Mirandre

Registruj se
Prijavi se

7 zabluda o tečnosti za ispiranje usta

Bilo kakva priča o pravilnoj higijeni zuba i usne duplje ne može a da se ne dotakne pitanja koje se često postavlja stomatolozima, a to je čemu služi tečnost za ispiranje usta i da li je neophodno koristiti. Ovaj proizvod prate neke zablude i nedoumice koje se često mogu čuti od ljudi. Ako posetite naše najbolje stomatoloske ordinacije i pitate stomatologe za mišljenje dobićete odgovore na pitanja, a ujedno će mitovi u vezi sa tečnošću za usta biti razbijeni.

Blog ilustracija: 7 zabluda o tečnosti za ispiranje usta


Foto: Pixabay

1. Tečnost za usta može zameniti četkicu za zube

Ako detaljno isperete usta tečnošću za zube i dobro promućkate, nije neophodno da perete zube. Ovo je apsolutna zabluda. Četkica za zube služi da se maksimalno, koliko je to moguće, očiste zubi mehanički. Pored toga, uloga paste je važna. Samo ispiranje nije dovoljno. Ostaci hrane, ne samo što se zavlače između zuba nego se i određene vrste hrane lepe za njih sa svih strana. Sila kojom tečnost cirkuliše kroz usta tokom ispiranja i mućkanja nije dovoljna da odlepite ostatke, dok snaga četkice jeste. Zato nikada nemojte biti lenji i preskakati pravilno i detaljno pranje zuba dva puta dnevno, ujutru i uveče.

2. Tečnost za zube otklanja loš zadah iz usta

Tvrdnja da će tečnost za ispiranje usta otkloniti neprijatan zadah je delimično tačna. Sve zavisi od toga šta je njegov uzročnik. Pošto to može biti više faktora, tečnost svojim delovanjem može ili da ga otkloni ili samo privremeno, delimično ili u potpunosti zamaskira. Ako imate loš zadah iz usta zato što tu postoji neki dubinski problem u vidu gangrene ili procesa u vidu gnojne ciste, onda Vas tečnost neće spasti. Ona može samo delimično da prikrije neželjeni miris, dok je aktivna osvežavajuća supstanca. To je kao kad žvaćete ljutu pepermint žvaku i u početku Vam dah miriše prijatno na mentol, ali kasnije, ako ona gubi svoj ukus i Vaš dah ne ostaje dugo posle toga tako svež. Zato je osnovna stvar da se ustanovi uzrok neprijatnog zadaha iz usta. On ne mora poticati ni od zuba ili iz usne duplje, nego i iz unutrašnjosti organizma – iz organa za varenje. Ako primetite da ga imate, eliminišite prvo očigledne uzroke kao što je da ste preskočili pranje zuba. Perite zube redovno. Posetite stomatološku ordinaciju i zakažite kontrolu kod svog zubara iako nemate neke druge simptome. Jasno i otvoreno recite da Vam se čini da često osetite loš zadah, i da biste voleli da čujete njegovo ili njeno stručno mišljenje o mogućim uzrocima. Možda Vam predloži snimanje nakon pregleda kako bi se utvrdilo da li možda negde postoji neki proces. U svakom slučaju, na dobrom ste putu, a briga o zdravlju zuba nikad nije suvišna.

Blog ilustracija: 7 zabluda o tečnosti za ispiranje usta


Foto: Pixabay

3. Tečnosti za zube služe samo da se uzmu pare

Verovali ili ne, ideja da tečnosti za zube ničemu ne služe, neretko se čuje. Uz to ide dodatak da je to glupost izmišljena da se uzmu pare. Jasno je da je ovo apsolutna zabluda. Pravilna i detaljna higijena usta i usne duplje pored pranja četkicom i pastom, podrazumeva upotrebu zubnog konca i tečnosti za zube. Voda u sebi sadrži kamenac, kao i hrana koju jedemo. Tečnost za zube pored paste, dodatno deluje antiseptički. To znači da ubija bakterije koje su se tu stvorile od ostataka hrane i pića. Smanjuje se verovatnoća nastanka karijesa. Upotrebom tečnosti Vaša usta će sigurno biti mnogo manje pogodno tlo za razvoj štetnih bakterija. Antiseptik znači da deluje baktericidno. Deluje i na održavanje adekvatne pH vrednosti u ustima koja ne pogoduje razvoju štetnih mikroorganizama.

4. Sve tečnosti za zube su iste

Ovo je apsolutno netačno. Razlika je u tome što postoje tečnosti za zube i usta koje se kupuju u apotekama i drogerijama i za njih nije potreban nikakv recept stomatologa. Njih možete koristiti uz preporuku Vašeg zubara koja bi Vam najviše odgovarala. One sadrže fluor koji je veoma važan i koristan za zube. Nekada su deca u školama dobijala tabletice fluora svaki dan kako bis e očuvalo zdravlje zuba. Tečnosti ga sadrže, ali sa njim se ne treba šaliti. Treba se pridržavati uputstava o pravilnom doziranju, a sve uz konsultacije sa stomatologom. Takođe, pored ovih običnih tečnosti za ispiranje usta, stomatolog može u vidu leka prepisati posebne terapijske tečnosti. Supstanca hloheksidin sadržana je u tečnostima brendova kao što su Lacalut, Curasept i Hibideks Dap s kojom treba biti obazriv jer posle duže upotrebe može da potamni i plombe i gleđ zuba.

Blog ilustracija: 7 zabluda o tečnosti za ispiranje usta


Foto: Pixabay

5. Skupe tečnosti za ispiranje usta su bolje od jeftinih

Kao u mnogim drugim slučajevima ovo može, a ne mora da znači. Nekada je proizvod koji ima višu cenu istog kvaliteta ili čak lošijeg od drugog, njemu sličnog, ali jeftinijeg. Poznatiji brendovi ulažu dosta u marketing, ali ime im onda dozvoljava da to naplate kroz višu cenu. Hemijski sastav i kvalitet nekog brenda tečnosti za ispiranje usta koji nije zastupljen u medijima može biti na vrhunskom nivou. Za sve nedoumice, najbolje je da se posavetujete sa stomatolog i sa farmaceutom u apoteci.

6. Tečnost za ispiranje usta ne sme stalno da se koristi jer nagriza desni i sluzokožu

Iako je ljuta i jakog ukusa, ne znači da je štetna po nežnu sluzokožu u unutrašnjosti usne duplje, jezika i desni. Upravo oni sastojci koji utiču na eliminisanje nepoželjnih bakterija čine je blagodetnom za sva tkiva u ustima. Ona ne šteti gleđi i ustima. Ovde govorimo o fabričkim gotovim proizvodima koji se prodaju pod nekim registrovanim imenom u originalnim pakovanjima. Ovde nije reč o receptu s interneta koji je ko zna ko sastavio, a vi sami smućkali kod kuće. Veoma je popularno korišćenje sode bikarbone za ispiranje usne duplje. To je baza koja neutrališe kiselost ustima i stoga je dobra. Ali, ona osim što izdeljuje zube ima korozivno dejstvo – narušava zubnu gleđ. Zato s njom treba biti obazriv. Zubna gleđ je primarna zaštitna barijera i kad se ona ošteti sve polako kreće nizbrdo po Vaš zub. Zato, ne činite ništa na svoju ruku i obavezno se konsultujte sa stomatologom iz odabrane stomatološke ordinacije.

7. Tečnost za zube može da se koristi kad god želimo

Neko od Vaših bližnjih Vam je rekao da Vam se oseća iz usta i da treba da oprete zube. Ovo niko ne voli da čuje. Ako se to ponovilo par puta, onda definitivno to utiče na Vaše samopouzdanje. Perete zube češće, ali i dalje sumnjate da imate zadah ili se pribojavate. Neprijatno Vam je u komunikaciji s ljudima. Posežete često za super ljutom tečnošću za ispiranje usta i zuba i mućkate je po ustima s vremena na vreme. Sve bridi i gori, a Vi sigurni da je sad ok i da nema šanse da posle ovoga neko oseti loš zadah. Ima prozor da se smrzne kad dunete. Budite obazrivi. Tečnost za ispitanje usta nije igračka i svakako ne preterujete. Koristite onoliko puta koliko Vam je rekao Vaš zubar i ne više koliko god Vam bila zgodna za gore opisane situacije.

Pročitajte još:

STOMATOLOŠKE ORDINACIJE – higijena zuba od malih nogu

M. K.

Back to Top