Mirandre

Registruj se
Prijavi se

SIGURNOSNA VRATA KAO ULAZNA VRATA U KUĆU

Da li dovoljno razmišljate o bezbednosti svoje kuće? Svaku priču uvek treba početi ispočetka. Shodno tome, brigu o sigurnosti sopstvenog doma treba započeti od ulaza, tj. od ulaznih vrata.

Koji modeli sigurnosnih vrata su najbolji za ugradnju u kuće? O čemu treba voditi računa prilikom odabira i da li postoje razlike između sigurnosnih vrata za stanove i ulaznih sigurnosnih vrata za kuće? Odgovor je naravno „da“.

Blog ilustracija SIGURNOSNA VRATA KAO ULAZNA VRATA U KUĆU


Foto: Pixels

Prva evidentna razlika između vrata koja se ugrađuju u kuće u odnosu na ona koja se ugrađuju u stanove ogleda se u tome da ova prva moraju uspešno odolevati svim spoljašnjim uticajima i vremenskim prilikama. Da ne bude zabune, misleći na sigurnosna vrata za stanove, podrazumevamo da se ulaz u stan nalazi u unutrašnjosti zgrade, odnosno u hodniku koji je u potpunosti zatvoren prostor, a ne neka poluotvorena veranda. Pod ulaznim vratima za kuću podrazumevamo da su to vrata koja su potpuno ili delimično napolju, tj. ili direktno na otvorenom prostoru ili natkrivena otvorenim tremom – verandom. Kao što se iz navedenog vidi, nije biti da li je objekat stan ili kuća, nego da li se ulazna vrata nalaze napolju ili unutra, jer postoje stanovi u koje se direktno ulazi spolja, kao što postoje kuće koje imaju potpuno zatvorene verande ili hodnike, te se ulazna vrata u ovakve kuće praktično nalaze unutra.

Živimo u podneblju gde vlada umerena do izražena kontinentalna klima. Ovakvu klimu karakteriše postojanje četiri izražena godišnja doba, sa toplim letima, hladnim zimama i umerenim prolećima i jesenima. Padavini su gotovo pravilno raspoređene tokom godine. Temperaturne razlike između letnjeg i zimskog perioda, ako se sagledaju maksimalne i minimalne temperature, kao i postignuti rekordi, mogu ići i do razlike od 65°C. Ako tokom najhladnijeg zimskog perioda temperatura može dostići i do -25°C, a leti se popeti do 40°C, evidentno je odakle toliko raspon. U jesenjim, prolećnim i zimskim mesecima razlike u temperaturi između dana i noći takođe mogu biti velike. Takođe, sve vrste padavina su normalne i očekivane u klimatskim uslovima koji vladaju na našem podneblju. Kada se sve ovo uzme u obzir, jasno je i da sve što se nalazi na otvorenom prostoru treba adekvatno zaštiti i od temperaturnih razlika i od padavina, ali i od direktnog uticaja sunca. O ovome se vodi računa prilikom izgradnje raznih vrsta objekata. Deo ove priče su i ulazna vrata koja se nalaze napolju. Tako, sigurnosna vrata koja su ulazna vrata za kuće moraju biti napravljena od odgovarajućih materijala i imati izvesne karakteristike koje sigurnosna vrata druge namene ne moraju imati.

Blog ilustracija SIGURNOSNA VRATA KAO ULAZNA VRATA U KUĆU


Foto: Pixels

1. Zaštita od spoljašnjih uticaja na sigurnosna vrata

Sigurnosna vrata kao ulazna vrata u kuće moraju imati posebnu oblogu koja im pruža adekvatnu hidroizolaicju, tj. zaštitu od vlage, kiše i snega. Ako ona ne bi bila ovakva padavine bi ih brzo uništile. Vrata bi nabrekla i pukla, kao što se to dešava sa nameštajem koji je od iverice ako se na njega prosipa voda i on vremenom istruli. Čak i vlaga iz vazduha utiče na oplatu vrata, tako da njihova konstrukcija mora zadovoljavati uslov otpornosti na vodu i vlagu. Kako bi sigurnosna vrata bila vodootporna, neophodno je da tokom procesa proizvodnje budu tretirana posebnim vodootpornim premazima i da prođu još kroz neke posebne postupke koje će finalni proizvod učiniti vodootpornim. Materijali koji se upotrebljavaju spolja ne mogu biti vodopropustljivi.

2. Zaštita vrata od provala

Ulazna vrata u kuće su izolovana jer se ne nalaze u prometnim hodnicima kojima prolaze komšije. Za razliku od stambenih zgrada, tu nema stanara koji defiluju po ceo dan ispred i koji bi svakako čuli i primetili neku sumnjivu aktivnost. Kada niste kod kuće i ako nemate još neki drugi vid zaštite u vidu alarmnog sistema, ulazna sigurnosna vrata su skoro jedini prag zaštite koji štiti Vašu imovinu. O beznadnosti kuće još će biti reči u narednim tekstovima. Ali, da se zadržimo sad na vratima. Šta ona treba da imaju kako bi zadovoljila kriterijum da pružaju dovoljnu sigurnost?

Blog ilustracija SIGURNOSNA VRATA KAO ULAZNA VRATA U KUĆU


Foto: Pixels

Naime, sigurnosna vrata za kuću trebalo bi da budu vrata više kategorije u odnosu na sigurnosna vrata za stanove koja se nalaze unutar stambene zgrade. O kategorisanju sigurnosnih vrata pročitajte ovde. Podela se vrši prema više kriterijuma, a jedan od njih je vreme potrebno da se nasilno obiju i nivo buke koju obijanje proizvodi. Primer radi, ako je za ulazna sigurnosna vrata u stan u stambenoj zgradi potrebno 20 minuta da se nasilno otvore i uz to se proizvodi velika buka, onda je velika verovatnoća da to neko od stara čuje, vidi i prijavi. Ustvari, skoro je nemoguće da ovakav pokušaj ostane nezapažen. Za vrata na kući, situacija je malo drugačija. Potencijalni provalnici mogli bi izvideti situaciju i saznati kad nema nikog u okolini. Zato ova vrata treba da budu mnogo ozbiljniji i veći zalogaj za njih. Što su jača, postojanija i teže ih je razvaliti to je bolje, a i povećava se verovatnoća da se provalnici neće ni upuštati u takvu avanturu. Kuće u gradovima i naseljenim mestima nisu same i izolovane te je za njih svakako lakše naći bezbednosna rešenje u odnosu na kuće koje u su u divljinini. O sigurnosnim vratima za vikendice pročitajte ovde.

3. Termoizolacija sigurnosnih vrata za kuću

Toplota i hladnoća, njihov ekstremi migu biti izazov kada su kuće u pitanju. Zagrevanje i rashlađivanje zahtevaju posebnu pažnju i potrebni je sagledati koje sve tačke treba dobro izolovati kako se ne bi trošila i rasipala energija. Svaka nepotrebna i preterana potrošnja energije prouzrokuje posledice po našu Planetu. Male uštede na globalnom nivou čine mnogo. U siromašnijim društvima je motiv uštede novac, a ne ekologija. Da bi se uštedelo da grejanju i hlađenju prostorija treba izolovati spoljne zidove i imati vrata i prozore koji dobro dihtuju. Ulazna vrata nisu zanemarljiva. Prava, kvalitetna ulazna sigurnosna vrata za kuće imaju ispunu od staklene vune koja pruža toplotnu, ali i zvučnu izolaciju.

4. Dimenzije sigurnosnih vrata za kuće

Ulazna vrata za kuće ne moraju imati standardne dimenzije. Prilikom gradnje možete se odlučiti da vrata imaju veće dimenzije, da budu šira. Na taj način ona deluju impozantnije i luksuznije. Stanovi su ograničeni nekim standardnim dimenzijama. To nekad predstavlja problem prilikom unošenja nameštaja. Pošto na našem tržištu proizvođači i prodavci nude i nestandardne dimenzije, možete birati i među njima.

Prilikom gradnje kuće uzmite u obzir sve elemente adekvatne zaštite. Jedna od njih su ulazna vrata u stambeni prostor. Neophodno je da pružaju zaštitu i od vremenskih prilika i od neželjenih upada. Mislite o bezbednosti i zaštiti svoje imovine i ukućana na vreme.

M. K.

Back to Top