Mirandre

Registruj se
Prijavi se

3D - CBCT snimanje zuba

Jedna od najmodernijih i najnaprednijih tehnologija snimanja zuba je 3D - CBCT snimanje zuba. Šta ona predstavlja, kada i kako se radi, saznajte u nastavku.

Svako snimanje zuba Sprovodi se u skladu sa uputom stomatologa. Razlika između intraoralnog dentalnog radiograma i 3D - CBCT snimanje zuba je velika jer 3D snimak pruža sliku koja se posmatra u 3 ravni, dok obični snimci pružaju sliku koja se posmatra u jednoj ravni. Inače, 3D – CBCT je ustvari skraćenica na engleskom od reči Cone Beam Computerised Tomography. To je digitalno snimanje zuba. Radi se pomoću posebnog naprednog aparata. Snimak koji se dobija potrebni je obraditi jer je dosta kompleksan. Inače, ova vrsta snimanja ne radi se uvek i ona nije zamena za dentalni ortopan ili mali snimak zuba, već se radi samo kada je indikovana.

Blog ilustracija: Kako se radi snimanje zuba


Foto: Pixabay

Kada postoje indikacije da se radi 3D – CBCT snimanje zuba? 3D – CBCT snimanje zuba radi se samo onda kada stomatolog ili oralni hirurg to izričito zahtevaju. Pacijenti koji dođu u dentalni rendgen centar za zahtevom da im se uradi 3D – CBCT snimanje zuba, a da taj zahtev nije potekao od stomatologa, treba da znaju da je to nepotrebno. Neki misle da, iako to doktor nije naglasio će biti bolje da dođu sa ovom vrstom snimka jer je reč o najnovijoj i najnaprednijoj tehnologiji. Ali, to nije tako. Zapravo, tačno je da je to najnaprednija moderna tehnologija digitalnog snimanja zuba, ali isto tako je tačno da ona ne treba da se primenjuje u svakom pojedinačnom slučaju. Potrebno je da za nju postoje indikacije, odnosno da doktor, stomatolog ili oralni hirurg naglase u uputu da treba da se uradi 3D snimak zuba. O kakvim indikacijama je zapravo reč? Naime, radi se o tome da se 3D – CBCT snimak zuba pravi samo onda kada se na 2D snimku ne vidi dovoljno u jednoj ravni kakva je situacija. Ovo je naročito važno pre neke intervencije. Pogotovo ako je reč o nekoj većoj intervenciji.

Nekada ovo snimanje prethodi operaciji, a nekada je reč o posebnim, malo kompleksnijim slučajevima kakvi se skoro svakodnevno sreću u stomatološkoj praksi. Ne može svaki slučaj jednostavno da se reši i ponekad je potrebno mišljenje više stručnjaka prilikom lečenja nekih posebnih stanja.

Veoma često postavljano pitanje odnosi se na to da bi 3D – CBCT trebalo češće primenjivati. Drugačije rečeno, ovo pitanje bi glasilo – ako je već reč o najnaprednijoj tehnologiji, zašto se onda potpuno ne pređe na nju. Jednostavno, zato što za to nema uvek potrebe, ali i iz praktičnih razloga. Praktični razlozi o o kojim aje ovde reč odnose se na to da 3D – CBCT snimanje zuba traje i preko pola sata. Samo snimanje duže traje, a treba i daleko više vremena da se kompleksni digitalni snimci obrade u poređenju sa ortopanom ili intradentalnim radiogramom. Ove druge vrste snimanja zuba traju svega par minuta zajedno sa obradom snimka, tako da je ukupno vreme koje pacijent provede u ordinaciji, tj. u dentalnom rendgen centru kraće od 10 minuta, ako nema gužve i čekanja. Još jedan razlog je cena, odnosno činjenica da je 3D – CBCT snimanje dosta skuplje u odnosu na obično snimanje zuba. Naime, cena 3D – CBCT kreće se o do preko 50 evra, a mali snimak zuba košta od 500 dinara na više. Ortopan je skuplji od malog snimka, ali je opet daleko jeftiniji od 3D – CBCT snimanje zuba. Što se samog zračenja tiče, kako je reč o novim aparatima i najnaprednijoj tehnologiji, ono je u svakom slučaju minimizirano.

3D – CBCT snimanje primenjuje se u mnogim granama medicine, ali je u stomatologiji dobilo poseban značaj. Naročito je važno u inmplantologiji. Ugradnja zubnih implanata složen je i dugotrajan proces. U idealnim uslovima na mestu zuba koji nedostaje ugrađuje se zubni implant od titanijuma. Čeka se od 4 do 6 meseci da on u potpunosti sraste sa viličnom kosti i tada se na mesto privremene krunice šrafi trajna. Međutim, u praksi mnogi slučajevi nisu idealni. Samoj ugradnji zubnog implanta prethodi priprema. Ona nekad može biti veoma duga i komplikovana. Zahteva razne vrste lečenja i ponekad intervencije oralnog hirurga. Da bi se implant ugradio, sama vilična kost treba da bude u dobrom stanju. Takođe, vodi se računa o njenoj visini kako bi se otklonila mogućnost da se prodre do sinusa. Neki ljudi po prirodi imaju odignutu kost koju treba ojačati posebnom intervencijom kako bi zubni implant mogao da se uopšte ugradi. Sve ovo ne bilo moguće sprovesti u delo bez dobrog i jasnog rendgenskog snimka zuba i vilice. U ovakvim situacijama može, a ne mora uvek da se radi 3D – CBCT snimanje zuba.

Pored implantologije, 3D – CBCT snimanje se primenjuje i u ortodonciji. Razlozi su jasni. Nejasna spolja slika ponekad mora da se objasni digitalnim snimkom u više ravni. Slična je priča i sa oralnom hirurgijom. Postoji više situacijama u kojima se oralni hirurg susreće sa potrebom da se urade neki zahvati kojim se leče razna stanja. Svaki pacijent je priča za sebe. Sama činjenica da je došao do oralnog hirurga govori o tome da ima nešto, samo njemu specifično, što se mora rešiti operativnim putem. Hirurško lečenje, bilo da je o oralnoj hirurgiji reč ili o drugim vrstama hirurgije zahteva dobru i pravilno urađenu dijagnostiku. U tu svrhu koriste se tehnologije koje su na raspolaganju. Slučajevi koji zahtevaju visoku preciznost i otklanjanje bilo kakve sumnje su upravo oni kod kojih se radi 3D – CBCT snimanje zuba i vilice.

Zahvaljujući napretku tehnologija, napredovala je i medicina i stomatologija. Koristeći najsavremenije aparate danas imamo veoma moćna dijagnostička oruđa koja nam omogućavaju brže i kvalitetnije lečenje.

Pročitajte još:

- Koliko zrači snimanje zuba

M. K.
Back to Top