Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Engleski za decu u školama stranih jezika

Deca najlakše uče strane jezike. Ona upijaju znanje reči i izraza kao sunđeri. Sigurno ste ovo dosad više puta čuli. To je zaista istina. Zašto je onda ne iskoristiti i upisati dete na neki od kurseva u školama stranih jezika?

Među kursevima jezika za decu, koje nude skole stranih jezika engleski je najzastupljeniji. Za njim je uvek bila najveća potražnja kada su najmlađi uzrasti u pitanju. Ovaj podatak nije ni malo začuđavajući i potpuno je logičan. U skladu sa sadašnjim trenutkom to je potpuno razumljivo i opravdano. Engleski jezik uči se u osnovnim školama od prvog dana, a nekada je to bilo tek od petog razreda. Isto tako, nekada se u nekim školama u unutrašnjosti učio samo jedan strani jezik, tako da izvesna deca nisu imala priliku da uče engleski uopšte, već neki drugi jezik, na primer nemački ili ruski. Vremenom se videlo da su stranici jezici daleko važniji i da to treba ispraviti. Naročito je važan engleski jezik, kao sredstvo globalne komunikacije koje daleko prevazilazi zemlje engleskog govornog područja, već je zvaničan jezik u mnogim sferama života i to na planetarnom nivou. Nije ni neophodno objašnjavati koliko je danas engleski jezik važan. Deca ga samostalno uče tako što su njime svakodnevno okružena putem interneta ili televizije. Ali, to nije dovoljno. Neka deca samostalno lakše uče jer su od roditelja nasledila prirodan talenat za jezike, ali drugoj je potrebna pomoć i više vremena. Bilo kako bilo, svakom detetu treba neko ko će mu objasniti značenje neke reči ili pojma. Ali, pored toga, način učenja kod dece razlikuje se u odnosu na onaj kod odraslih. Deca usvajaju znanja igrajući se. Zato njima više pogoduje da pohađaju neki od kurseva stranog jezika koje organizuje odabrana škola, u poređenju sa tim da se sa njima samostalno radi.

Blog ilustracija: Engleski za decu u školama  stranih jezika


Foto: Pixabay

Odraslima privatni i individualni časovi u školama stranih jezika više pogoduju. Deci više odgovara društvo jer tako na časovima imaju i društvo s kojim će se igrati. Odlazak na čas u školu stranih jezika svakom detetu je zabavan i rado na njega ide. Zna da ga tamo čekaju vršnjaci s kojima će se igrati raznih igara. Igre kreiraju i osmišljavaju profesori, a prilagođene su dečijem uzrastu i nivou znanja.

Što se tiče predznanja, tj. nivoa znanja, kada su kursevi engleskog jezika za decu u pitanju, svi oni podrazumevaju da su deca na početnom nivou, osim ako je dete već malo starije i ako je već prošlo kroz školu stranih jezika, tj. kurs engleskog. Onda se dete upisuje u stariju, tj. napredniju grupu. U posebnim slučajevima, gde uzrast ne prati znanje mogu se praviti neke međugrupe, koje sačinjavaju deca približnog godišta i trenutnog nivoa znanja. Nekada, doduše to je ređi slučaj, školama stranih jezika javljaju se roditelji dece koja bi trebalo da pohađaju neki kurs koji je znatno napredniji u odnosu na nivo na kom su obično njegovi ili njeni vršnjaci. Potreba za višim i konverzacijskim kod dece nije tako česta. Takvi mališani, koji intenzivno uče engleski, da bi se, na primer, upisali u privatnu školu koja nastavu sprovodi na engleskom, mogu i da pohađaju individualnu nastavu u prostorijama škole stranih jezika. Časovi kod kuće nisu toliko primereni mlađem uzrastu, jer kućna atmosfera može da im odvraća pažnju. Dok, kada dođu u školu, sve je podređeno učenju, pa čak i igračke i igre koje su tu na raspolaganju.

Kada dete treba upisati na engleski? Pitanje kada dete treba da počne sa učenjem engleskog jezika u privatnim školama stranih jezika često se čuje. Roditelji uvek imaju bojazan da li je rano, a isto tako, razmišljaju o tome da ne zakasne, ako suviše dugo čekaju. U nekim školama stranih jezika postoje posebni programi koju su namenjeni još bebama. Mišljenja nekih roditelja o ovome su podeljena. Neki smatraju da je to besmisleno, a drug su sa oduševljenjem prihvatili ovu vrstu aktivnosti sa svojim mališanima, smatrajući da nije na odmet da dete bude u okruženju u kom se strani jezik govori, čak i u ovako ranom uzrastu. Ipak, većina je za konvencionalni pristup u kome deca pohađaju kurs engleskom u predškolskom uzrastu, odnosno dok još idu u vrtić. Tada se časovi engleskog sastoje od puno igara, crtanja, bojenja, pevanja i plesanja. U skladu sa godištem dece, primenjuju se razne igre i kvizovi. Deca imaju urođen takmičarski duh i vole da se nadmeću. Aktivnosti u igrama su im zanimljive i rado dolaze na časove koji se u školi jezika odvijaju jednom, dvaput ili eventualno triput nedeljno.

Početni kurs engleskog pohađaju mališani od 4 do 6 godina starosti. Ovaj uzrast kreće od osnova jezika. Na početku se uči pozdravljanje i predstavljanje. Zatim odavanje odgovora na jednostavna pitanja. Interakcija sa profesorima podrazumeva da se deca u igri upoznaju sa raznim pojmovima i rečima. Tako se uče brojevi, boje i nazivi bića i predmeta. Koriste se kartice i sličice kako bi se pojmovi savladali i naučili, a potom se te iste kartice koriste u igrama pogađanja i kvizovima. Deca u ovako ranom uzrastu ne zapisuju reči i ne uče da pišu i čitaju. Mada, napredna i nadarena deca već nauče potpuno ili delimično nauče abecedu oko pete ili šeste godine, te usput zapamte i kako se pišu, tj. speluju neke reči. Međutim, na ovome se ne insistira, kako drugoj deci koja još nisu naučila slova, ne bi bilo teško i kako ne bi dobila otpor prema učenju.

Kada dete krene u osnovnu školu, tada kursevi engleskog jezika za decu prate gradivo koje se uči u školi, ali veoma često idu i korak napred. Naročito ako kurseve pohađaju mališani koji su već išli na engleski u predškolskom uzrastu. Oni nisu više početnici, kao što je to slučaj sa njihovim drugovima iz škole koji su tek počeli da uče engleski. Čak i ako dete koje nikad nije učilo engleski pre škole krene tad prvi put na tečaj i bude u grupi sa decom koja već imaju neko predznanje, može da se desi da se lako uklopi ako je talentovano. To je procena profesora. Najvažnije je poslušati stručno mišljenje jer za dete je mnogo bitno da bude u adekvatnoj grupi kako bi na pravi način bilo motivisano za učenje.

Pročitajte još:

- Intenzivni kursevi u školama stranih jezika

M. K.
Back to Top