Mirandre

Registruj se
Prijavi se

5 saveta kako da obezbedite kuću u naseljenom mestu

Ako izreka „Bolje sprečiti nego lečiti“ negde treba da se primeni to je onda pored očuvanja zdravlja, svakako briga o bezbednosti svog doma. Vodeći računa o sigurnosti mislite na sebe, svoje ukućane i imovinu koju posedujete. Ophrvani svakodnevnim obavezama i večitom žurbom, zaboravimo da treba da razmišljamo i bezbednosti. Neko se time bavi kad kupi ili gradi kuću, ne razmišljajući kasnije da li treba nešto da promeni u skladu sa novim dostignućima na polju bezbednosti. Nekada su sigurnosne kamere bili luksuz i nedostižne većini običnih ljudi. Skladištenje informacija na serverima dosta je koštalo, a prostor je bio ograničen i znatno manji nego što je to po današnjim standardima. Ulazna sigurnosna vrata i brave konstantno se unapređuju i nisu isto što su bila do pre nekoliko godina. U pažljivo planiranje bezbednosti novoizgrađene ili kupljene kuće treba uvrstiti nekoliko važnih činilaca. Kako ništa ne biste prevideli i smetnuli s uma, ovde Vam nudimo savete u vidu podsetnika šta sve treba da uradite da obezbedite kuću. Čak i da već duže vremena stanujete u istoj kući, vreme je da revidirate i eventualno unapredite njenu bezbednost.

Blog ilustracija 5 saveta kako da obezbedite kuću u naseljenom mestu


Foto: Pixels

1. Ugradite nova ulazna sigurnosna vrata

Ovo je pod jedan i pod „A“. Azbuka i abeceda sigurnosti počinje od ulaza. Savete kako da odaberete sigurnosna vrata kao ulazna vrata za kucu procitajte ovde. Nemojte brzati, odlučite se za ona koja zadovoljavaju sve neophodne preduslove. Treba da budu jaka i izdržljiva i treba da pripadaju kategoriji sigurnosnih vrata koja su primerena za ugradnju u kuće u naseljima. O obezbeđivanju izolovanih kuća van naselja i o sigurnosnim vratima za vikendice pročitajte ovde.

2. Ne delite javno svoje kretanje

Kada živite u kući u gradu ili naseljenom mestu treba da razmišljate široko. Provalnici koji tipuju Vašu kuću nastojaće na sve načine da saznaju Vaše kretanje. Idealno vreme za njih je ili kada ste na poslu, ali ipak im Više odgovora kad ste na putu. Jer, može da se desi da s posla dođete ranije kući ili da u sred radnog vremena iz nekog razloga banete i prekinete ih u poslu što za njih može da ima posledicu da odmah budu uhvaćeni na delu. Ne želeći da rizikuju takoko nešto, ili da rizike svedu na minimum, oni rade svoj domaći zadatak. Detaljno prave plan i šemu Vašeg kretanja i pokušavaju da saznaju kad idete na neko putovanje, idealno je višednevni odmor. Prikupljaju i informacije da da li su Vaše komšije tada tu i da li neko drugi može da ih uhvati u činu pljačkanja. Sigurnosna vrata koja ste ugradili predstavljaju za njih veliku prepreku i mahom oh odbija, jer će morati da potraže neku drugu ulaznu tačku. Neće smeti da prave preveliku buku jer bi sigurno neko to mogao u blizini da čuje. Osnovno pravilo je da ih lišite željenih informacija, tako što nećete na društvenim mrežama deliti slike sa odmora i putovanja u realnom vremenu. Pogotovo ako su Vam profili otključani i ako bilo ko može da vidi gde ste trenutno. Ovo može da bude veoma opasno. Ako već imate potrebu da kačite slike sa letovanja i zimovanja neka to bude kad se vratite kuće. Obavezno istaknite da ste se već vratili, tako da zlonamernici ne pomisle da ste još ne putu i pokušaju nešto što bi moglo da ugrozi ne samo Vašu imovinu, već i porodicu.

Blog ilustracija 5 saveta kako da obezbedite kuću u naseljenom mestu


Foto: Pixels

3. Obezbedite prozore i sporedna vrata na kući

Iako imate sigurnosna ulazna vrata, morate mislite i o svim drugim potencijalnim ulaznim tačkama u Vaš dom. Prozori na kućama moraju imati dodatnu bezbednost u vidu pokretnih rešetaka ili šalona raznih vrsta. Zaštita ne mora estetski da naruši izgled Vaše kuće ako se dovoljno njom pozabavite i uz stručnu pomoć prodavaca odaberete ono što pruža bezbednost a i lepo se slaže uz okolinu. U prodaji ima veliki izbora raznih vrsta šalona, posebnih roletni i pokretnih rešetaka koje se mogu koristiti kad niste tu. Neka i sva stolarija bude kvalitetna i neka prozori imaju dupla okna. Za terasna vrata važe sva ista pravila kao i za prozore. Ako Vaša kuća ima sporedna ulazna vrata i njih treba tretirati kao i svaka druga ulazna što se tiče bezbednosti. Savet je i da ona budu sigurnosna vrata. Ukoliko imate garažu ili podrum koji su povezani sa stambenim delom i kroz koje se može ući u kuću, ne dozvolite da to budu slabe tačke Vašeg doma koje će lopovi brzo dokučiti. Kupite kvalitetna i sigurna garažna vrata ili podrumska vrata koja funkcionišu kao sigurnosna i ne mogu se tako lako razvaliti. U slučajevima da nemate šalone i rešetke i da, iz nekog razloga, ne želite ni da ih ugrađujete, oslanjanje na obične roletne nije dovoljno, te se možete poslužiti raznim trikovima i lukavstvima. Treba da napravite iluziju da stalno nekog ima kod kuće. Kad odlazite na kratko, ili u večernji izlazak, možete ostaviti upaljena neka svetla i pojačan TV. Ovo rasipanje energije nije u skladu sa ekologijom, ali ako baš morate, koristite bar štedljive sijalice. Ako imate fiksni telefon podignite slušalicu da deluje kao da razgovarate. Ukoliko ste duže na putu, neka neko svaki dan obilazi kuću i neka ostavlja upaljena neka svetla, TV ili muziku tokom noći. Za sve ostalo – pogledajte „Sam u kući I deo“.

Blog ilustracija 5 saveta kako da obezbedite kuću u naseljenom mestu


Foto: Pixels

4. Ugradite alarmni sistem

Svakodnevno čujemo zvukove alarma sa automobila i znamo koliko su glasni i iritantni. Još ako se to desi noću, ne možemo da dočekamo da se ugase. E pa zvuk alarma koji se ugrađuje na kuće i stanove još je glasniji i još iritantniji. Tao da nemojte se dvoumiti. Bilo kakav pokušaj upada oglasiće se toliko jako da ne može da se desi da ne privuče pažnju okoline. Svako bi se dao u beg.

5. Ugradite nadzorne kamere koje rade

Lažne kamere koje su tu da zaplaše nisu loša varijanta ako nemate za bolje. Međutim profesionalci možda i mogu da raspoznaju prave od lažnih. Najbolje je da ugradite prave kamere koje stalno snimaju, a snimci se čuvaju negde u klaudu ili na nekom udaljenom serveru. Kamere treba da budu vidljive i postavljene tako da nije lako do njih doći kako bi se onesposobile. Čak i da neko uspe da ih onesposobi one treba stalno da budu povezane onlajn kako bi sve što je pređašnje snimljeno čuvalo daleko na sigurnom. Ako bi se dogodio neki pokušaj provale, sve bi ostalo zabeleženo na snimcima.

Sigurnosna vrata na ulazu u kuću, sigurnosna vrata kao sporedna vrata, tajnovitost, alarm i kamere – sve si ovo elementi koji zajedno čine Vaš dom bezbednim mestom za život.

M. K.

Back to Top