Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Majami – najlepši grad na Floridi

Majami je jedan od gradova koji je mnogima na listi zvanoj – obavezno posetiti bar jednom tokom života. S pravom nosi titulu jednog od najlepših gradova na severnoameričkom kontinentu.

Grad Majami nalazi se u američkoj državi Floridi. Lociran je na obali, na krajnjem jugoistoku zemlje. Majami je drugi po veličini grad u državi Floridi. Prema podacima iz 2019. godine ima oko preko 454 000 stanovnika. Zauzima površinu od 143,1 km2. Gustina naseljenosti od oko 315 stanovnika po km2 je velika, ali i tipična za metropolitensko područje. Gradsko područje je ravno, nalazi se na obali i ima nadmorsku visinu od svega 2m. Ravnica u kojoj je smešten prostire se od močvare Everglejds u zaleđini grada na zapadu i okeana na istoku, tj. zaliva Biskejn.

Klima u Majamiju je blaga tropska. Karakterišu je više temperature i tokom čitave godine. Takođe, klima je pod uticajem Golfske struje. Zime su veoma blage i tople, tako da je prosečna temperatura u najhladnijem mesecu januaru oko 15 stepeni. Najtopliji mesec u godini je jul, kao i u svim mestima na severnoj hemisferi. Prosečna temperatura u julu je oko skoro 32 stepena. Tokom leta temperature mogu biti i više, dok je ovde reč o proseku. Najviše kiša statistički ima u junu. Međutim, Majami nema zabeležene ekstremno visoke temperature tokom leta, tako da rekord iz davne 1942. godine iznosi svega 37.8 stepeni. Kada je reč o rekordno minimalnoj temperaturi, ona je zabeležena dve godine ranije, u januaru i iznosila je -2 stepena. U Majamiju se veoma retko beleže temperature ispod nule. Kada sledeći put budete tražili najbolje poređenje za nešto što se skoro nikad ne dešava i predstavlja presedan, možete reći da je retko kao sneg u Majamiju. Padao je samo jednom u istoriji ovog tropskog grada i to 20. januara 1977. godine.

Majami je grad koji ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima. More, plaže, istorijske znamenitosti, kulturna baština, zabava i sportovi. Grad, koji nikad ne spava. Štošta zanimljivo ima tu da se vidi, a spisak mesta koje treba posetiti je dugačak. Izdvajamo neka od najinteresantnijih i nezaobilaznih lokacija, za koje treba odvojiti deo vremena provedenog u Majamiju.

Južna plaža, ili Saut Bič (South Beach)

Jedna od najlepših peščanih plaža na Floridi je Saut Bič. Kako joj samo ime govori, nalazi se u južnom delu grada. Međutim, ovo ime nije vezano samo za ovu prostranu popularnu plažu, već i za deo grada koji se na nju naslanja. Sama plaže je mesto gde se ide iz mnogo razloga. Jedan od njih je da budete viđeni i da vidite koga tu ima. Međutim, nije to jedini razlog. Plaža je savršeno mesto za okupanje, traženje osveženja u plitkoj i čistoj morskoj vodi, ali i za razne sportske aktivnosti. Ako ništa drugo, posetiti ovu veličanstvenu gradski plažu, osunčati se malo i okupati – samo po sebi poseban je doživljaj.
Blog ilustracija: Majami – najlepši grad na Floridi Foto: Michelle Raponi, Pixabay

Majami Bič (Miami Beach)

Kad smo već počeli sa plažama, da se osvrnemo na onu koja nosi ime grada – Majami. Ovaj kvart je ustvari ostrvo koje je spojeno s kopnom mostovima. Reč je o delu grada koji predstavlja spoj zabave, prelepih peščanih plaža i ušuškanih stambenih kvartova. Ovo je jedna od najprestižnijih zona, u kojoj ima više hotela, restorana s pogledom na more, barova na plaži, butika, prodavnica itd. Iz Majamija se ne možete vratiti bez preplanulog tena. Lepo bi bilo da ga steknete na nekoj od peščanih plaža u Majami Biču. Jedna od najpoznatijih ulica u Majami Biču je Oušn Drajv. Kako joj samo ime kaže, ona se proteže duž obale Atlantskog okeana. U ovoj ulici ima i arhitektonskih bisera u vidu ljupkih građevina izgrađenih u art deko stilu. Pogled na mapu Majami Biča odmah nam govori da su sve ulice pod pravim uglom, dok je razmak između blokova gotovo identičan i u metar precizan. Pravac ulica je sever-jug i istok-zapad, gotovo u stepen. Za obilazak Majami Biča treba odvojiti više dana, ali ako niste tu primarno locirani, jedan ceo dan je minimum da bar malo osetite čari ovog urbanog ostrva. Iako je reč o prestižnom kraju, ipak tu pored luksuznih hotela postoje i oni koji su cenovno pristupačniji za sve one koji imaju manji budžet.
Blog ilustracija: Majami – najlepši grad na Floridi Foto: tammon, Pixabay

Bejsajd tržnica (Bayside Marketplace)

Bejsajd tržnica nalazi se u centru grada. Reč je o velikom tržnom centru na otvorenom koji ima preko 150 specijalizovanih prodavnica i onih namenjenih turistima. Pored toga tu je niz kafe barova i restorana. Mesto privlači turiste raznim zabavnim sadržajima. Međutim, ova tržnica nije zanimljiva samo turistima već i lokalcima. Pored niza prodavnica poznatih svetskih ili američkih trgovinskih lanaca, tu su i one manje poznate, jedinstvene i specijalizovane za nešto. Osim odlaska u kupovinu, dolazak na ovo mesto zanimljiv je samo zbog pogleda i atmosfere. Tržnica gleda ka zalivu i marini u kojoj su usidreni brodovi. Mesto je idealno za šetnju i obilazak, čak iako niste raspoloženi za šoping. Inače, adresa tržnice je Biskejt Bulevar 401 – lokacija koju ne smete prospustiti kada odete u Majami. Pošto je grad na moru i ima zaliv ispresecan ostrvima, mostovima i marinama, prirodno je da postoji i taksi na vodi koji se može unajmiti na ovoj lokaciji. Inače, kada posmatramo iz aviona ili gledamo mapu, vidimo da se gradska zona pruža daleko i da ide uz obalu, a ne toliko puno ka kopnu. Stoga i kretanje vodenim putevima ima više smisla, jer tako možete doći od najjužnije do najsevernije tačke, izbegavajući saobraćajne gužve na kopnenim putevima.
Blog ilustracija: Majami – najlepši grad na Floridi Foto: JORGE TAPIA, Pixabay

Bejsajd park (Bayfront Park)

Bejsajd park nalazi se u blizini Bejsajd tržnice. Reč je o zelenoj površini koja se prostire na 130 000 m2. Tu se nalazi više interesantnih spomenika i skulptura. Zanimljivo je da se u ovom parku nalazi memorijalni centar posvećen sedmočlanoj posadi spejs-šatla Čelendžer, koja je tragično nastradala 28. januara 1986. samo 73 sekunde nakon lansiranja. Letelica je eksplodirala iznad Atlantika, istočno od obale Floride. Među članovima posade bio je i jedan civil – učiteljica Krista Makalif, koja je trebalo dve nedelje da provede u orbiti i da svojim učenicima prenese svoja iskustva. Osim memorijalnog centra, u Bejsajad parku može se obići i svetionik, potom amfiteatar koji je mesto održavanja raznovrsnih muzičkih priredbi i događaja. Tu su i dečija igrališta, kao i staze za trčanje, veoma popularne među lokalcima.
Blog ilustracija: Majami – najlepši grad na Floridi Foto: Holger Detje, Pixabay

Art deko istorijski distrikt

Bilo da ste ljubitelj sunčanja, kupanja ili plaže ili možda to niste, svakako treba da posetite Saut Bič zbog zanimljive arhitekture koja je dominirala tridesetih i četrdesetih godina dvadesetog veka. To je art deko stil. Karakterišu ga glomazni neonski svetleći natpisi, žive pastelne boje, geometrijski oblici, zaobljene i oštre linije koje se prepliću. Niz ovih zgrada sazidan je nakon razornog uragana, koji je pogodio Floridu 1926. godine. Većina njih je danas restaurirano i predstavlja pravi arhitektonski biser. U njima su smešteni hoteli, restorani, barovi, prodavnice i slični objekti. Najpoznatije ulice u ovoj oblasti su, već pomenuti Oušn drajv i Kolins avenija.
Blog ilustracija: Majami – najlepši grad na Floridi Foto: smattern, Pixabay

Zoološki vrt u Majamiju

Kada otputujete u neki strani grad, poseban doživljaj je da posetite lokalni zoološki vrt. To je mesto za razonodu cele porodice i koliko god da imate godina nikad vam ne može dosaditi boravak u oazi prirode i posmatranje mnogobrojnih životinjskih vrsta. Neke životinje ćete verovatno videti po prvi put, tako da se ova šetnja uvek isplati i ostaje u lepom sećanju. Zoo vrt u Majamiju nije izuzetak. Ima više od 3000 jedinki divljih životinja, među kojima čak oko četrdeset njih se nalazi na listi ugroženih vrsta. Ovaj zoo vrt ima jednu veoma zanimljivu karakteristiku. Naime, u većini zoo vrtova životinjske vrste su razdvojene. Međutim, ovde je stvoreno okruženje veoma slično prirodnom, gde više životinjskih vrsta deli isto stanište. Shodno tome, u ovom zoo vrtu različite vrste su grupisane i nalaze se zajedno na mestu koje podseća na njihovo prirodno stanište, tj. okruženje. Poznato je da svi, a naročito najmlađi, uživaju u tome da hrane životinje. U zoo vrtu u Majamiju to je moguće. Tačnije, postoji posebna atrakcija – hranjenje žirafa, koja je nezaboravan doživljaj. Svako ko je to iskusio, uživao je u tome da mu ovi dobroćudni džinovi priđu i primaknu glavu dok pažljivo uzimaju snopove trave i lišća, koji su na meniju.
Blog ilustracija: Majami – najlepši grad na Floridi Foto: nextvoyage, Pixabay

Nacionalni park Everglejds (Everglades National Park)

O ovom nacionalnom parku već je bilo reči. Kada posetite Majami, na pragu ste Everglejdsa, tako da ga svakako treba posetiti. Zauzima površinu od milion i po jutara. Poznat je po močvarama koje su stanište raznim biljnim i životinjskim vrstama. Područje je ispresecano plitkom rekom, koja se uliva u okean. Pri turističkim organizacijama postoje organizovani izleti i pešačke ture. Svakako se treba odlučiti za nešto iz ponude i obići ovo čudo prirode, koje smo toliko puta već gledali na malim i velikim ekranima.
Blog ilustracija: Majami – najlepši grad na Floridi Foto: Abhay Bharadwaj, Pixabay

Džangl ajland (Jungle Island)

Kada već pričamo o divljini i biljnim i životinjskim vrstama, treba da pomenemo još jednu atrakciju u Majamiju - Jungle Island. U prevodu znači – ostrvo džungla. To je stanište divljih životinja, utočište za ptice i botanička bašta. Mogu se videti razne životinjske vrste, a moguća je interakcija sa nekima, u čemu naročito deca uživaju. Ovo je mesto za porodično druženje. Ima nekoliko velikih igrališta, a jedna od atrakcija je i zid za penjanje.
Blog ilustracija: Majami – najlepši grad na Floridi Foto: Pexels, Pixabay

Vejnvud vols – ulična umetnost (Wynwood Walls Street Art)

Sa biljnog i životinjskog sveta prelazimo na umetnost. U kvartu gde se nalaze skladišta i magacini, nastala su prava umetnička dela. Monotoni sivi zidovi pretvoreni su u raznobojne, živopisne slike. Grafiti su ulepšali ovaj kraj i dali mu posebnu čar. Ovo je zona uličnih umetnika, koju je 2009. kreirao Toni Goldman. Stacište je stvaralaca iz Amerike, ali i iz ostatka sveta. U magacinskom okrugu Vinvud, nekadašnji sivi spoljni zidovi skladišta pretvoreni su u živopisna umetnička dela. Zidovi Vinvuda, omalterisani uličnom umetnošću, ili ono što većina ljudi smatra grafitima, doneli su novi život ovoj oblasti. Preko 100 000 m2 zidova prekriveno je grafitima i muralima. Ne propusite šetnju kroz ovo urbano-umetničko iskustvo.
Blog ilustracija: Majami – najlepši grad na Floridi Foto: Jose Reyes, Pixabay

Viskaja muzej i bašta (Vizcaya Museum and Gardens)

U prevodu – Viskaja muzej i bašta – predstavlja veoma zanimljivo mesto za obilazak. Ovo je nacionalna istorijska znamenitost, koja se prostire na 28 hektara. Predstavlja luksuznu kuću u kojoj je zime provodio čuveni industrijalac Džejms Diring, koji je živeo i radio u 20. veku. Vila je izgrađena 1916. godine. Ima 34 sobe raspoređene oko centralnog dvorišta. Vila je sagrađena u italijanskom renesansnom stilu. Ispunjena je nameštajem koji vodi poreklo iz Evrope. U pitanju je veoma impresivna kolekcija komada koji datiraju iz raznih razdoblja od 15, pa sve do 20. veka. Dvorišta su bogato ukrašena skulpturama i fontanama i bazenima. Sve je u italijanskom i francuskom duhu. Ovaj zahtevan projekat završavalo je više od hiljadu radnika: inženjera, umetnika, arhitekata i zanatlija. Svakako ga vredi staviti na svoju listu mesta koje treba posetiti dok ste u Majamiju.
Blog ilustracija: Majami – najlepši grad na Floridi Foto: Michelle Raponi, Pixabay

Mala Havana

Ovaj živopisni distrikt je spoj zabave na otvorenom i autentične kulture. To je mesto gde stalno odzvanjaju zvuci latino muzike, ima mnoštvo restorana, kafe barova i prodavnica. Kaje Oćo (Calle Ocho) je centar Male Havane, odakle se duh latino kulture preneo i na susedne ulice. Inače, u martu se održava Kale Očo festival, koji slavi kubansku kulturu i najveći je ove vrste. Festival je posvećen latinoameričkoj kulturi i karipskoj kuhinji. Značajan procenat stanovnika Majamija su upravo pripadnici lationoameričke zajednice, tako da je logično da ovaj grad bude mesto u kom se neguje ova tradicija.
Blog ilustracija: Majami – najlepši grad na Floridi Foto: Ivan_z, Pixabay

Muzej nauke u Majamiju

Muzej nauke nudi svojim posetiocima mnoge zanimljivosti. Postavljeno je mnoštvo eksponata, od kojih su mnogi interaktivni. Upoznavanje sa prirodinim naukama poput: fizike, biologije, hemije postaje još zanimljivije kroz eksperimente u kojima možemo aktivno da učestvujemo. U muzeju deo postavke je stalan, dok se deo stalno menja, tako da je ponovni odlazak uvek dobra ideja. Učenje na zabavan i ilustrativan način uvek je bilo najefektnije. Poseta ovom muzeju je lepa uspomena, ali i odličan način da se deca zainteresuju za proučavanje nauke. Muzej nauke u Majamiju osnovna je davne 1950. godine. Tokom decenija se stalno menjao i proširivao. Privlačan je i turistima i lokalcima, a preporuka je da ga obavezno posetite dok ste u Majamiju.
Blog ilustracija: Majami – najlepši grad na Floridi Foto: Eric Labayle, Pixabay

Dečiji muzej u Majamiju (Miami Children’s Museum)

Dečiji muzej u Majamiju je nezaobilazna atrakcija. Zauzima preko 5200 m2 prostora, smešten u modernoj građevini vedrih boja. Muzej je osnovan 1983. godine, ali od 2003. se nalazi na lokaciji gde je sada. Deca vole da posećuju muzeje, naročito ako je sadržaj prilagođen njima i kreiran baš za njihov uzrast. Treba hraniti njihovu radoznalost novim saznanjima. Zabava i učenje ili učenje kroz zabavu – bila bi definicija ili kratak opis ovog jedinstvenog muzeja. Niz postavki kreiran je tako da pomogne deci u obrazovanju. Eksponati su interaktivni, što ih čini još privlačnijim i zanimljivijim za najmlađe.
Blog ilustracija: Majami – najlepši grad na Floridi Foto: Hans Braxmeier, Pixabay

Kula slobode (Freedom Tower)

Ovaj neboder jedan je od najstarijih u ovom delu SAD. Sagrađen je davne 1925. godine. Ovo je značajna istorijska građevina, koja svoje ime duguje ulozi koju je nekad imala. Tu je bio smešten centar za imigraciju kubanskih izbeglica, koje su pristizale 1960. godina. Dugi niz godina u ovoj zgradi bilo je sedište Majami Dejli Njuza. U sadašnjosti, zgrada je simbol slobode i odaje počast kubanskoj imigraciji, dok se jedan njen deo koristi kao muzej savremene umetnosti. Ne možete je zaobići pošto je jedna od najupečatljivijih zgrada u bulevaru Biskejn. Arhitektonski potpuno odgovara vremenu u kom je nastala. Tada je to bila super moderna zgrada, koja poput Impajer Stejt Bildinga ima stepenast oblik svadbene torte.

Pročitajte još:

- Čikago – vetroviti grad iz snova
- Njujork – veličanstven grad

M. K.
Back to Top