Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Najlepša sobna vrata

Da li ste skoro imali priliku da kupujete ili da birate za nekog nova sobna vrata? Ako niste, onda je moguće da ni ne znate da danas na tržištu postoji mnoštvo novih modela od kojih se ne zna koji je od kog lepši.

O sobnim vratima ne razmišljamo često. Mislimo o njima tek kada se nađemo u prilici da ih kupujemo ili kada postojeća postanu dotrajala, te smo primorani da ih menjamo. Prilika da se kupe nova sobna vrata je kupovina novog stana, izgradnja kuće, ili renoviranje postojećih objekata. Tek tada razmišljate o tome koliko su ustvari važna sobna vrata. Uviđate da od izbor materijala od kog su napravljena, boje, dezena i kompletnog dizajna zavisi kakav utisak prostorija ostavlja na one koji se u njoj zateknu. Kad se pomene renoviranje, mnogi su usredsređeni na to kojim bojama će da oboje zidove, da li će da spuste plafone i šta da rade sa starim parketom. Međutim, dešava se da previde koliko bi ulepšali prostor i podigli njegov kvalitet kada bi zamenili sobna vrata. Ima onih koji se odlučuju da ofarbaju stara i da ih na raj način osveže. Ali, oni ne znaju da ništa ne može da se meri sa novim sobnim vratima. Prosto, vidi se da su nova.

Blog ilustracija: Najbolji dizajn sobnih vrata


Foto: Mirandre

Sobna vrata u veoma velikoj meri doprinose da stan ili kuća deluju luksuznije, otmenije i da im se poveća vrednost. Jer ona su tu na ulazu u sve prostorije, i bili mi toga svesni ili ne, veoma puno utiču na utisak koji cela nekretnina ostavlja. Pokušajte da zamislite sobu koja je sveže okrečena, ima postavljene nove zavese, lep nameštaj i tepih, a sobna vrata stara, dotrajala i sa ružnom kvakom. Nešto tu ne štima. Samo da se zamene sobna vrata i utisak bi bio onakav kakav želite da postignete.

Nekada su sobna vrata bila veoma jednobrazna. Svi su stanovima imali, maltene ista vrata. Neko je imao bela, neko bež, a neko braon. Kvake su bile veoma slične, kao da se proizvodilo par modela i to je to. Niko nije mnogo ni razmišljao o sobnim vratima. Bila su poput pločica u kupatilo, podrazumevalo se da su skoro svugde isključivo bele. Tako i sa sobnim vratima, nedostajalo je mašte. Danas se sve promenilo. Prodavci nude veoma veliki izbor modela sobnih vrata. Osim što se prave u mnogo više boja nego što je to nekad bilo, dizajn je vidno napredniji. Ne samo da su prisutni ukrasni motivi kakvih nekad nije bilo, već su i sama vrata daleko lepše dizajnirana. Deluju punije i deblje, a samim tim i masivnije. Međutim, ona to nisu. Dovoljno su lagana, a sa druge strane pružaju dobru zvučnu blokadu između prostorija koje razdvajaju.

Površina sobnih vrata je skoro 2m2 kada ona imaju standardne dimenzije. To nije malo, bez obzir koliko je soba, tj. prostorija koju zatvaraju velika. Kada bi na mestu sobnih vrata bila slika ili fotografija tih dimenzija, zasigurno bi bila itekako uočljiva i upadljiva. Zašto onda ne bismo više poveli računa o tome kako sobna vrata izgledaju. Njihov dizajn je veoma važan. Uz pomoć njih možemo postići razne efekte koji inače ne bi bili mogući. Igrom bojama, materijalima i svetlošću dobijamo vizuelno veći prostor. Na primer sobna vrata koja imaju veće staklene površine mogu se postaviti između hodnika i dnevne sobe. Stakla mogu biti potpuno providna, kao prozori. Time postižemo da svetlost prodre u hodnik, koji je inače možda mračan. Ali to nije jedino što na ovaj način postižemo. Deluje kao da je sve jedinstven prostor. Nema potrebe da se ne vidi unutrašnjost dnevne sobe iz hodnika, tako da izgleda kao da je reč o jednoj celini. Dobija se utisak da i dnevna soba i hodnik imaju veću površinu nego što ona stvarno jeste. Staklena providna sobna vrata omogućavaju da vizuelno poveća kvadratura. Ova sobna vrata ne moraju biti skroz u staklu već je to samo njihov gornji deo. Dole su pregrađena elementima od drveta, medijapana ili iverice. Ukrasne lajsne i detalji takođe mogu biti prisutni. Da li ste možda videli modele sobnih vrata koji imaju ugrađena ogledala? Kada stojite ispred njih, kao da ste se našli u sobi iluzija, ali ne tako konfuzno. Ovi modeli su zaista spektakularni. Posmatrani izdalje, odaju utisak kao da se radi o nekim svetlucavim metalnim ukrasnim pločama. Ali, kada se približite tada vidite da su ogledala u pitanju. Sobnim vratima koja imaju ugrađena ogledala postiže se da prostor deluje daleko veće, slično kao i sa staklenim vratima. Pomoću njih imamo i igru svetlosti, u zavisnosti od toga šta je odraz u ogledalima. U svakom slučaju, prostorija koju zatvaraju ima privatnost, a ako je manje površine, pomoću ovakvih sobnih vrata postiže se da deluje čak duplo veće. Sve što je u odrazu izgleda kao da je nastavak sobe. Iako znamo da to nije tako, utisak veličine ostaje.

Nova sobna vrata zaista mogu biti fantastična. Jednostavne geometrijske linije u vidu reljefa veoma su efektan ukras. Sama osnova vrata pravi se od materijala koji ne mora uvek biti drvo, već su tu i ploče od iverice, medijapan i kombinacije raznih materijala.

Ne treba zaboraviti da upotreba metalnih ukrasnih lajsni i traka donosi nova unapređenje u postojeći dizajn. Setite se da nekada toga uopšte nije bilo. Uporedite kako izgledaju bilo koja sobna vrata koja su se ugrađivala u stanove pre trideset i više godina i kako izgledaju današnja. Obične daske, ne male površine, zamenili su dizajnerski radovi koji imaju svoj karakter. Igrom materijalima i dekorativnim elementima postižu se razni moćni efekti. Sama sobna vrata postaju dovoljan ukras prostora u kom se nalaze. Ponuda današnjih modela omogućava veoma veliki izbor i mogućnost kreiranja različitih izgleda prostora. Boje koje se danas koriste, takođe su nove i praktično neograničene zahvaljujući upotrebi folija u boji. I sama sobna vrata mogu se farbati, te je potencijalni kolorit zaista neograničen.

Pročitajte još:

- Postavljanje sobnih vrata

M. K.
Back to Top