Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Dečije zubne proteze - mobilni ortodontski aparati

Dečija zubna proteza ili mobilni ortodontski aparat koriste se za ispravljanje zuba koji nepravilno rastu, kao i korigovanje položaja i širine vilice radi postizanja pravilnog zagrižaja. Cene mobinih zubnih proteza u stomatološkim ordinacijama se formiraju na osnovu više faktora i ne variraju u velikoj meri. Šta su dečije zubne proteze, od čega se prave, kako se koriste, koliko dugo se nose i koliko koštaju u stomatološkim ordinacijama saznajte u tekstu koji sledi.

Blog ilustracija: Dečije zubne proteze - mobilni ortodontski aparati


Foto: Pixabay

Zašto je važno da dete nosi zubnu protezu

Naše najbolje stomatoloske ordinacije nude ovu uslugu. Većini dece potrebna je korekcija položaja zuba i vilice. Kod nekog deteta je problem izraženiji, a kod nekog su u pitanju manje korekcije. Retko kom detetu nije potrebna nikakva intervencija kada je položaj zuba i vilice u pitanju. Roditelji sami primećuju kada dete ima krive zube, još od najranijeg detinjstva. Neki se odmah obraćaju stomatologu i dobijaju istovetan odgovor – da treba sačekati da dete povadi mlečne zube i da mu niknu stalni zubi do četvorki. Svaki mali pacijent je priča za sebe, ali generalne preporuke naravno postoje. One glase da je neophodno redovno nositi mobilnu zubnu protezu kako bi se svaki deformitet ispravio na vreme i kako se ne bi čekalo da dete odraste jer se tada korekcije teže vrše. Zašto govorimo o deci kad i odrasli nose proteze? Da, ali odrasli nose fiksne proteze – ortodontske aparate jer njima mobilne proteze više ne mogu pomoći. One se mogu koristiti samo dok zubi nisu potpuno srasli.

Blog ilustracija: Dečije zubne proteze - mobilni ortodontski aparati


Foto: Pixabay

Kako se pravi mobilna dečija proteza – ortodontski aparat

Mobilni ortodontski aparat ili mobilnu protezu propisuje stomatolog – ortodont nakon pregleda u stomatološkoj ordinaciji. U zavisnosti od situacije određuju se i terapija. Tokom prve posete uzima se otisak i onda se pristupa izradi modela zuba i vilice. Na osnovu modela pristupa se izradi same proteze koja se pravi od akrilata i žice. Akrilat se izliva u obliku koji prijanja uz gornju vilicu. To je pločasta proteza. Ona je izdeljena na segmente koji su povezani šrafovima. Segmenata može biti dva ili tri. Njihov broj zavisi od togа šta želimo da postignemo pomoću mobilnog ortodontskog aparata i na koju stranu treba da širimo vilicu. Svaki segment spojen je šrafovima koji se periodično odvijaju pomoću posebnog ključa. Tempo odvijanja nalaže lekar na redovnim kontrolama.

Deca vole da nose proteze

Mobilni ortodontski aparati danas se izrađuju u više boja, a mogu imati i razne ukrase. To je deci naročito primamljivo. Šljokice i zvezdice veoma su im zanimljive. Devojčicama je najčešće omiljena boja roze sa šljokicama. Dečija proteza nekad je bila u boji mesa i desni i nije imala nikakve posebne ukrase. Danas može biti i raznobojna i u nju se mogu uliti razni detalji. Deca vole da pokazuju drugarima svoje proteze i da upoređuju čija je lepša i koja kako izgleda. To je dodatni motiv da ih lakše prihvate i da ih redovno nose.

Blog ilustracija: Dečije zubne proteze - mobilni ortodontski aparati


Foto: Pixabay

Kada se nose mobilne proteze

One se prevashodno nose noću, ali treba ih nositi što duže u toku dana. Tokom spavanja one ravnomerno vrše pritisak na zube i vilice i na taj način omogućavaju da se postigne željeni rezultat. Školska deca ne treba tokom dana da ih nose kad idu u školu, niti kad jedu. Mogu ih tokom dana nositi kad su kod kuće i kad se bave nekim aktivnostima u kojima ne moraju mnogo da pričaju. Vremenom će se deca navići da pričaju sa njima, ali svakako ne treba da ih nose u školu da ih ne bi izgubila ili polomila.

Kakav je osećaj kad prvi put počne da se nosi mobilna zubna proteza

Roditelji koji sami kao deca nisu nosili protezu ne znaju kakav je osećaj imati je. Plaše se da li je bolno nošenje i da li je deci neprijatno. Nošenje mobilne proteze ne treba da boli jer to je znak da nešto nije u redu. Takođe, ona ne bi smela nigde da grebe ili žulja kako se ne bi javile neke povrede desni ili nepca. Normalno je da se u početku oseti napetost u ustima koja je blaga jer se vilica navikava. Prvih dana normalna je i pojačana salivacija. To će se sve vratiti u normalu. Takođe, kada se proteza navije jednom nedeljno, ili ređe onda se oseti blag pritisak jer se ona proširila, ali to je sve normalno i nije bolno.

Blog ilustracija: Dečije zubne proteze - mobilni ortodontski aparati


Foto: Pixabay

Prednosti mobilnog ortodontskog aparata – mobilne zubne proteze

Prednosti mobilnog ortodontskog aparata – mobilne zubne proteze su mnoge. Pre svega, ona je veoma ugodna jer se za razliku od fiksne proteze ona može skidati po želji. Ako dete oseti neprijatnost ili bol, može je skinuti, takođe, ne nosi se tokom jela i zato dete može da jede bilo koju vrstu hrane, za razliku od fiksnih proteza.

Još jedna velika prednost mobilnog ortodontskog aparata je taj što je on najprirodniji i najbezbedniji put da se u ranom detinjstvu sve dovede u red.

Mane mobilne proteze

Mane se ogledaju u tome da ona nije učinkovita kao fiksna proteza. Terapija može trajati duže, ali zato, mnogo je komfornija. Druga mana ogleda se u tome da jedino mogu da je nose deca. Odrasli ne mogu jer su im vilice znatno čvršće, tako da one ne bi imale efekta i zato odrasli jedino mogu da nose fiksne proteze.

Blog ilustracija: Dečije zubne proteze - mobilni ortodontski aparati


Foto: Pixabay

Higijena mobilne proteze

Treba ih redovno prati hladnom ili mlakom vodom, a postoje i sredstva kojima se one čiste. Takođe, još je važnije da dete održava higijenu zuba na nivou. Redovno i pravilno pranje zuba osnova je svega.

Cene mobilnog ortodontskog aparata – mobilne zubne proteze

Cena se kreće od 180€ do preko 400€ od ordinacije do ordinacije, ali zavisi i od više faktora. Da li dete treba da nosi i gornju i donju protezu, kao i da li su kontrole uključene u cenu. Najbolje je da prilikom kontaktiranja stomatološke ordinacije upitate za ove detalje, kao i za mogućnost plaćanja na rate, koju mnogi nude.

Pročitajte još:

- Stomatološke ordinacije - pravilna higijena zuba važna je od malih nogu

M. K.

Back to Top