Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ako se polomi zub – pravac stomatološka ordinacija

Šta se dešava kada se zub polomi? Svakako, prvo što treba uraditi je – ne paničiti! Drugo što treba uraditi jeste potražiti pomoć u stomatološkoj ordinaciji.

Lomljenje zuba je veoma neprijatna pojava. Do toga može doći na više načina i iz više razloga. Takođe, zube se može okrnjiti, ali i može doći do ozbiljnijeg lomljenja. Šta je ono što treba da znamo i kako da reagujemo ako se nađemo u toj situaciji. Ali, pre svega, treba imati na umu i svate koje daju stomatoloske ordinacije a koji služe da se uopšte spreči pojava preloma zuba. Ako ste pomislili kako je to moguće, onda prvo treba da sagledate koji su sve uzroci preloma zuba. Naime, kada se pominje lomljenje zuba, većini je prva asocijacija neka povreda, odnosno fizička tj. mehanička sila koja je uticala na to da se manji ili veći deo zuba polomi. Ali, ovo nije jedini uzročnik. Svako ko ima načeto zdravlje zuba, odnosno ko je više puta patio od karijesa i ima nekoliko plombi u ustima, vrlo dobro zna da su pokvareni zubi veoma krhki i nogo osetljiviji od zdravih. Zub koji je karijes nagrizao, propada. To praktično znači da on truli i troši se sa strane gde je karijes. Tu nastaje rupa. Usled kvara menja se struktura zuba i njegova snaga i izdržljivost. Zub nije više otporan na bilo kakvu silu kao što je bio dok je bio zdrav. To se odnosi i na žvakanje. Dovoljno je da neko zagrize malo tvrđu hranu i zub koji je već načet sa strane ili u dubini, lako može da pukne. Čak, hrana koja se žvaće ne mora d bude uopšte tvrda. Moguće je da zub zbog karijesa koji nije izlečen kako treba ili uopšte, toliko oslabi da dođe do preloma i dok se njime grize ili žvaće neka mekša hrana.

Blog ilustracija: Ako se polomi zub – pravac stomatološka ordinacija
Foto: Pixabay

Jasno je da ipak postoje načini da se lomljenje zuba spreči, a to je upravo u slučajevima kada je prelom izazvan oštećenjem zuba koje je nastalo usled karijesa. Tako da, sprečavanjem pojave karijesa, odnosno očuvanjem zdravlja prirodnih zuba, znatno utičemo i njihovu snagu i čvrstoću.

Drugi način da do ove neželjene situacije dođe jeste mehanička povreda koju smo već spomenuli. Ona se može desiti bilo gde i bilo kome. Tu spadaju i sportske povrede, ali procentualno, sportisti nisu u lošijem položaju od ostalih. Trenutak nepažnje, nezgodan pad ili udarac i eto, desilo se da se zub okrnji ili polomi. U sportovima u kojima postoji opasnost da se ovo desi, nose se posebni meki plastični, gumeni ili penasti štitnici za zube koji amortizuju eventualne udarce. Takve štitnike viđamo u boksu i u borilačkim sportovima.

Ali, šta je to što treba uraditi ako se zub polomi, bez obzira na uzrok? Treba se odmah javiti stomatologu. Ako Vaša odabrana stomatološka ordinacija nema dežurstvo za hitne slučajeve, onda treba naći neku od naših najboljih koja nudi ovu mogućnost. Naravno, ako se povreda desi van radnog vremena, noću ili vikendom. Svakako, ne treba čekati iz više razloga. Pre svega, stomatolog će odmah utvrditi koji je stepen povrede i predočiti Vam koje su opcije u lečenju. Ako biste, slučajno zanemarili hitan odlazak kod zubara, odmah nakon preloma, moglo bi da se desi da ako je zub dublje zahvaćen, da se tada pojavi infekcija – tj. zubni apces. Ukoliko bi i došlo do infekcije, ona bi se odmah morala lečiti antibioticima. Kao i svaka infekcija, ni ova se nikako ne sme shvatiti olako. Prateći simptomi mogu biti groznica i povišena telesna temperatura.

Zubar će prelom možda sanirati na licu mesta uz pomoć posebnih plombi. To je u slučaju kada on nije velik. Isto tako, viniri ili fasete bi mogli da se ugrade u nekim situacijama i da se time povreda sanira, ali i da se ujedno ulepša izgled zuba. u situacijama kada nije došlo samo do krnjenja zuba već je reč o većem prelomu, možda će morati da se ugradi zubna krunica. Postoje metalokeramičke i beznetalne porcelanske krunice, a izbor zavisi od preferencija u vezi sa cenama i karakteristikama. Bezmetalne se danas smatraju standardom, imaju lepšu i prirodniju boju. Ostatak polomljenog zuba se mora izbrusiti kako bi s en a njega stavila zubna navlaka, tj. krunica. Ipak, na kraju problem je rešen, iako na žalost nije spasen ceo zub ili plomba ne bi bila dovoljna. Zub može da pukne i horizontalno i vertikalno. Može da se desi da pukotina zalazi i ispod desni ka korenu. Tada je reč o potrebi za nekim ozbiljnijim zahvatima. I tu čak na scenu stupa oralna hirurgija. U najgorem slučaju, prelom je toliko ozbiljan da od zuba i korena nema ništa i da mora da se izvadi. Ovo jer ređi slučaj. Niko ovome ne pribegava, osim ako baš nije jedina preostala opcija. Svakako, rešenje, na kraju krajeva, postoji, a to su zubni mostovi ili zubni implanti. Ali, suvišno je ponavljati da prirodan zub nema cenu i da se zato uvek treba boriti da se on očuva.

Za kraj, još po nešto o preventivi. Nikada nije na odmet da se podsetimo šta ona znači. Zdravi i jaki zubi su otporniji i na delovanje spoljnih sila. Preventiva podrazumeva da redovno i pravilno održavamo higijenu zuba i usne duplje. Na taj način sprečavamo nagomilavanje štetnih bakterija koje formiraju zubni plak. One su uzročnici karijesa. Pored higijene zuba, preventiva podrazumeva i redovne odlaske na kontrolne preglede u stomatološkoj ordinaciji. na taj način doktor ima pod kontrolom stanje svih zuba i desni i predlaže Vam sledeće korake ukoliko uoči neki potencijalni problem. Tokom poseta stomatologu, treba iskoristiti priliku i pitati sve u vezi sa higijenom što možda niste znali. Ako ne znate kako se koristi zubni konac ili interdentalne četkice, pitajte zubara. Isto tako, zamolite ga da Vam predloži neku od metoda koje se sprovode u stomatološkoj ordinaciji s ciljem da se spreče kvarovi zuba. To su, na primer, razne metode čišćenja zuba u stomatološkoj ordinaciji ili recimo, zalivanje fisura.

Pročitajte još:
- Tražite stomatologa za sebe i svoju porodicu

M. K.

Back to Top