Obuka za pilota

Registruj se
Prijavi se
Obuka za pilota
skola-letenja-aero-monde-obuka-za-sportskog-pilota
OBUKA ZA SPORTSKOG PILOTA.
Škola letenja AERO MONDE sprovodi obuku za dozvolu privatnog pilota aviona - PPL(A) po programu odobrenom od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.
Dozvola koja se stiče kod nas u školi je dozvola koja ispunjava ICAO standarde, koju Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije izdaje u skladu sa Part-FCL standardom i sa njom možete da letite u celom svetu.
Letenje nije teško i nisu potrebni neki komplikovani uslovi da bi se neko bavio letenjem.
Svako lice koje ispuni nekoliko osnovnih uslova može da se bavi letenjem: Da je starije od 16 godina (lica mlađa od 18 godina moraju da imaju pismenu saglasnost roditelja ili staratelja), Da zadovolji lekarski kriterijum klase 2.
(Ovaj pregled je sličan pregledu za upravljanje motornim vozilima), Da ima osnovno poznavanje engleskog jezika.
(U vazduhoplovstvu je zvaničan jezik engleski i osnovno znanje jezika znatno olakšava učenje i kasnije napredovanje).
Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica da li ispunjavate uslove za obuku PPL(A), slobodno nam se obratite.
Program Obuke: Ukoliko već posedujete dozvolu PPL(A) i želite dalje da napredujete, da povećate svoje vazduhoplovno iskustvo i skupljate nalet za dalje školovanje ili prosto želite da letite i uživate u letenju slobodno nam se javite.
centar-za-obuku-pilota-smatsa-obuka-za-sportskog-pilota

Centar za obuku pilota Smatsa

Beograd, Stari Grad, Trg Nikole Pašića 10 011 3218123
Centar za obuku pilota SMATSA Vazduhoplovne akademije (SАА) u Vršcu je jedan od najvećih i najiskusnijih centara za obuku pilota u Evropi.
U poslednjih 60 godina, preko 2000 pilota je završilo obuku u našoj akademiji, i kao uspešni piloti lete za preko 30 svetskih kompanija.
Zašto odabrati obuku u SMATSA Vazduhoplovnoj akademiji: Od 1954.godine obučili smo više od 2000 pilota koji su leteli za više od 30 različitih avio kompanija.
Posedujemo sopstveni aerodrom sa aerodromskim kontrolnim tornjem, 1700 kvadratnih kilometara vazdušnog prostora određenog za školovanje i modernizovanu flotu od 20 vazduhoplova (Cessna 172S, Cessna 172N i Cessna 310).
Naše dozvole odobrene su od strane Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja - EASA (ne zahteva se dodatna obuka) i mi ćemo vas pripremiti da postanete najbolji pilot po veoma povoljnoj ceni bez skrivenih troškova.
SMATSA Vazduhoplovna akademija i grad Vršac imaju dugu i slavnu tradiciju školovanja pilota.
Prvi let u Vršcu je sproveo pilot-inženjer Aurel Vlaiku, koji je bio za komandama aviona i to 11.08.1912.godine.
Povoljni vetrovi učinili su da region Vršca postane optimalna oblast za jedrilice tako da je 1925.godine formiran prvi aero-klub „Naša krila“.
Sa porastom popularnosti jedriličarskog sporta došla su i velika ulaganja, a prvo takvo ulaganje je bila izgradnja prvog hangara za smeštaj vazduhoplova 1934.godine.
linx-aviation-ato-obuka-za-sportskog-pilota

Linx Aviation ATO

Novi Beograd, Partizanske avijacije 4 060 3553664
Linx Aviation ATO (Approved Training Organization) jedna je od najvećih centara za obuku vazduhoplovnog osoblja koji vas uz iskusne instrukture, pouzdanu flotu i trenutno najmoderniji sistem obuke u regionu školuje za posao snova!
Kod nas možete dobiti modularnu ATPL obuku sa MEP, ME/IR i MCC ovlašćenjima.
Možete odvojeno pohađati i kurseve za dozvolu sportskog pilota (PPL), dozvolu komercijalnog pilota (CPL) uz programe za Type/Class ovlašćenja a možemo vas obučiti i za instruktora letenja.
Ako ste oduvek sanjali da postanete pilot onda ste na pravoj adresi.
Naša pilotska škola mnogima je prvi korak u svetu avijacije.
Centar je počeo sa radom 2005.godine pod nazivom FTO Pelikan Airways koji je ujedno obuhvatao i avio-taxi operatera.
2012.godine došlo je do promene osnivačke strukture i samog naziva u Linx Aviation.
Od tog trenutka beležimo značajan rast, verovatno najveći u celom regionu.
Danas je Linx Aviation ATO (Approved Training Organization) jedan od najvećih centara za obuku vazduhoplovnog osoblja u regionu.
Naše dragoceno iskustvo, uz izuzetne instruktore, pouzdanu flotu i trenutno najmoderniji sistem obuke u regionu pružaju školovanje za posao iz snova!
Bezbedno, stručno i kvalitetno uvešćemo vas u uzbudljiv svet sportskog ili profesionalnog letenja kroz brojne različite kurseve koje realizujemo u celosti po EASA FCL standardima.
Svi naši programi obuke prihvaćeni su od strane nadležnog državnog organa uz kontrolu Evropskih vazduhoplovnih vlasti što vam pruža mogućnost zapošljavanja na raznim stranama sveta.
Pružamo najmoderniji i najefikasniji program obuke od prvog letačkog koraka pa sve do obuke za odredjeni tip aviona (type rating) i to za avione Cessna 525 Citation Jet, Airbus 320 ili pak Boeing 737 serije 300-900.
Naši brojni učenici danas lete kao profesionalni piloti u raznim avio-kompanijama kako u regionu tako i širom sveta.
Teorijska obuka odvija se u našim moderno opremljenim prostorijama na Novom Beogradu u ulici Partizanske avijacije 4, dok se praktični deo obuke obavlja sa aerodroma “Lisičji Jarak” i „Nikola Tesla“.
Posedujemo značajnu i pouzdanu flotu aviona kao i savremeni sintetički trenažer Flight Simulator Ellite S912 FMPT II.
Broj aviona u floti garantuje neometan tok letačke obuke čime izbegavamo nepotrebna i skupa odlaganja letenja.
Poštujući vaše vreme i novac obezbedjujemo vam neometan tok svih faza obuke na jednom mestu u profesionalnom i prijateljskom okruženju.
Bilo da ste stalno zaposleni i mislite da je konačno vreme da ostvarite svoj san kroz rekreativno letenje, ili ste mlada osoba koja svoju budućnost vidi na pilotskom sedištu putničkog aviona – vreme je da nas pozovete!
aero-klub-vaja-obuka-za-sportskog-pilota

Aero klub Vaja

Novi Beograd, Gandijeva 202 063 316896
OBUKA ZA PILOTA.
Da bi samostalno leteli na jedrilici potrebno je da prethodno obavite nekoliko radnji a to su: Da se upišete u aeroklub Vaja, Da završite kurs zemaljske obuke, Da obavite lekarski pregled, Da završite letačku obuku sa instruktorom - tada ste pobedili – napravićete svoj prvi samostalan let.
Osnovni kurs zemaljske obuke se održava dva puta godišnje – po završetku letečke sezone i u toku letnjeg kampa.
Jesenja nastava obično započinje polovinom novembra i održava se po podne i u ranim večernjim časovim.
Tokom lenjeg kampa održava se uporedo sa letečkom obukom.
O tačnim datumima u mestu kursa ćemo vas na vreme obavestiti.
Nastava traje oko 90 nastavnih časova za pilote jedrilica i 132 nastavna časa za pilote aviona.
Na kursu treba da steknete osnovna znanja iz: teorije letenja, aerodinamike, meteorologije, poznavanja propisa i poznavanja jedrilica ili aviona.
Lekrski pregled se obavlja u Zavodu za vazduhoplovnu medicinu JAT-a.
Letačka obuka se obavlja na sportskom aerodromu Ečka.
Obuka se obavlja na jedrilicama dvosedu tipa “Blanik“ ili K 7, i avionima Utva 75 ili Cessna 172.
Obuku obavljaju stručni i ovlašćeni instruktori letenja.
Poletanje jedrilica se obavlja pomoću aerozaprege, to jest avion vuče jedrilicu do visine od 300 metara.
Tokom obuke učenik treba da savlada osnove letenja - poletanje, praćenja aviona tokom vuče, pravljenje zaokreta i sletanje.
Do prvog samostalnog leta u jedrilici potrebno je obično oko 40 do 50 letova sa instruktorom.
Kada instruktor letenja oceni da ste savladali osnove letanja napravićete prvi samostalan let.
Stečeno znanje se obično utvrđuje tokom desetak sledećih samostalnih letova.
Zatim se počinje sa jedrenjem na termici.
Kada ispunite uslove u pogledu broja letova i ukupnog trajanja samostalnog letenja – 10 sati samostalnog letenja, polažete teorijski i praktični ispit za dozvolu sportskog pilota jerilice.
Ova dozvola, koju izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva, ima međunarodnu važnost.
Sticanjem dozvole postajete pilot.
kraljevski-vazduhoplovni-klub-soko-obuka-za-sportskog-pilota
Kraljevski vazduhoplovni klub “Soko” osnovan je 22.09.2002.godine.
Nalazi se na sportskom aerodromu Beograd – Lisičiji Jarak (LYBJ) koji je udaljen 15 kilometara od centra Beograda, pored magistralnog puta Beograd – Zrenjanin.
Pored sportskih i rekreativnih vazduhoplovnih aktivnosti od 2006.godine klub se bavi obukom pilota ultralakih vazduhoplova, aviona i helikoptera po programima obuke i standardima koje je odobrio Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (SRB/RF-001).
Snagu obuke koja se provodi u okviru kluba daje iskusan instruktorski kadar.
U sportskom vazduhoplovstvu klub je organizovao više vazduhoplovnih manifestacija.
Članovi kluba su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima u raznim granama sportskog vazduhoplovstva.
Pored sekcije ultralakih vazduhoplova u klubu su aktivne sekcija motornog letenja (opšte avijacije) i sekcija akrobatskog letenje.
Jedna od najlepših nagrada u životu čoveku je da leti.
Uživanje u novoj dimenziji slobode neba, prekrasnih pejsaža iz ptičije perspektive, možete ostvariti ako završite jednu od letačkih obuka koja vam omogućava da steknete dozvolu pilota.
Uz naše iskusne instruktore, pouzdane vazduhoplove san će vam biti dostupan.
Postati pilot zmaja, ultralakog aviona, aviona ili helikoptera uz učenje od instruktora koji su ceo svoj životni vek proveli u vazduhu je velika prednost.
Upravo iskustvo je naš adut zašto da obuku radite u našem Školskom centru.
Oduševljeni i motivisani poklonik letenja, koji uz to zadovoljava i osnovne psihofizičke krietrijume, pilot jedrilice može da postane već sa 16 godina. Može, ako želi, da proba i padobranstvo. Na naredni stepenik, ka dozvoli motornog pilota, može da zakorači čim postane punoletan. To su donje granice starosti za bavljenje letenjem koje dopušta zakon. U zavisnosti od toga da li ste mladi ili u "najboljim godinama", variraju i vaše šanse u vazduhoplovstvu. Kao i svaki kurs, tako i ovaj ima teorijski i praktični deo. Ono što budući sportski pilot uči na stotinak ili nešto više časova teorijske nastave uglavnom je vezano za osnovne postulate fizike, matematike, aerodinamike, mehanike leta, meteorologije, navigacije, vazduhoplovnog prava i vazduhoplovne frazeologije. Praktični deo obuke je u rukama instruktora letenja za obuku sportskih pilota. No, da bi postao profesionalac, kvalifikovani sportski pilot - mora da se upiše u neku od profesionalnih vazduhoplovnih škola. Mnogi doživotno ostaju sportski piloti, baveći se, kad nisu u avionu ili na zelenoj travi aerodroma, svakodnevnim "gradjanskim" zanimanjima. Oni lete, jer uživaju u nebu, ne tražeći platu za to. Provode mnoge uzbudljive trenutke na vazduhoplovnim takmičenjima. Svesni su da letenje nije samo privlačna (i naporna) profesija, nego i izuzetno lep i inspirativan sport.
Back to Top