Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta su fiksne proteze ili fiksni ortodontski aparati

Zdravi zubi koji imaju pravilan raspored, kao i adekvatna pozicioniranost obe vilice, preduslov su lepote i oralnog zdravlja. Svi mi težimo lepom i privlačnom osmehu. Jedan od načina da do njega dođemo je nošenjem fiksnog ortodontskog aparata koji se u narodu češće naziva fiksna proteza.

Većina ljudi rađa se sa manjim ili većim nepravilnostima u rasporedu zuba i vilica. Pored genetike, na njega utiču navike, ishrana i način života. Kada je reč naslednom faktoru - situacija je jasna – od njega, bar u startu, ne možemo pobeći. Navike poput sisanja prsta ili korišćenje laže u najranijem detinjstvu utiču na oblikovanje vilice i raspored zuba, naročito prednjih. Ishrana i način života utiču na kvalitet i zdravlje zuba, a samim tim i na njihovu lepotu.

Blog ilustracija: Šta su fiksne proteze ili fiksni ortodontski aparati


Foto: Pixabay

Kada posećuju stomatoloske ordinacije roditelji mlađe školske dece interesuju se za ortodontsku terapiju za svog mališana, kako ne bi zakasnili i kako bi čitav proces otpočeli blagovremeno. Idealan period za početak terapije je oko sedme ili osme godine. Sve zavisi od toga koje mlečne zube je dete dotad povadilo i da li su već nikli stalni. Terapija se započinje mobilnim ortodontskim aparatom , jer fiksna proteza se nosi u kasnijem uzrastu

Kada treba početi sa nošenjem fiksne proteze?

Sledeće je logično pitanje. Odgovor glasi da bi trebalo početi sa njenim nošenjem oko trinaeste godine. Međutim, sve je češća pojava i to se može primetiti da i odrasli nose fiksne proteze. Nekada je to bilo rezervisano isključivo za decu. Danas se fiksni ortodontski aparati mogu nositi i u dobu preko četrdesete godine. Preduslov je apsolutno zdravlje zuba i vilice.

Blog ilustracija: Šta su fiksne proteze ili fiksni ortodontski aparati


Foto: Pixabay

Higijena na prvom mestu

Obično reč o pravilnom održavanju i higijeni ostavljamo za kraj. Ali, s obzirom koliko je ona važna kada je nošenje fiksnog ortodontskog aparata u pitanju, pažnju joj posvećujemo na početku. Naime, osobe koje nose fiksne proteze o pravilnoj higijeni moraju da vode više računa nego obično. Ako ne nosite fiksnu protezu i desi vam se da nekad ne operete zube pred spavanje, to nikako nije preporučljivo, ali nije ni smak sveta. Međutim, ako nosite fiksni ortodontski aparat, zube, ne samo da treba da perete ujutru i detaljno uveče pred spavanje, već i posle svakog obroka. Upotreba inradentalne četkice za zube, kao i tečnosti za ispiranje usta i zuba je obavezna. Na taj način sprečavate razvoj bakterija koje itekako imaju gde da se zavuku ako zanemarite higijenu. To je prevencija protiv karijesa i paradontotpatije – oboljenja desni.

Šta ne sme da jede onaj ko nosi fiksnu protezu

Sve za lepotu! Cena savršenog osmeha nije samo to što ćete godinu ili dve nositi fiksnu protezu, već i što se tokom tog perioda morate odreći nekih namirnica i vrsta hrane. Ljubitelji žvakaćih guma biće razočarani jer su žvake zabranjene pošto su lepljive i mogu oštetiti ortodontski aparat. Takođe, zabranjeno je jesti bilo koju drugu vrstu lepljive hrane koja se teško čisti i skida. Pored ovoga, nije dozvoljeno konzumiranje izrazito tvrde hrane kao što je koštunjavo voće jer se tokom žvakanja fiksna proteza može polomiti. Šteta koja nastane nije samo finansijska, već pacijent mora da čeka popravku ili izradu novog aparata i time gubi kontinuitet u terapiji i usporava se progres. Stomatolozi u stomatološkim ordinacijama, lili preciznije rečeno ortodonti preporučuju i da se bude veoma obazriv sa slatkišima, šećerima i hranom koja je najodgovornija za izazivanje karijesa. Neophodno je da se zubi temeljno očiste nakon konzumiranja ovih vrste hrane. Čak se preporučuje da se ona maksimalno izbegava, jer slatkiši su često lepljivi iako se zavlače u razne otvore i šupljine, te ih je teško očistiti. Nepravilnom higijenom možete narušiti do tada savršeno zdravlje svojih zuba.

Blog ilustracija: Šta su fiksne proteze ili fiksni ortodontski aparati


Foto: Pixabay

Kako se postavlja fiksni ortodontski aparata

Potrebno je minimum tri puta doći u odabranu stomatološku ordinaciju. Tokom prve posete Vaš stomatolog će postaviti dijagnozu i dati preporuke u vezi sa izborom vrste fiksnog ortodontskog aparata. Kada se odlučite za onaj koji Vam odgovara, pre sledećeg pregleda treba da donesete rendgenski snimak zuba. Prilikom posete biće Vam uzet otisak na osnovu koga će se izraditi model Vaših vilica radi pravljenja fiksnog ortodontskog aparata. Sledeći dolazak kod zubara rezervisan je za vreme kad je Vaša fiksna zubna proteze već gotova i kada je stomatolog postavlja. Veoma često postavljano pitanje je da li boli kad se stavlja fiksna proteza i koliko taj postupak traje. Da odmah razjasnimo: postavljanje fiksnog ortodontskog aparata ja apsolutno bezbolno, a procedura traje od sat do sat i po vremena. Stomatolog pažljiv o postavlja svaki segment i uverava se da je sve na svom mestu, te da vas ništa ne žulja i da nemate nikakve teskobe.

Šta se dešava kad se fiksna proteza postavi?

Normalno je da će biti potrebno nekoliko dana da se Vaša vilica i zubi naviknu na strano telo i na prisustvo proteze. Ako ste nekad nosili mobilnu protezu, onda imate predstavu kakav je osećaj. Ali, sa fiksnim ortodontskim aparatom je malo drugačije jer ga ne možete samostalno skidati i postavljati jer to isključivo radi stomatolog. Prvih nekoliko dana oseća se napetost u vilicama, a ko je ona suviše neprijatna, savetuje se upotreba nekog leka protiv bolova. Stomatolog će zakazati prvu kontrolu za nekoliko dana, a redovne kontrole obavljaju se uglavnom na mesečnom nivou.

Koliko dugo traje terapija?

Fiksni ortodontski aparati nose se u periodu od jedne do dve godine. Vreme njihovog nošenja znatno je kraće nego vreme nošenja mobinih ortodontskih aparata. Nakon što se terapija završi, neophodno je sprečiti da vilice i zubi ne počnu da se vraćaju u prethodni položaj. Zato se nakon skidanja fiksne proteze, terapija ne prekida naglo već se nose posebne folije za ispravljanje zuba i ritejneri tokom izvesnog perioda. Njihovo nošenje služi da se novonastali rezultat zadrži i da se vilice stabilizuju u željenom položaju. Takođe, kako vreme prolazi učestalost njihovog nošenja se smanjuje i proređuje dok se potpuno ne izbace.

Blog ilustracija: Šta su fiksne proteze ili fiksni ortodontski aparati


Foto: Pixabay

Od čega se sastoji fiksni ortodontski aparat

Fiksni ortodontski aparat sastoji se od bravica, prstenova i luka. Bravice se još nazivaju breketi, a prstenovi tube. Kako terapija odmiče lukovi, koji povezuju prstenovi i bravice, zamenjuju se debljim. Cilj je da se vremenom pored adekvatnog položaja vilica, postigne i željeni raspored samih zuba. Bravice se postavljaju na prednje zube i pretkutnjake, a na kutnjake se postavljaju prstenovi.

Kome se preporučuje nošenje fiksnog ortodontskog aparata

Kao što je navedeno u tekstu, uzrast koji je pogodan za nošenje fiksne proteze je od 13 do 50 godina. Preduslov je da su svi zubi zdravi, kao i da ne postoji oboljenje desni. Fiksni ortodontski aparat koristiti se da se njime koriguje nepravilan zagrižaj usled nepravilne razvijenosti vilica. Neko ima isturene, neko uvučene zube, neko ima previše usku vilicu u kojoj nema dovoljno prostora za sve zube, zato oni zauzimaju nepravilan položaj. Pored uske vilice postoji i deformitet koji podrazumeva da ima previše prostora za zube u vilicama. Tada se može javiti veći razmak među zubima. Nepravilna zagrižaj može imati razne posledice, ne samo estetske. Ako je on izražen, može uticati na žvakanje i usitnjavanje hrane u ustima.

Briga o zdravlju zuba ujedno je i briga o lepoti. Savremene metode nude rešenja za razne stomatološke probleme. Fiksni ortodontski aparati su jedan od njih i njihova popularnost sve više raste među odraslom populacijom, ne samo među tinejdžerima. Pročitajte još:

- Stomatološka ordinacija sa preporukom - kao turistička destinacija
- STOMATOLOŠKE ORDINACIJE – higijena zuba od malih nogu


M. K.

Back to Top