Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Da li su usluge u stomatološkim ordinacijama skupe

Cene stomatoloških usluga nekada su izgovor za izbegavanje odlaska na kontrolu. Popravke i intervencije koje pacijent ne smatra hitnim odlažu se uz objašnjenje da se nema para. Da li su ovi izgovori valjani i da li su cene u stomatološkim ordinacijama zaista visoke?

Na početku, nije zgoreg podsetiti da se u novije vreme izvestan procenat pacijenata preorijentisao na lečenje u privatnoj praksi. Svako ko može sebi da priušti da ode kod specijaliste privatno, to i čini. Komplikovana birokratija i preduga čekanja u državnim ustanovama, dovele su do veće potražnje za privatnicima. Što se stomatologije tiče, ona je jedna od prvih koja je gotovo istisnuta iz državnih domova zdravlja. Nedostatak materijala i opreme u prošlosti je dovodio do toga da su uslovi u kojima se radi otežani, što je uticalo na kvalitet usluga koje se mogu pružiti. Međutim, ono što je jedan od prvih razloga za opredeljivanje za privatne stomatoloske ordinacije kod većeg broja pacijenata je što tu nema gužvi i čekanja. Kada se nađemo u situaciji da treba da stojimo nekom redu ili čekaonici, uvek pomislimo na to da li postoji opcija da to nekako izbegnemo. U nekim slučajevima je to nemoguće. Kada se bavimo dokumentima, papirima i birokratijom, onda nam ne gine izvestan broj šaltera na kojima je manja ili obično veća gužva. Nekad nas posluži sreća, pa se zadesimo u vreme kad nema skoro nikog, a nekad red ide brzo. Naravno, da je „fali ti jedan papir“ skoro redovan pratilac ovih avantura. Zar ovo nije moglo onlajn da se završi? Postavljate u sebi ili naglas ovo pitanje dok stojite u redu. U današnje vreme kada je tehnologija toliko napredovala, Vi ste u papirima i kopijama. Niko ne voli redove. Niko nema vremena da čeka beskonačno na nešto. Ali, u nekim situacijama postoji alternativno rešenje. To je odlazak kod stomatologa ili kod doktora. U ustanovama koje nisu privatne ima čekanja, ali ne samo u čekaonici, već i čekanja na zakazani pregled. U zavisnosti od opterećenja, nekad ono može da se otegne na nedelje i mesece. Na to treba dodati i čekanje u čekaonici kad dođe termin pregleda. Uvek neko tu ide preko reda, ili se pregledi prethodnih pacijenta oduže. U svakom slučaju, nije retkost da dođete u zakazano vreme ili čak malo ranije, pa da pored svega treba satima da čekate da dođe red na Vas. Cena je to što je pregled besplatan, ali mnoštvo toga što ide uz to nije. Kao na primer, mnogi lekovi. Što se tiče stomatoloških ordinacija, besplatna usluga u državnim nije dovoljna da se za njih opredele mnogi. Kao što je već napomenuto, tendencija da se sve preseli u privatnu praksu nije od juče. Kada je reč o privatnim stomatološkim ordinacijama, tu čekanja nema. Ako dođete u zakazanom terminu, može da se desi da minimalno čekate, a možda ne uopšte. Ali, da se vratimo na suštinu, a to su cene pregleda i ostalih stomatoloških usluga. Da li je tačno da su one visoke? Odgovor je jedinstven i nedvosmislen, ali nećemo Vam ga dati dok ne damo objašnjenje.

Blog ilustracija: Da li su usluge u stomatološkim ordinacijama skupe
Foto: Pixabay

Prvo, cena preventivnog pregleda u stomatološkoj ordinaciji je niska. Svako sebi može da priušti da ode jednom godišnje na pregled. To je osnova zdravlja zuba i jedno od glavnih polaznih tačka preventive. Tokom godine, na Vama je da očuvate zdravlje zuba. Pravilna higijena višestruko se isplati. Lenjost i aljkavost skupo koštaju. Kako? Jednostavno, ako perete zube redovno i ako se pridržavate svih saveta stomatologa u vezi sa održavanjem higijene, a to je čišćenje konce, ispiranje tečnošću za usta, upotreba interdentalnih četkica, irigatora i slično, onda se na dobrom putu da stomatologu ne ostavite mnogo para, osim za preglede i za čišćenje zuba u stomatološkoj ordinaciji (povremeno uklanjanje kamenca i naslaga). Ali, ako niste baš opterećeni pranjem zuba i ako Vam ne pada na pamet da gubite vreme na zubni konac, a ovo dalje ni ne znate šta je i čemu služi, a pored svega toga kažete da nemate para za pregled kod zubara, e onda ste na dobrom putu da mu u jednom trenutku ostavite malo više novca, a vi ostanete bez zuba. Zvuči veoma surovo, ali je tako. Osobe koje se ne staraju o zubima dođu u situaciju da ih bol natera na hitan pregled. Kako bol nije nastao od nečega što će samo od sebe da nestane, to je mora lečiti. U najmanju ruku u pitanju je karijes, tj. pokvaren zub, koji stomatolog izleči i spase zub. Ali, može da se desi da je posredi proces koji je dublje zašao u strukture, te je neophodno endodontsko lečenje ili intervencija oralnog hirurga. To je skuplje nego plomba i lečenje karijesa. Svako dalje zanemarivanje, malo po malo vodi do trošenja zuba i njegovog propadanja. Na kraju zub mora na polje, pod uslovom da se lečenje zanemaruje, a navike ne promene. Jedna po jedan zub, osoba krezuba i ružna. Ne samo da ne može da se nasmeje, već nema čime da žvaće hranu. U jednom momentu mora de reaguje i onda se bira kako da se nadomeste zubi. Najjeftinija varijanta koja više priliči babama i dedama nego mladoj osobi je totalna ili parcijalna proteza. Druga opcija je zubni most i zubni implanti koji su dosta skuplji. Hteli ste da uštedite i zato niste išli kod zubara? Od male cifre za godišnju kontrolu, došli ste do cifara od nekoliko stotina evra za lečenje na šta treba dodati i sve preglede u međuvremenu i pripreme. S tim u vezi treba reći i podvući, da gotovo sve stomatološke ordinacije imaju neke pogodnosti pri plaćanju. Nemojte se ustručavati da pitate. Negde je moguće da platite na rate ako imate čekove ili kartice nekih banaka. Čak i sam taj kontrolni pregled možete platiti na odloženo. Nema govora o tome da je skupo ići kod zubara. Redovnim odlascima u stomatološku ordinaciju na vreme otkrivate problem u začetku i suzbijate ga. Lečenje skraćujete i umanjujete mu cenu.

Ono što treba svakodnevno da ulažete, a nije novac, jeste vaše vreme posvećeno higijeni. To treba da budu Vaši neizostavni rituali. Pastu, četkicu i zubni konac svako može da kupi, kao i tečnost za usta. Sasvim dovoljno da ih koristite redovno i pravilno i uštedećete gomilu novca na popravke i lečenje zuba. Imaćete svoje zube, a to je neprocenjivo. Pored svega, treba napomenuti da same cene stomatoloških usluga nisu visoke i prilagođene su našem standardu. Zato su naši stručnjaci u stomatološkim ordinacijama na ceni i kod stranaca koji dolaze samo da bi popravili zube i obavili neke veće intervencije. Dentalni turizam cveta već duže vreme. Najkvalitetnija usluga uz korišćenje najsavremenijih metoda po cenama koje su višestruko niže nego na zapadu. Ko to ne bi prihvatio?

Pročitajte još:
- Dečije zubne proteze - mobilni ortodontski aparati

M. K.

Back to Top