Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Da li se u privatnim laboratorijama rezultati dobijaju brže

Da li se u privatnim biohemijskim laboratorijama rezultati dobijaju brže nego u državnim, pitanje je koje zanima sve pacijente i korisnike usluga. Tragamo za odgovorom koji će svima značiti.

Kada treba da idemo u biohemijsku medicinsku laboratoriju kako bismo uradili neke analize, najlakše nam je da odemo u onu koja nam je najbliža. Tako, stanovnici Novog Sada gledaju laboratorije Novi Sad i među njima traže najbližu, odnosno onu koja je u njihovom kraju. Ispostava ima više, tako da uvek treba proveriti gde se nalazi ona koja je po lokaciji najbliža kući, poslu ili ordinaciji u koju se ide na pregled, kako bi se analize uradile usput i brzo. Štednja vremena veoma je važna i deo je dobre organizacije koja nam je svima potrebna u današnjem svetu. Kako ćemo znati u koju medicinsku laboratoriju treba da odemo kako bismo najbrže dobili rezultate?

Blog ilustracija: Da li se u privatnim laboratorijama rezultati dobijaju brže
Foto: Pixabay

U privatnim biohemijskim laboratorijama uzorci se uzimaju u toku radnog vremena. Same analize na najmodernijim aparatima rade se upravo u samoj laboratoriji ili se nose u centralnu laboratoriju kako bi se tamo sprovele. Da li od toga zavisi i brzina dobijanja rezultata na pojedine analize? Odgovor je potvrdan, ali ne mora uvek tako da bude. Na primer, ako u neki manji ogranak veće medicinske laboratorije dv puta dnevno dolazi transportno vozilo koje uzima uzorke uzete u međuvremenu i nosi ih u centralu radi obrade, onda može da se desi da Vam kažu, da je bolje da u tu manju laboratoriju dođete pre 7 uveče pre nego što se transportuju svi uzorci uzeti tog dana. Ukoliko ta biohemijska laboratorija radi do 8, a vi dođete u pola 8, onda će se uzorak transportovati tek sutra na analizu. Praktično, to je isto kao da ste došli sutradan ujutru, a ne tog dana uveče. Mada, većina privatnih biohemijskih medicinskih laboratorija organizovala je posao tako da se što manje čeka na dobijanje rezultata. Prethodno opisana situacija je samo hipotetički primer. Ako se pitate zašto vozilo ne dolazi onda u 8 uveče i uzme uzorke pred zatvaranje, odgovor je da to isto vozilo možda mora da obiđe više ispostava i da preuzme uzorke, a ne može u svakoj od njih da bude u isto vreme, tj. pred zatvaranje, koje je najčešće upravu u 8 uveče. Tako da, u zavisnosti koliko su razuđene lokacije, vozač negde mora da se pojavi i ranije, kao u našem primeru – u 7 uveče. Međutim, koliko zaista ova razlika utiče na čekanje na rezultate. Moguće je da Vam u privatnoj medicinskoj laboratoriji kažu da ako dođete do nekog određenog trenutka u toku dana onda ćete rezultat dobiti odmah u toku tog istog dana. Ovo je potpuno logično, ako se analize rade u neko određeno vreme i ako je za njih potrebna priprema.

Treba imati u vidu da se za neke analize čeka više dana ili par nedelja. Uzrok je sama priroda analize i vreme potrebno da se dobiju rezultati. Za neke mikrobiološke analize neophodno je da se zaseje uzorak i da se vidi šta će da poraste. Primer toga je bris grla, ili urinokultura. Ne postoji mogućnost ni u jednoj privatnoj laboratoriji da se rezultat dobije brže od onoga šta njegova priroda nalaže. Čak i da neka laboratorija ima modernije i novije uređaje uz pomoć kojih radi analizu, to joj neće pomoći da ubrza neki proces u cilju dobijanja rezultata.

Svakako, rezultati u privatnim medicinskim biohemijskim laboratorijama stižu brže u odnosu na državne. Privatne laboratorije koriste više resursa. To su privatne firme koje nude istu uslugu kao i državne, ali je naplaćuju, pa naravno da moraju da pruže mnogo više kako bi privukle klijente sebi. Ako bi se isto čekalo na rezultat u državnoj i privatnoj laboratoriji i ako bi svi uslovi bili jednaki, onda bi nestala svrha postojanja privatnih. Međutim, dobro znamo da to nije tako i da je sve brže i komfornije u privatnim laboratorijama u poređenju sa državnim.

Analize krvne slike rade se brzo. Rezultat je gotov za najviše pola sata, a realno to je ustvari 15 minuta. Privatne laboratorije štede Vaše vreme jer kada u njima radite ove najosnovnije analize, posle toga sačekate u udobnoj čekaonici, pogledate nešto na TV-u, pročitate novine i rezultat je gotov. U državnoj laboratoriji, u čekaonicama su gužve. Duže ćete čekati da dođete na red, čak i kada su u pitanju ove osnovne analize. Odlaskom u privatnu laboratoriju zaista ćete uštedeti popriličnu količinu vremena.

Priprema za raznorazne vrste analize može biti jednostavna ili komplikovana. Neke mogu da se rade popodne ili uveče, a za druge je neophodno uputiti se u biohemijsku laboratoriju ujutru ranije. Neke se rade na prazan stomak, posle višečasovnog nekonzumiranja hrane, dok rezultati drugih nemaju nikakve veza sa tim da li ste prethodno ručali. Zato je mnogo lakše, ako bar ne moramo da dođemo ujutru u laboratoriju, da to uradimo popodne ili uveče. Imaćemo utisak da smo rezultate dobili brže, ako manje vremena i napora trebe da uložimo u ceo proces. Na primer, u državnu laboratoriju ne možemo da odemo uveče bez obzira što je reč o nekoj analizi koja bi mogla tad da se uradi. Ako to radimo u privatnoj laboratoriji onda možemo da odemo tamo kad nama odgovara i kad nam je usput. Nasuprot tome, ako odemo u državnu laboratoriju, onda može da se desi da zbog toga treba ceo svoj dan da poremetimo kako bismo se ujutru pojavili tamo. Neko treba da izostane sa posla ili da zakasni, a nekom je to komplikacija jer tada ima druge obaveze oko dece i porodice. Zamislite da treba da organizujete ko će da odvede dete u školu da biste se VI ujutru pojavili u državnoj biohemijskoj laboratoriji i tu čekali ko zna koliko. U privatnu biste otišli kasnije, kad imate slobodnog vremena. Kad god da Vam stignu rezultati, imaćete utisak da ste mnogo više vremena potrošili na državnu nego na privatnu laboratoriju.

Odlazak u privatnu laboratoriju radi analiza svakako se višestruko isplati. Uštedećete puno vremena, a rezultati će doći u najbržem roku, shodno tome koliko minimalno moraju da se čekaju.

Pročitajte još:

- Čuvanje privatnosti u laboratorijama u Novom Sadu

M. K.
Back to Top