Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Sigurnosna vrata za stanove u stambenim zgradama

Bilo da stanujete u stambenoj zgradi ili imate zasebnu kuću ili vertikalu, treba da razmišljate o sigurnosti svog doma i ukućana. Bezbednost ljudi uvek je na prvom mestu. Imovina koju imate sledi iza toga, ali u svakom slučaju kad god se povede priča o sigurnosti, tu važi stara poslovica: „Bolje sprečiti nego lečiti!“.

Nekada je sinonim za sigurnost doma bilo da postavite dve brave navrata i lanac. Ulazna vrata bila su obična drvena, bez ikakvih dodatnih elemenata zaštite. Danas su, kao što je već poznato sigurnosna vrata obavezan element svakog sigurnog doma ili poslovnog prostora. Biramo ih prema nameni i mestu gde ih treba postaviti. U ovom tekstu posvetićemo pažnju svim neophodnim karakteristikama sigurnosnih vrata koja se ugrađuju kao ulazna vrata u stanove u zgradama. Korisnim savetima ćemo Vam ukazati našta treba da obratite pažnju i kako da ne pogrešite prilikom odabira modela kojih ima zaista puno. Potražićemo i odgovor na pitanje koliko cena igra ulogu kao bitan faktor u izboru modela sigurnosnih vrata.

Blog ilustracija Sigurnosna vrata za stanove u stambenim zgradama


Foto: Pixels

Obična ulazna vrata mogu imati jednu ili više brava. Dodatan nivo zaštite može da napravi ako se ugradi lanac koji sprečava iznenadne nasilne upade. Međutim, sve je ovo već prevaziđeno. Stanovi u zgradama koji nemaju sigurnosna vrata kao ulazna, sve više su na meti provalnika. Lako ih mogu obiti i bez puno buke, zato se za njih odlučuju. Da sigurnosna vrata svakako treba imati već smo apsolvirali, a ako želite da se podsetite zašto treba imati sigurnosna vrata pročitajte ovde. Kao što je već bilo reči, kada kupujete sigurnosna vrata prvo pravite uži izbor u odnosu na to gde se nalaze. Kako je ovde reč o sigurnosnim vratima za stanove unutar stambenih zgrada, ova vrata treba da imaju karakteristike koje odgovaraju ovom mestu.

Šta sigurnosna vrata za stanove u zgradama ne moraju da imaju

Pošto se nalaze unutar zgrade nije neophodno da ova sigurnosna vrata budu otporna na kišu i sneg. Ako imaju ovu vrstu zaštite, to ništa ne smeta, ali ako to prouzrokuje povećanje cene sigurnosnih vrata, zašto biste dodatno plaćali za nešto što Vam ne treba. Kada kažemo da su vrata u stambenoj zgradi, tu mislimo da se nalaze u hodniku koji je u potpunosti zatvoren prostor, a ne neka veranda ili balkon. U tom slučaju sigurnosna vrata moraju imati hidroizolacioni sloj koji ih štiti od vlage koja može doći u dodir sa njim direktno ili je može indirektno naneti vetar. Tada više nije reč o sigurnosnim vratima za stanove već su to sigurnosna vrata za kuće. Isto tako, kada je reč o termoizolaciji, faktor koji utiče na to koliko je ona važna je upravo kakve su temperaturne oscilacije u prostoru u kom su vrata postavljena. Ako su vrata u stambenoj zgradi u kojoj je i hodnik dobro zagrejan zimi, a leti nije direktno izložen suncu, onda je toplotna izolacija sekundarna. Međutim, zgrade u kojima je grejanje lošije, nema centralnog grejanja ili su neki stanovi prazni i ne greju se, tu već treba razmišljati o uštedi energije i o izolaciji. Ako ste ugradili nove pvc prozore koji dobro dihtuju i ako ste uradili dodatnu spoljnu izolaciju zidova, znači da ste imali potrebu za većom uštedom energije koja se rasipala usled pređašnjih loših uslova. To se dešava u zgradama gde ne postoji sistem daljinskog centralnog grejanja i gde se svaka stambena jedinica greje pojedinačno. Čak i daljinsko grejanje na gas gde svaki stan ima svoju jedinicu koju individualno kontroliše dovodi do neravnomerne zagrejanosti delova zgrade i toplote koja se gubi. U svakoj zgradi ima po neki stan u kom niko ne stanuje tokom većeg dela godine, pa se ako postoji mogućnost uštede, takvi stanovi ni ne greju. Ako je Vaš stan u ovakvoj zgradi, onda treba da mislite i na toplotnu izolaciju koju pružaju Vaša sigurnosna vrata. Ona nije toliko važna kao izolacija koju pruža stolarija i spoljni zidovi, ali nije ni nevažna. Stanove u ovakvim zgradama mnogo je teže zagrejati i postići optimalnu temperaturu. Još ako ste zimogrožljivi i voleli biste da Vam je zimi baš toplo, onda najbolje znate kako se osećate kada čujete da neko ko ima stan sa jakim centralnim grejanjem priča kako ne zna šta će od vrućine i kako je tokom čitave zime u šortsu i majici, a vi se smrzavate. Bilo kako bilo, zaključak je da o termoizolaciji sigurnosnih vrata za stan u nekim situacijama treba da brinete, a u nekim ne.

Šta sigurnosna vrata u stambenim zgradama treba da imaju

Na šta posebno treba obratiti pažnju kada su sigurnosna vrata u stambenim zgradama u pitanju? Položaj samih vrata u zgradi veoma je važan iz više aspekata. Ako u zgradi postoji lift, a Vaš stan se nalazi pored njega, sigurno da unutra čujete buku koju on proizvodi. Ne morate baš svaki put da čujete kad neko stiže ili odlazi sa sprata. Takođe, frekvencija prolaženja stanara je veća kao se baš kod Vaših ulaznih vrata čeka da lift dođe. Stanovi u prizemlju u su najlošijem položaju što se buke tiče. Niko ne može ni ući ni izaći iz zgrade, a da ne prođe pored Vaših ulaznih vrata. Ova sigurnosna ulazna vrata moraju imati najbolju moguću zvučnu izolaciju koja se postiže posebnom ispunom koja se umeće između oplata vrata. Zahtevajte od prodavaca sigurnosnih vrata da Vam pokažu modele koji imaju najbolju zvučnu izolaciju, kao i da Vam naprave poređenje između njih. Ako ste do sad imali obična ulazna vrat, primetićete drastičnu razliku. Buka će odjednom nestati i biće zanemarljiva. Pričamo sve vreme o stanovima pored lifta ili u prizemlju, ali to treba da se odnosi na apsolutno sve stanove u zgradama, čak i na one na poslednjem spratu, gde je prirodno najmanja frekvencija prolaženja stanara. Jer, kao što Vi ne želite da slušate šta se na hodniku dešava, niti lift kako odlazi i dolazi, isto tako nećete ni da komšije slušaju Vas. Zvučna izolacija sigurnosnih vrata deluje u oba smera. Obična ulazna vrata su najslabija tačka propuštanja zvukova. Ako mislite da su zidovi u Vašoj zgradi tanki da zato sve čujete, budite uvereni da najveći deo zvukova upravo dolazi kroz loše izolovana ulazna vrata.

Ako ste dobro proučili ove karakteristike i prema njima napravili uži izbor modela sigurnosnih vrata za Vaš stan, onda Vas interesuje da li je bitna cena. Ona može varirati, tako da, kada ste suzili izbor, raspitajte se kod prodavca šta nude skuplja vrata u odnosu na jeftinija. To je uglavnom poreklo vrata, sa kog tržišta dolaze i broj sigurnosnih brava koji uz taj model ide. Ako Vam ne treba da vrata imaju dve brave, već samo jednu, onda tu možete uštedeti. Što se tiče porekla, najtraženija su domaća sigurnosna vrata zbog obezbeđenog servisa i zbog najboljeg odnosa cene i kvaliteta. Međutim, ako insistirate na štednji, odaberite jeftinija kineska, ali ona koja zadovoljavaju sve gorenavedene preduslove kako bi bila adekvatna za Vaš stan u stambenoj zgradi.

M. K.

Back to Top