Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Depilacija toplim ili hladnim voskom u kozmetičkom salonu

Depilacija voskom je stara metoda koja u salonima lepote postoji već jako dugo. Vosak je materijal dobijen direktno iz prirode i zbog svojih svojstava nezamenjiv je kao sredstvo koje se koristi prilikom uklanjanja malja. Da li preferirate toplu ili hladnu depilaciju i koja kome više odgovara, saznajte u nastavku.

Blog ilustracija: Topla ili hladna depilacija u kozmetičkom salonu


Foto: Pixabay

Vosak je pčelinji proizvod i razlikuje se nekoliko vrsta. Za depilaciju kozmeticki saloni koriste nekoliko vrsta voska za depilaciju. Osnovna podela je na topli i hladni vosak. Izbor zavisi od želje i zahteva osobe koja se depilira, ali i od regije koja se depilira.

Depilacija nausnica

Za depilaciju nausnica najčešće se koristi topli vosak. Jedan od najkvalitetnijih je zlatni vosak koji se topi u posebnim malim posudama. Nausnice predstavljaju osetljivu regiju u kojoj ima puno nervnih završetaka. Zato je veoma važno da se depilacija uradi stručno. Vosak koji se koristi za depilaciju nausnica je za jednokratnu upotrebu. Priprema koju treba obaviti pre depilacije nausnica u kozmetičkom salonu podrazumeva da dođete u salon bez šminke. Ovo je veoma logično, ali neke devojke, koje su navikle da se svakodnevno šminkaju i koriste puder, zaborave da bi koža trebalo da bude potpuno čista pre depilacije. Kozmetičar u salonu pre depilacije čisti regiju alkoholnim rastvorom. Sačeka se malo da koža bude potpuno suva. Nakon depilacije moguće je da se javi iritacija i crvenilo koje je prolazno. Pore su posle depilacije otvorene i koža je nadražena, tako da je pravilo da posle depilacije ne nanosite nikakve preparate i kreme na zonu koja je depilirana. Postoje posebni losioni za umirivanje iritirane kože, ali ni njih ne bi trebalo nanositi neposredno nakon depilacije. Dlake na nausnicama nijedna žena ne želi da ima, a depilacija je najbolji način da se one uklone jer se čupaju iz korena. Za razliku od nogu, za lice nije nikako preporučljivo koristiti alternative kao što je brijanje žiletom. Dlake posle brijanja postaju jače i gušće. Za noge to donekle može da bude prihvatljivo, ako ste spremni da ih često brijete, ali na licu vam sigurno ne trebaju jače i gušće dlake. S tim u vezi, depilacija je jedina opcija osim trajnog uklanjanja malja epilacijom.

Depilacije nogu

Kod depilacije nogu pravi se nekoliko izbora. Jedan od njih je da li se odlučiti za topli ili hladni vosak. Drugi izbor odnosi se na to da li se depiliraju cele noge, samo donja polovina ili je tu uključena i bikini zona. Kako odlučiti da li treba koristi topli ili hladni vosak. Naime, hladni vosak je vosak za jednokratnu upotrebu. Koristi se tako što se nanosi na suvu kožu, a preko njega se lepe posebne trake za depilaciju. One su izrađene od posebnog papira ili od pamuka. Struktura im je takva da su delimično porozne i upijaju vosak. Na taj način vosak se zalepi i za traku i za dlake. Posle toga potrebna je veština i spretnost kozmetičarke koja radi depilaciju. Naglim pokretom u smeru suprotnom od rasta dlake, ona čupa traku, a zajedno sa njom odlazi i vosak i neželjene dlake. Koža ostaje glatka. Prednosti hladnog voska su te što ne njime ne možemo opeći i što se posle jedne upotrebe baca i ne može se isti vosak koristiti ponovo. Mane su što ne može da se koristi u bikini zoni, i što nije preporučljiv za gornje delove butina kod osoba koje su sklone tome da im iskoče kapilari. To je iz razloga što hladni vosak nije toliko jak kao topli, a samo trzanje je grublje za kožu, jer topli vosak zagreva kožu, širi pore i mnogo bolje prijanja uz nju.
Topli vosak se zagreva u posebnoj opremi koja je za to namenjena. On se posle upotrebe prokuva i procedi. Kozmetičarka koja barata toplim voskom mora da bude obučena kako da proceni koja je idealna temperatura. Ako je vosak suviše hladan, onda neće dobro prijanjati na kožu i pucaće. Ukoliko je suviše topao, to je opasno jer može da izazove opekotine. Mana toplog voska je što se on koristi za više upotreba. Iako se prokuvava i proceđuje, nekima smeta osećaj da je on već korišćen na tuđoj koži. U manu se može ubrojati i činjenica da može da opeče, ali zato treba birati salone u kojima radi stručno i edukovano osoblje kako ne bi došlo do ovakvih neželjenih posledica. Prednosti su što se bolje lepi za dlaku i može da se koristi za gornji deo butina i za bikini zonu.
Posle depilacije nogu, bilo da se koristi topli ili hladan vosak, trebalo dopustiti koži da se umiri. Zato nakon depilacije ne treba ići u teretanu ili se baviti bilo kakvim fizičkim aktivnostima. Razlog je što se tokom bavljenja sportom znojimo što ne prija već iritiranoj koži. Ne treba ići ni u solarijum jer je on veoma agresivan prema koži.

Priprema za depilaciju

Pre depilacije trebalo bi da pustite da dlačice narastu jer ako nisu dovoljno dugačke, onda vosak neće moći sve da ih uhvati i nećete biti zadovoljni rezultatom. Što se tiče bola, da li postoji način da ga ublažimo ili se na njega nekako pripremimo. Treba naglasiti da bol nije istog intenziteta na svim delovima tela koje depiliramo. Negde imamo više receptora za bol i zato ga u tim zonama mnogo jače osećamo. Najviše boli depilacija prepona i intimnih bikini zona. Isto tako, bol se na nogama jače oseti u delu iznad stopala i članaka, a što idemo gore ka kolenima, intenzitet bola je slabiji. Kako bi se ublažio osećaj bola, tokom depilacije kozmetičarka šakom pritisne bolno mesto odmah nakon što trgne traku voska (nema veze da li je topli ili hladni). Neophodno je da se ispoštuje higijenska procedura i da kozmetičar tokom depilacije nosi rukavice. Ako to nije slučaj, vaše je pravo da je zamolite da stavi rukavice.
Postoji preporuka da se pola sata pre depilacije popije ibuprofen kako bi uticao na to da slabije osećamo bol. U vezi sa uzimanjem lekova, preporuka je da se konsultujete sa svojim lekarom, i da proverite da li smete da uzimate taj lek i da li to, za vas konkretno može imati neke negativne posledice.

Depilacija tela

Osim žena na depilaciju u kozmetičke salone dolaze i muškarci. Iako su jači pol i njima smeta preterana maljavost, naročito na ramenima i leđima. To ni žene ne vole da vide. Muškarci, kad dođu na depilaciju, nekad nisu ni svesni koliko će ih to boleti. To je jedna od retkih prilika da i oni iskuse kako je ženama koje zbog lepote često trpe bol. Tu mislim i na nošenje visokih štikli i utezanje u neke uske haljine i steznike, ali naravno i na depilaciju. Pošto muškarci nisu u prilici to da iskuse, onda bar ostaje depilacija da pomoću nje shvate kroz šta sve žene prolate.
Neki muškarci depiliraju celo telo, a to može biti povezano i sa zanimanjem kojim se bave (npr. plivači, bodi-bilderi, manekeni …).
Kada je depilacija tela u patnju, žene depiliraju stomak. Ova depilacija je za nijansu bolnija od depilacije nogu i ruku. Kada je o bolu reč, mnogo zavisi od veštine i brzine kojom kozmetičarka radi.

Depilacija ruku

Kratko traje, nije naročito bolna. Zato je mnoge žene rade. Kada dođu u salon na depilaciju nogu, tad obično odrade i depilaciju ruku.

Mane depilacije

Mane depilacije su što je neophodno da čekamo da dlake porastu. Leti je to malo problematično, jer želimo da nam noge i ruke budu glatke svaki dan, a ne da treba da ih skrivamo dugim suknjama i rukavima dok dlake ne porastu. Druga mana depilacije je urastanje malja. lek za urasle dlake, tj. za sprečavanje pojave urastanja dlaka ne postoji, ali češći piling tela može da pomogne.

Prednosti depilacije

Efekti depilacije mnogo duže traju nego efekti brijanja. Ko redovno ide na depilaciju dlake mu postanu mnogo ređe i slabije. Vremenom se neke potpuno izgube. Nasuprot tome, od brijanja žiletom malje postaju samo jače i gušće.

Ako niste do sad isprobali depilaciju voskom, savet je da pokušate i da sami donesete sud o njoj. Može da se desi da se odlučite da je kombinujete sa brijanjem. Na primer, da žilet koristite za skidanje dlaka ispod pazuha jer je ta zona veoma osetljiva i suviše nežna za vosak, a da noge, ruke i nausnice depilirate. I za kraj, najvažnija preporuka: nemojte sami raditi depilaciju već idite u salon i to prepustite veštoj osobi koja zna kako se to radi. Nije tako jednostavno kako izgleda. Problem je što kada sami radite sebi depilaciju najverovatnije da ćete se: ulepiti voskom, ispeći, mučiti jer niste mazohista i nije vam lako da sami sebi nanosite bol trzanjem traka. Sigurno ćete izgubiti mnogo više vremena nego da ste otišli u salon.

Pročitajte još:

- Kako smršati do leta i osloboditi se celulita
- Kozmetički saloni: najtraženije usluge za praznike

M. K.
Back to Top