Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Arizona

Arizona Kada se kaže Arizona, pomisli se na sunčan i lep dana. Savezna država locirana na jugozapadu Amerike, pravi je turistički dragulj. Glavni grad Arizone je Feniks. Poznata je po veoma toplom vremenu i najvećem broju sunčanih sati u toku dana. Tako je grad Juma, koji se nalazi na jugozapadu države, ušao u Ginisovu knjigu rekorda po najvećem broju sunčanih sati – čak 11 – u toku dana. Arizona je država u kojoj vlada pustinjska klima. Zime su blage, dok su leta duga i veoma topla. To praktično znači da je zimi temperatura čak oko 15 stepeni C. Istorija Arizone i dan danas ima neka nepoznanice. Naime, što se samog porekla imena tiče, izvesni istoričari su mišljenja da je to jednostavna skraćenica spoja španskih reči „arida“ i „zona“ što zajedno znači suva zona ili suvo područje. Međutim, ono što ne ide u prilog ovoj tvrdnji jeste da je to veoma neuobičajena sintagma u španskom jeziku. Drugo tumačenje naziva vezuje se za baskijsku reč „aritz“, koja znači valjan hrast. Nekadašnji naziv kampa kopača srebra, koji je glasio Arizonac, kasnije je skraćen i ostalo je Arizona, kao ime za celokupno područje.
Blog ilustracija: ARIZONA Foto: David Mark, Pixabay
Dalja istorija vezuje se za period 16. veka, kada su španski moreplovci dolazili u ove krajeve. Tako je 1539. godine tu pristigao španski istraživač Markos de Nica. Tu je zatekao domoroce, najverovatnije pleme Sobaipuri. Njega su sledili drugi španski istraživači. Prelaz između 17. i 18. veka počelo je širenje mreže misionarskih manastira, koji su među indijanskim stanovništvom širili hrišćanstvo. 1752. osnovan je Tubak, a 1775. Tusan. U doba kada je Meksiko imao nezavisnost od Španije od 1821. do 1847. Arizona je, isto kao i Kalifornija bila u sastavu Meksičkog carstva. U meksičko-američkom ratu 1847. Meksikanci su poraženi i bili su primorani da napuste ove teritorije. Oblast, koja se nalazi južno od reke Gila, 1853. godine otkupljena je od Meksika. Teritorija Arizone u to doba nalazila se u sastavu Nju Meksika, ali se južni deo zemlje ocepio od unije u toku građanskog rata. 16.03.1861. formirana je Konfederalna Teritorija Arizona. Ostali deo današnje Arizone, u čijem sastavu se nalazio zapadni deo tadašnjeg Nju Meksika, postao je Arizona i priključio se Severnoj uniji 24.02.1863. Nakon završetka građanskog rata, teritorija Arizone nije vraćena Nju Meksiku, već je postala samostalna zasebna država u okviru SAD. Inače, Arizona je poslednja savezna država, koja je pripojena SAD, ako računamo države koje su u matičnom delu. Kao 48. po redu, Arizona je pripojena SAD 14. februara 1912. godine.
Blog ilustracija: ARIZONA Foto: PatternPictures, Pixabay
Po čemu je Arizona najpoznatija? Po svojoj zanimljivoj i neobičnoj prirodi – po pejzažima koji izgledaju kao da su sa druge planete. Nadaleko čuveni Veliki kanjon (Grand Canyon), tj. istoimeni nacionalni park nalazi se na severu. Godišnje privlači ogroman broj posetilaca. Ovo čudo prirode ovekovečeno je u mnogim umetničkim delima, a naročito u filmovima i serijama. Večita je inspiracija fotografima i filmografima. Međutim, nije to jedini kanjon. Arizona je po njima poznata. Na severo-istoku u svojoj živopisnoj grandioznosti nalazi se Canyon de Chelly National Monument. Pored ovog nacionalnog parka, na istoku se nalazi Nacionalni park Petrified-Forest, u prevodu – okamenjena šuma. Dakle, Arizona je zemlja kanjona i pustinja.

Arizona je veoma prostrana država. Zauzima površinu od 295.276 km² od čega je najveći procenat kopno, a znatno manji voda. Nalazi se na jugozapadu SAD, graniči se sa Kalifornijom, Jutom, Nevadom, Nju Meksikom i Koloradom. Planinski krajevi nalaze se na severu. Stoga je ova zona u proseku sa znatno nižim temperaturama nego jug. Ako pogledamo na kartu, primetićemo jedu zanimljivost, a to je da su gotovo sve granice Arizone sa susednim saveznim država prave linije.
Blog ilustracija: ARIZONA Foto: Pete Linforth, Pixabay
Slike Arizone su lako prepoznatljive po tome što na njima preovladava boja pustinjskog peska, a tu su i mnogobrojne geološke formacije, koje podsećaju mesta iz udaljenih galaksija, koja smo gledali u naučno-fantastičnim filmovima. Od čitave površine ove prostrane zemlje, samo je 15 procenata u privatnom vlasništvu. Najveći deo zauzimaju javne površine, nacionalni parkovi, šume, pustinje i indijanski rezervati. Na fotografijama možemo uočiti i puno raznih vrsta kaktusa, s obzirom da su biljku idealni ovakvi klimatski uslovi – puno sunca, malo vlage i pustinjska klima. Već pomenuti Veliki kanjon najpoznatija je znamenitost Arizone. Štaviše, ovo čudo prirode jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u čitavim SAD. Svako ko ga prvi put vidi uživo, veoma se iznenadi kako on impresivno deluje. Doživljaj koji imamo kada gledamo fotografije i video zapise ne može da se uporedi sa onim koji imamo uživo. Izgubimo pojam o veličini, kada se nađemo pred izrezbarenom prirodnom tvorevinom, koja poput staze džinova, mami naše poglede i ostavlja nas bez daha. Tu se nalaze mnogobrojni vidikovci, odakle turisti, avanturisti i ostali entuzijasti mogu na miru da posmatraju beskrajne lepote, zapadajući u gotovo meditativno stanje. Grand Canyon dugačak je 446 km, a širok od 6 do 29 km. Usekla ga je reka Kolorado. Dubina ponegde dostiže i 1600 m. U samom centru Kolorado platoa nalazi se Barindžerov meteorski krater (The Barringer Meteorite Crater), koji je širok čak 1600 m, a dubok 175 m. S obzirom na to da je okolni teren pust, kao i sama unutrašnjost kratera, ovaj krater predstavlja veoma uočljiv dokaz posledica pada meteora na Zemlju.

Klimatski uslovi u Arizoni razlikuju se po regijama. Na severu, u planinskim krajevima, temperature su niže nego u nizijama gde je klima pustinjska. Zime su blage, a leta topla. Prosečna zimska temperatura iznosi 14 stepeni. Ne spušta se ispod 3 stepena C, i obično ne prelazi 25 C. Međutim, s vremena na vreme može da se desi da temperaturna skala bude u minusu. Nasuprot tome, letnje temperature nisu tako prijatne. Leta su topla u pravom smislu te reči. Od juna do septembra temperature tokom dana se kreću od 31 do 48 stepeni. Najtoplija zona je pustinjska, gde se temperature penju do čak rekordnih 52 stepena. Ovakvi ekstremi su ustvari rekord čitave planete. Do sada najviša ikada zabeležena temperatura na planeti Zemlji je 56,6 stepeni Celzijusove skale, i to u Dolini smrti u susednoj Kaliforniji. Pustinjsku klimu karakterišu ogromni temperaturni rasponi, tj. razlika između noćne i dnevne, koja može ići i do 30 stepeni. Pustinjska klima je izuzetno suva, sa malo padavina.
Blog ilustracija: ARIZONA Foto: David Mark, Pixabay
Arizona je pravi dragulj, koji čeka da ga otkrijete. Pored nezaobilaznog Velikog kanjona, obavezno posetite i ostale nacionalne parkove. Pejzaži, koji su tipični za ovu regiju, sigurno će vas ostaviti bez daha. Imaćete osećaj kao da ste se našli na drugoj planeti. Fantastične fotografije Arizone, kojima ste dosad imali prilike da se divite, postaće žive slike pred vašim očima, daleko impresivnije i upečatljivije. Odvojte vreme da posetite suprotne krajeve države, koji se po svojim odlikama znatno razlikuju. Planine sa svojim zelenim, gustim rastinjem s jedne strane i pustinje sa kaktusima i drugom florom karakterističnom za takve zone, su dve suprotnosti koje vas očekuju kad posetite Arizonu.

Međutim turističko putovanje Arizonom ne bi bilo potpuno ako ne biste posetili najveće gradove. Glavni i najveći je Feniks. Odatle nam dolaze Feniks Sansi. Kroz njega protiče reka Salt River. Ima blagu i suvu klimu. Zbog toga je postao i lečilišni centar. Ima razvijenu industriju građevinskih materijala, livnicu bakra, industriju konzervi. Važan je železnički centar jer se upravo tu ukrštaju najveće pruge koje spajaju čitav kontinent. Ima preko milion i 400 hiljada stanovnika.
Blog ilustracija: ARIZONA Foto: Ralph Nicolay, Pixabay
Na drugom mestu po veličini je Tusan. Ovaj grad nosi ime po indijanskom nazivu za crnu predgorje, zbog toga što se na zapadnoj strani grada nalaze planine vulkanskog porekla. Grad ima veoma upečatljivu i razvijenu kulturu. Poznat je po prelepim muralima koji ga krase. Domaćin je mnogobrojnim umetničkim festivalima. Ima oko pola miliona stanovnika. Gledano po veličini, tj. broju stanovnika, slede: Mesa, Glendejl, Čendler, Skotsdejl … Svaki od njih ima poseban šarm i lepotu. Što više gradova uspete da posetite to će vaše putovanje biti bogatije. U koji god od njih da odete nećete pogrešiti.

Preporuka je da posetite i Monument Valley, tj. Dolinu spomenika, koja se nalazi na granici sa saveznom državom Juta. Ovo nije nacionalni park, ali odražavaju ga Indijanci iz plemena Navaho, koji žive na ovoj teritoriji.

Pročitajte još:

- Kalifornija
- Majami – najlepši grad na Floridi

M. K.
Back to Top