Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Da li se dovoljno vodi računa o higijeni u kozmetičkim salonima

Koliko se u kozmetičkim salonima vodi računa o čistoći i higijeni, pitanje je koje mnogi postavljaju. Interesovanje za ovu temu potiče od realne zabrinutosti za zdravlje ako bi se u salonima zaobišla neka pravila vezana za održavanje čistoće.

Pre svega, treba naglasiti da usluge koje pružaju kozmeticki saloni a koje imaju za cilj ulepšavanje izgleda, ponekad podrazumevaju korišćenje instrumenata i aparata koji bi trebalo da budu savršeno čisti i sterilni pre svake upotrebe. Za neke kozmetičke usluge koriste se materijali za jednokratnu upotrebu koji predstavljaju potrošni materijal. Njihova jednokratna upotreba obezbeđuje i sigurnost da ne predstavljaju nikakvu pretnju po zdravlja. Međutim, šta je sa onim alatkama koje se koriste više puta? Da li u kozmetičkim salonima imaju dovoljni vremena da ih posle svake upotrebe dezinfikuju i da li je osoblje koje to radi dovoljno stručno obučeno da pravilno odradi taj posao?

Blog ilustracija: Da li se dovoljno vodi računa o higijeni u kozmetičkim salonima


Foto: Pixabay

Odgovori na ova pitanja veoma su važni. Što su osobe bolje informisane i što više znaju o načinima prenošenja nekih bolesti, to je njihova zabrinutost prisutnija jer su svesne neke metode koje se praktikuju u kozmologiji nisu ni malo bezazlene ako se ne sprovode na adekvatan način. Odakle sve vrebaju te opasnosti koje su za neuke i neinformisane osobe skrivene? Naime, u nekim kozmetičkim procedurama koriste se oštri instrumenti na koje se osoba može slučajno poseći. Kada se kući posečete sopstvenim makazicama koje jedino Vi koristite, to ne bi trebalo da predstavlja problem. Naravno, sav svoj metalni pribor za ulepšavanje (pribor za manikir, makazice, pincete i slično) trebalo bi redovno da čistite i dezinfikujete kako se na njemu ne bi stvarale bakterije i ostali štetni mikroorganizmi. Ali, kada se posečete u kozmetičkom salonu, ne može Vam biti svejedno ako pomislite da je taj instrument korišćen i na velikom broju drugih osoba. Pri tom, ne znate da li je posle svake upotrebe pravilno sterilisan i dezinfikovan.

Postoje osobe koje su čak u potpunosti odustale od nekih usluga u kozmetičkim salonima plašeći se da predstavljaju zdravstveni rizik jer im je nepoznanica da li salon na pravilan način vodi brigu o čistoći. S druge strane, neprijatno im je da ih to direktno pitaju. Idući linijom manjeg otpora, takve osobe same sebi rade pedikir i manikir eliminišući mogućnost da se povrede kozmetičkim instrumentima o čijoj sanitarnoj bezbednosti ne znaju ništa. Na ovaj način zaštitile su svoje zdravlje. Međutim, nisu stručne i ne umeju tako vešto sebi da urade pedikir ili da srede nokte na rukama. Pedikir podrazumeva upotrebu posebnih žileta kojima se odstranjuje koža na stopalima i petama koja može biti zadebljala u velikoj meri. Nije jednostavno ukloniti je i mnogo znači kada to uradi osoba koja je za to stručna i ima iskustva. Štaviše, ako sami radite pedikir i koristite pribor poput žileta za stopala, možda se desi da se gadno posečete. Takođe, ako niste dobro pripremili i očistili kožu stopala i ako niste dezinfikovali pribor, možete dobiti infekciju. Posledice nespretne upotrebe žileta za stopala mogu da Vam privremeno otežaju hodanje ako zaradite neku posekotinu koju morate previjati. U današnje vreme, kada stalno negde trčimo i jurimo ophrvani obavezama, retko ko može sebi da priušti povredu stopala. Alternativa je da zanemarite pedikir i da kožu stopala omekšavate isključivo turpijom ili kamenom za stopala dok se tuširate, a da posle toga koristite specijalne kreme za pete koje omogućavaju da koža na njima znatno omekša. Neke osobe mogu ovo sebi da priušte, međutim ima puno više onih kojima s godinama koža stopala postane veoma gruba zadebljala i ispucala da to ne mogu ni zimi da podnesu. Grube pete im cepaju čarape i izgledaju veoma neuredno. Leti, kada nosimo otvorenu obuću i idemo bosi na plaži, problem je veoma velik jer tada se gruba koža ne može sakriti. Nikakav stajling, garderoba ili šminka ne mogu da nadomeste ispucale pete u sandalama jer to izgleda više nego ružno. Isto tako, profesionalni pedikir će pravilno iseći nokte na nogama i ukloniti zanoktice tako da ne dođe do urastanja noktiju. Problemi sa urastanjem noktiju, koji se znatno komplikuju kada nosimo usku obuću, takođe se mogu rešiti u kozmetičkom salonu. Ako to samostalno pokušavamo može da se desi da samo pogoršamo situaciju. Međutim, s druge strane ako sve ovo radimo u salonu u kome nisu zadovoljeni sanitarni uslovi rizikujemo da dobijemo ozbiljne infekcije. Ovde nije reč samo o infekcijama koje mogu da budu uporne i da se teško leče, već i mogućnosti da se prenesu teške zarazne bolesti poput hepatitisa. Svaka situaciju u kojoj neki instrument može doći u dodir sa krvlju je veoma opasna.

Isto tako, kada se radi manikir, upotrebljavaju se turpije koje mogu da oštete nežnu kožu, a sečenje zanoktica može da izazove krvarenja. Jasno je kakve posledice mogu biti.
Šta je to što bi trebalo da uradimo ako ne žalimo da se odreknemo blagodeti kozmetičkog salona i idemo kao pećinski ljudi sa grubim petama ili polu nespretno sređujemo svoje nokte na rukama. Kada je zdravlje u pitanju tu ne treba da bude stida ili sramote. Kada odete u kozmetički salon direktno postavite pitanje na koji način se pribor dezinfikuje. Ako to izazove neke čudne poglede, objasnite im zašto ste zabrinuti. Nemojte se zadovoljiti samo prostim odgovorima u stilu – kod nas je sve čisto, nego postavite dodatna pitanja. Neka Vam objasne šta pod time podrazumevaju, da li se pribor dezinfikuje posle svake upotrebe i na koji način. Bolje je da Vas smatraju čudnim ili dosadnim nego da ugrozite svoje zdravlje. Mada, i sama činjenica da Vas u nekom salonu čudno gledaju što to pitate, trebalo bi da bude pokazatelj da tu nešto nije u redu i da bi možda najbolje bilo da zaobiđete to mesto. Ima puno dobrih kozmetičkih salona gde se pomno vodi briga o pravilnoj higijeni. Ako tražite, naći ćete onaj koji je najbolji za Vas. Neka higijena bude osnovni preduslov. Kada upoznate kozmetičare koji rado odgovaraju na Vaša pitanja i koji razumeju Vašu brigu, i uz to Vam detaljno pokažu kakve procedure sprovode da bi instrumenti bili sterilni, to je znak da ste na pravom mestu.

Generalno, nisu samo pedikir i manikir usluge koje su problematične što se tiče upotrebe instrumenata koji treba da budu savršeno čisti. Tu je i japansko iscrtavanje obrva, koje je vid tetoviranja, te je još opasnije ako se pribor ne steriliše pravilno. Zatim, nadogradnja trepavica, koja bi mogla biti uzročnik infekcije oka ako sve nije savršeno čisto. Svakako, zaključak je da uvek budete kategorični u svojim zahtevima da znate da li ste došli na pravo mesto gde se poštuju procedure ili ne.

Pročitajte još:

- Depilacija toplim ili hladnim voskom u kozmetičkom salonu
- Kako smršati do leta i osloboditi se celulita

M. K.
Back to Top