzeja Srbije, nalaze se u osnivanju Narodnog muzeja u Beogradu 1844 godine kada je prvi put realizovana ideja o prikupljanju, čuvanju i prikazivanju muzejske građe kojom će se ilustrovati istorija srpskog naroda.
Od samog osnivanja 1965 godine, MSUB je izlagačku politiku zasnivao na predstavljanju najznačajnijih umetnika, razdoblja, pokreta i tendencija jugoslovenske, srpske i strane umetnosti 20 veka. Takođe, MSUB je na evropskoj i svetskoj mapi moderne i savremene umetnosti stekao zavidnu reputaciju koja je otvorila mogućnost intenzivne međunarodne razmene i saradnje sa relevantnim stranim muzejima, galerijama, kolekcijama, kustosima i kritičarima.

Etnografski muzej u Beogradu

Beograd, Stari Grad, Studentski trg 13 011 3281888
Etnografski muzej u Beogradu razvija sve oblike muzeološkog i istraživačkog rada koji obuhvataju prikupljanje predmeta i njihovo razvrstavanje u muzejske zbirke, istraživanje i dokumentovanje podataka s terena, naučno-istraživački rad i publikovanje stručnih i naučnih tekstova, konzervatorsko- restauratorsku obradu i zaštitu predmeta, prosvetno- pedagoški rad i pripremanje izložbi i drugih programa za javnost.
Muzej je naziv za ustanovu ili zgradu, u kojoj se čuvaju, proučavaju i izlažu - hronološki ili tematski - zbirke starina i umetnina, te prirodnjačkih, tehničkih i sl. predmeta. U najširoj upotrebi muzej je neprofitna, stalna ustanova u službi društva i njegovog razvoja i otvorena javnosti, koja sabira, čuva, istražuje, komunicira i izlaže materijalna svedočanstva čoveka i njegove okoline, radi proučavanja, obrazovanja i zabave. Muzeji se dele na naučne i umetničke. Osim izložbenih prostorija, savremeni muzej ima depoe ( retko se izlaže čitav inventar ), prostorije za restauriranje i prepariranje muzejskih eksponata, fotografsku laboratoriju, prostorije za stručno osoblje, sa inventarima i bibliotekom. I crkvene riznice imaju značajnu ulogu u sakupljanju i čuvanju vrednih predmeta od srednjeg veka pa sve do danas. Iz renesansnih zbirki razvili su se muzeji i galerije. Od vremena Francuske revolucije muzeji se otvaraju za javnost, u 19. veku većinom dobijaju sopstvene zgrade, prilagođene vlastitoj nameni, a u 20. veku prisvajaju se principi za savremenu muzejsku arhitekturu.
Back to Top