Vinarije Beograd

Registruj se
Prijavi se
Vinarije Beograd
vinarija-vrbica-vinarije

Vinarija Vrbica

Beograd, Voždovac, Ustanička 128a 011 3471075 |
063 276996 |
Pre više od sto pedeset godina, padine Venčaca, Vrbičkih i Orašačkih brda bile su prekrivene vinogradima.
Prema prvom popisu koji je zabeležen davne 1898 godine, Vrbica je imala osamdeset četiri hektara pod vinovom lozom.
1903 godine osniva se i slavna VENČAKA VINOGRADARSKA ZADRUGA, jedinstvena na Balkanu, koja pored proizvodje tristotinehiljada litara raznih vina proizvodi i penušava vina.
Sam Kralj, Aleksandar Karađorđević je bio jedan od zadrugara te se i njegovo grožđe prerađivalo u zajedničkim podrumima.Venčačka Vinogradarska Zadruga je ubrzo postala slavna ne samo u Srbiji nego i na Balkanu te se beleže posete poznatih ljudi toga doba kao i zvaničnih delegacija kao što su: Eleonora Ruzvelt, Franš Depere… Bilo je to blistavo vreme vinogradara i vinara sa Venčaca i Vrbičkih brda.
A onda je došlo vreme propadanja, za kratko vreme vinogradi oko Aranđelovca su iskrčeni a dobro vino sa Venčaca i Vrbičkih brda palo je u zaborav.
Tačno sto godina od osnivanja Venčačke vinogradarske zadruge to jest 2003 godine na južnim obroncima Orašačkih i Vrbičkih brda na mestu koje se od davnina zove „Vinogradi“ nikli su novi čokoti a sa njima i Vinarija Tarpoš koja tako nastavlja trdiciju gajenja vinove loze i spravljanja vina na ovim prostorima.
Danas Vinarija Tarpoš ima deset hektara vinograda, gde se uzgajaju visokokvalitetne sorte belog i crvenog grožđa poreklom iz Francuske i proizvodi oko tridesetpet hiljada litara vina godišnje.
Od crvenih sorti grožđa uzgajaju se merlo, kaberne sovinjon i game a od belih sovinjon blan, rajnski rizling i šardone.
U samom srcu vinograda otvoren je i restoran gde se uz raznovrsne specijalitete služe i vina Vinarije Tarpoš.
Vino se slobodno može smatrati najstarijim proizvodom čovečanstva. Po nekim neproverenim izvorima prvi tragovi vinarstva datiraju još iz 6000.god. pne. iz dela današnje Gruzije. Vinarstvo se od tih momenata rapidno širi i zauzima sve veće teritorije i tako vino postaje najvažnije piće kraljeva Mesopotamije i Egipta. Vinarija je mesto nastanka eliksira zvanog vino. Nalazi se daleko od naseljenih mesta, prvenstveno velikih gradova, i prvo je mesto u koje se grožđe iz vinograda nakon berbe što pre treba dopremiti. U vinariji se vrši vinifikacija, skup operacija koje se obavljaju kako bi se od grožđa dobilo vino. Kvalitet vina zavisi od kvaliteta grožđa i tehnološkog postupka prerade grožđa. Što znači da se u vinariju nakon berbe dovozi grožđe i obavljau tehnološke operacije proizvodnje vina ko što su muljanje grižđa, ceđenje ili presovanje kljuka, suporisanje šire, taloženje šire, odvajanje šire od taloga... Svaka vinarija ima svoju filisofiju i proces proizvodnje vina i zato se vinarije međusobno razlikuju kako po izgledu, vinima i nastupu na tržištima. U sklopu vinarije može da se nalazi degustaciona sala gde, kako ime samo kaže, možete probati vina ali takođe postoji mogućnost i kupovine vina.
Back to Top