Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Da li je zaista bolje imati sigurnosna vrata sa dve brave

Kada se razmišlja o bezbednosti stana ili kuće u vremenu dok smo odsutni ili o sopstvenoj bezbednosti kada smo prisutni, ne možemo a da ne pomislimo na sigurnosna vrata koja su barijera između onog što nam je najvažnije i potencijalnih opasnosti spolja. U prodaji se može naći sve veći broj modela. Prilikom kupovine sigurnosnih vrata treba razrešiti nekoliko dilema, a jedna od njih je u vezi sa brojem brava na njima.

Blog ilustracija: Da li je zaista bolje imati sigurnosna vrata sa dve brave


Foto: Pixabay

Poznato je svima koji su bar jednom u životu kupovali sigurnosna vrata, da postoje određeni cenovni rangovi sigurnosnih vrata. Zaštita koju pružaju vrata iz svih ovih klasa definisana je kategorijama kojima ona pripadaju. Već je bilo reči o posebnom međunarodnom standardu EN 1627 koji klasifikuje sigurnosna vrata u skladu sa stepenom zaštite. Nivo zaštite koji sigurnosna vrat pružaju diktiran je i njihovom namenom i mestom ugradnje. O tome kako odabrati najbolja sigurnosna vrata za vaše potrebe i koji su kriterijum za izbor izlagali smo u više navrata. Međutim, kao potpitanje uvek se provlači priča o bravama na sigurnosnim vratima. Opšti je zaključak kojim bi ukratko moglo da se sumira i dogovori na pitanje izbora sigurnosnih vrata i stepena bezbednosti koju ona pružaju, glasi da vrata koja su u prodaji na našem tržištu zadovoljavaju kriterijume koje standard EN 1627 diktira u vezi sa namenom za koju ih pojedinci najviše kupuju, a to su sigurnosna vrata kao ulazna vrata u stanove, kuće i kancelarije. Ali, šta treba reći o bravama?

Mnogi novi modeli sigurnosnih vrata mogu se pohvaliti unapređenim dizajnom u vizuelnom smislu. Kupcima je data mogućnost većeg izbora. Drvene oplate spolja i iznutra nisu više samo u standardnim bojama koje čine: jasen, javor (svetle boje drveta sa godovima), bukva (topla srednja nijanasa boje drveta sa žutom notom), sivkaste nijanse oraha, bordo-crvena nijansa trešnjinog drveta i tamna, skoro crna venge boja. Ovo je klasika kojoj mnogi i dalje teže, ali ima i onih koji traže hrabri iskorak dalje i kupuju sigurnosna vrata sa dezeniranim oplatama, u raznim pastelnim i drugim nekonvencionalnim bojama. Ista je priča i sa okovima i kvakama. Neko voli zlatne, neko srebrne, neko mat i peskirane neko sjajne. Ali, svim izborima prethodi ili se dodaje još jedno pitanje, a to je koje brave pružaju najbolju sigurnost i da li je bolje imati sve brave umesto jedne.

Brave se biraju pre svega prema funkciji. Sva sigurnosna vrata imaju donju bravu koja se zaključava kodiranim, kasa ili drugim vrstama ključeva. Nakon zaključavanja šipovi se zabijaju u zidove sa strane, gore u plafon i dole u pod u onoliko tačaka koliko taj model sigurnosnih vrat predviđa. Jednim okretanjem ključa na centralnoj bravi sve se to postiže. Neke ključeve na donjoj bravi treba okrenuti tri puta, dok većinu modela treba okrenuti 4 puta kako bi sigurnosne šipke to kraja ušle u rupe za to predviđene. Karakteristika kineskih sigurnosnih vrata je da za manju cenu nude više tačaka u kojima se šipke zabijaju u zid. Vrata srednje i više klase koja su domaće proizvodnje ili su iz uvoza iz Italije ili neke druge zapadne zemlje, takođe po istoj ceni imaju manje tačaka. Međutim, nije sve u broju sigurnosnih tačaka, štaviše, potpuno je suvišno preterivati s tim, jer se sigurnost koju vrata pružaju ne ogleda samo u njima, već u više drugih aspekata. Mnogo je važnije da postoji balans u kvalitetu izrade svih sastavnih delova, a ne da pošto-poto sigurnosna vrata imaju bezbroj sigurnosnih šipaka. To je kao sa mega pikselima na kamerama modernih pametnih telefona. Kada smo prešli cifru od 5 sve je dalje izgubilo smisao. Samo neukima ili nestručnima se može prodavati priča da je što više to bolje, ali i to više ima svoj smisao i granicu.

Da se vratimo na sigurnosna vrata. Kao što smo već rekli, a dobro je poznato, sva ona imaju ber jednu sigurnosnu bravu. Cena modela koji imaju drugu bravu, veća je u odnosu na one modele koji imaju samo jednu. Da li je to zato što su ta vrata sigurnija od ovih prvih, ili iz nekog drugog razloga? Da li je druga brava neophodna. Kao i u mnogim drugim slučajevima, ovde postoje i prednosti i mane.

Prednosti dveju brava na sigurnosnim vratima ogledaju se u praktičnoj strani njihove upotrebe. Donja brava je ta koja se i spolja i iznutra zaključava ključem. Gornja brava se spolja zaključava drugim, manjim ključem. Sa unutrašnje strane gornja brava se zaključava integrisanim ključem. To je veoma praktično, jer kada ste kod kuće i hoćete da se zaključate, ne morate tražiti ključ ili kad želite brzo da otključate vrata, ključ je praktično uvek u bravi. Druga brava veoma je korisna i za decu koja su sama kod kuće neko vreme. Ako izađete na kratko do prodavnice, dok je dete kod kuće, dovoljno je da spolja zaključate gornju bravu, a ono samo iznutra može da otključa vrata ako treba. Naravno, o svim pravilima, kada sme, a kada ne sme da otključava vrata i kome sme da otvara, treba uvek pričati i dogovoriti se. Upozorite dete na opasnosti i naložite mu da se ovih uputstava uvek strogo pridržava. Čak i kada su odrasli u pitanju mnogo je jednostavnije imati uvek ključ u bravi, nego tražiti da po tašnama i džepovima. Još jedna prednost integrisanog ključa je ta, da kada je zaključano iznutra uvek može da se otključa spolja. Zamislite, na primer, situaciju u kojoj se jedan od ukućana vraća kući u vreme kada drugi spava. Sa običnim bravama ili sa sigurnosnim bravama koje nemaju integrisani ključ može da se desi da kluč iznutra ostane u bravi i da spolja ne može da se otključa. Sigurno ste ovo bar jednom u životu iskusili. Zato, ako imate dve brave, zgodno je da kad ste kod kuće, a očekujete da se neko od ukućana vrati u vreme kada možda nećete moći da mu otvorite, zaključate samo gornju bravu, tako da može spolja da se otključa u bilo koje doba.

Mana posedovanja dve brave ogleda se u tome da se ulenjite i da kada negde idete naviknete da zaključavate samo gornju, činija je ključ manji. Može da se desi da vam bude lakše da sa sobom nosite samo gornji ključ, ili da gornjih ključeva imate više nego donjih, a da ne možete da nađete za shodno da napravite više donjih ključeva, tako da iz tih razloga naviknete sebe i ostale ukućane na korišćenje isključivo gornje brave, koja sama po sebi ne pruža istu sigurnost kao kada korite donju bravu ili obe u kombinaciji. Ako odete na put, svakako nije preporučljivo da ostavljate vrata zaključana samo gornjim ključem.

Svakako sigurnosna vrata treba da imate kao ulazna, a što se tiče jedne ili dve brave, odluku donesite na osnovu aspekata na koje smo vam ukazali. Nećete pogrešiti ni u jednom ni u drugom slučaju. Ako se odlučite na sigurnosna vrata sa dve brave, onda se uvek pridržavajte pravila da kad izlazite na duže, uvek zaključate obe brave.

Pročitajte još:

- Podela sigurnosnih vrata
- Kada je pravo vreme za ugradnju sigurnosnih vrata


M. K.

Back to Top