Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Dobra zvučna izolacija kod sobnih vrata

Sobna vrata treba da imaju dobru zvučnu izolaciju. Ona je pored atraktivnog dizajna, veoma važna. Kako bi sobna vrata bila dobro zvučno izolovana, ona treba da se postave kako treba, jer jedino na taj način biće obezbeđeno da se stvori blokada za zvukove koji prodiru iz jedne sobe u drugu.

Kada se kupuju sobna vrata, gleda se njihov izgled, cena, materijal od kog su napravljena, kvalitet i dopadljivost kvake i ostalih pratećih elemenata. Kako unapred znati da su sobna vrata ujedno i dobar zvučni izolator, jer u to se možemo uveriti tek kada se postavi i kada ih budemo koristili neko vreme. Dok u prodajnom salonu razmatramo za koji model sobnih vrata da se odlučimo, ne možemo unapred sa sigurnošću da znamo kako će ona pristajati uz naš prostor, ili da li će obezbediti adekvatnu prepreku za buku. Ali, šta je ono što možemo odmah da primetimo i na osnovu čega se možemo rukovoditi tokom izbora.?

Blog ilustracija: Dobra zvučna izolacija kod sobnih vrata


Foto: Pixabay

Na prvom mestu je materijal od koga su sobna vrata napravljena. Njihova konstrukcija veoma je važna. Da li su od napravljena od ploča od iverice, ii od punog drveta i da li su unutra šuplja ili imaju neku ispunu. Spolja mogu biti obložena raznim materijalima, a mogu imati i oplate od medijapana sa visokim sjajem. Sve je to stvar estetike, ali što se zvučne izolacije tiče, suština je u konstrukciji. Kako onda da znamo da su vrata koji kupujemo dobar zvučni izolator? Naime, ako posmatramo iz aspekta konstrukcije i materijala od kog su napravljena, na prvom mestu treba sagledati debljinu sobnih vrata. Nekada su sobna vrata bila tanja, čemu možemo da posvedočimo ako pogledamo neki modela starih sobnih vrata, kakva su bila aktuelna pre nekoliko decenija i ako ih uporedimo sa novim sobnim vratima, kakva se danas proizvode i prodaju. Primetićemo da novi modeli imaju veću debljinu, a razlika se negde može čak izraziti u centimetrima, a ne u milimetrima. Deblja sobna vrata sama po sebi imaju bolje karakteristike kada je izolacija u pitanju.

Što se tiče sobnih vrata, s njima u vezi se ne spominje toplotna izolacija jer je to karakteristika koja je važna kada su u pitanju ulazna vrata, odnosno spoljna vrata. Ali, zvučna izolacija unutrašnjih vrata veoma je važna. Naime, što se materijala tiče, jer oni su već pomenuti, najbolju zvučnu izolaciju pruža drvo i materijali koji su nastali njegovom preradom. Noviji modeli sobnih vrata imaju veću debljinu, tako da je samim tim obezbeđeno i da ona budu masivnija. Međutim, pored materijala, neke druge karakteristike vezane za konstrukciju itekako utiču na moć izolovanja zvuka.

Poznato je da je za zvučnu izolaciju veoma važno i da su vrata dobro zaptivena sa strane. Naime, sobna vrata moraju imati posebne delove od specijalne gume, pomoću kojih je omogućeno da ona savršeno naležu u ram, tj. okvir. Na taj način, zatvaranje je potpuno. Sve rupe sa strane su zaptivene i time se obezbeđuje da su zvukovi koji bi inače prodirali, odlično blokirani. Naime, koji god da je materijal u pitanju, od koga su sobna vrat napravljena u osnovi, to zapravo nije važno ako ona ne naležu dobro i ako okolo ima slobodnog prostora. To se odnosi na odsustvo zaptivki, ali i na samu dimenziju vrata. Neka sobna vrat ugrađuju se u prostor koji nema pragove. Ima onih koja su za to predviđena, ali ona koja nisu dobijaju zazor ispod, koji je dovoljno velik da se kroz njega zvuk slobodno prostire. To je onaj osećaj kada su vrata zatvorena, a ustvari imate osećaj kao da nisu, jer kroz „rupu“ ispod vrata sve čujete iz susedne sobe. Ovakva vrata više su kao paravan, a ne sobna vrata koja treba da pruže potpuno privatnost, koja podrazumeva i da se zvukovi ne prostiru kroz njih. Ako ste se našli u situaciji da ste u jednoj sobi i da se pitate kako je to moguće da skoro sve jasno, glasni i razgovetno čujete iz neke dalje sobe, iako vas od nje deli i dvoje zatvorenih vrata, to je zato što ova vrata imaju suviše velike zazore. Njima ne pomaže mnogo ni materijal kao što je puno drvo, ako dole, umesto praga imaju rupu od nekoliko milimetara, pa čak i centimetra. Ako ispod njih slobodno možete da provučete neki kabl i da pri tom zatvorite vrata bez ikakvih problema, to znači da vam takva vrata neće pružiti adekvatnu zvučnu izolaciju i privatnost koju očekujete.

Neophodno je da se na sobna vrata postave gumeni dihtunzi kada se ona postavljaju između prostorija koje nemaju pragove. Inače, pragovi su danas prevaziđeni. U novogradnjama ih izbegavaju, jer svima smetaju. Niko ne voli da se kreće u prostoru koji ima prepreke, bez obzira na to što su one samo par centimetara odignute od tla. Za njih zapinju deca ili stari i mogu pasti i povrediti se. Ni mladima nije prijatno kada se udare u prag. Zato ih niko ne voli, i ako ima izbora, ne ugrađuje ih u svoju kuću. Noviji stanovi ih nemaju. Svakako, to je dobro, ali zato zadaje dodatne muke kada je postavljenje sobnih vrata u pitanju, jer ne postoji barijera na podu, već se ona mora stvoriti. Sobna vrata ne mogu ići tik uz pod jer nijedan pod nije savršeno ravan, milimetarski. Svaki ima neka, makar mala odstupanja. To se rešava dobrim dihtovanjem.

Još jedan činilac u konstrukciji utiče na dobru zvučnu izolaciju. To je posebna ispuna koja se može ugraditi i u sobna vrata. Raspitajte se kod prodavaca i proizvođača, koji model sobnih vrata ima najbolju zvučnu izolaciju. Nekada su se vrata tapacirala posebnim kožnim tapacirungom, kako bi se postiglo da se zvuk ni malo ne rasprostire napolju. Ovakva vrata naročito su postavljana na kancelarije direktora i drugih važnih ličnosti, kako se spolja ne bi moglo čuti o čemu se unutra razgovara. Svi mi bismo i u svom domu voleli ovakvu vrstu privatnosti. Međutim, nova sobna vrata postižu ovaj efekat na druge načine. Važno je da se obratite najboljim proizvođačima i prodavcima.

Pročitajte još:

- Najlepša sobna vrata

M. K.
Back to Top