Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Fiksne proteze sa metalnim bravicama i samoligirajućim bravicama

U stomatološkim ordinacijama deo ponude usluga čini i lečenje nepravilnog položaja zuba. Ova grana stomatologije naziva se ortodoncija. Bavi se i decom i odraslima.

Fiksne proteze su ustvari fiksni ortodontski aparati. Oni služe za ispravljanje nepravilnog rasporeda zuba u vilicama. Nosi ih i dec i odrasli. Što se starosti tiče, nema gornje granice. Donja granica je oko 11 godina. Pre toga deca oko sedme godine mogu da nose mobilne proteze. Ukoliko terapija mobilnom protezom ne da željeni rezultat, onda se savetuje da se pređe na nošenje fiksne proteze. Sve stomatoloske ordinacije koje se bave ortodoncijom imaju u ponudi fiksne zubne proteze najnovije generacije. Fiksni ortodontski aparati mogu biti manje ili više uočljivi. Neke odrasle osobe žele da ih nose, ali da ih što više prikriju, dok deca najviše nose da vole bravice sa različitim bojama ligatura. Da počnemo od dece. Prednosti fiksnih proteza su što se one ne skidaju dok traje terapija i zato se ona brže završava jer se ranije postiže cilj. Mobilne proteze se vade tokom jela i deca i ne nose u školu. Ostatak vremena trebalo bi ih nositi, ali deca su ponekad nedisciplinovana. Tako da, kada se stvore uslovi, oko 11. godine počinje se sa terapijom fiksnim aparatom.

Blog ilustracija: Fiksne proteze sa metalnim  bravicama i samoligirajućim bravicama
Foto: Pixabay

Danas imamo u ponudi dve vrste koje su jednako učinkovite. Razlika potiče od toga da druga vrsta daje veću udobnost i kraće trajanje terapije. U praksi su najzastupljenije proteze sa metalnim bravicama. Deca ih naročito vole jer se bravice prave u raznim bojama. Tokom kontrola može se menjati boja bravica. Dvanaest boja je u opticaju. Proteza ne mora biti jednobojna, već može biti i šarena. Ova vrsta fiksne proteze je vidljiva za razliku od onih koje imaju providne safirne bravice koje su teže uočljive. Za njih se opredeljuju odrasli koji ne žele da bude upadljivo da nose protezu. Kako se fiksni aparat nosi stalno, on utiče i na izgovor reči. Vremenom se dete ili odrasla osoba naviknu na njega, ta mnogo bolje izgovaraju glasove nego u početku. Svakako neka razlika u odnosu na stanje bez proteze se oseti.

Na kontrole se mora ići redovno a tempo odlaska propisuje lekar. To je uglavnom period između 3 do 6 nedelja. Tada ortodont proverava trenutno stanje i aktivira protezu kako bi ona delovala. Nakon postavljanja, pacijent može da oseti nelagodu i da ima utisak da ga bravice žuljaju. Par dana traje prilagođavanje. Stomatolog će preporučiti i eventualno uzimanje leka protiv bolova, obično onog koji pacijent inače pije za glavobolju.

Druga vrsta su fiksni aparati sa samoligirajućim bravicama. Oni su za nijansu komforniji za nošenje. Ako upoređujemo cene, najmanje koštaju proteze sa metalnim bravicama u boji, slede ih fiksne proteze sa providnim bravicama, a one sa samoligirajućim bravicama su najskuplje. Naše stomatološke ordinacije nude pogodnosti pri plaćanju. Zato se roditelji odlučuju da plate na rate ako je to moguće. Inče, razlika u komforu kod ova dva tipa potiče od toga da metalne bravice imaju gumene ili žičane ligature koje izazivaju veće trenje prilikom pomeranja i vrše veći pritisak na zube, a samoligirajuće bravice imaju posebna vratanca koja omogućavaju da žica slobodnije klizi i samim tim trenje je manje.

Ono što pacijente najviše zanima, kao i roditelje dece koja treba da započnu terapiju su odgovori na razna praktična pitanja.

Kako se održava higijena tokom nošenja fiksne proteze? Znamo da se ona ne može skidati kako bi se oprala i kako bi se detaljno oprali zubi, već se to radi istovremeno. Roditelje brine kako će se očistiti ostaci hrane koji su se zavukli tokom jela. Pre svega treba podvući da je tokom nošenja fiksne proteze pranje zuba ekstremno važno. Ako dete do tad nije imalo naviku da redovno pere zube, ili ih je pralo površno i suviše kratko, sada kada nosi fiksnu protezu to će zasigurno morati da promeni. Zubi se peru običnom četkicom, ali se savetuje neka sa manjom glavom i tanjim čekinjama kako bi lake prodrla u zavučene delove. Moraju se prati minimum sva puta dnevno. Savetuje se da se peru posle svakog obroka. Pre početka nošenja fiksnog ortodontskog aparata svakako stomatolog utvrđuje da su svi kvarovi sanirani i da su desni zdrave. Kako ne bi došlo do kvarenja zuba ili upala desni tokom nošenja fiksne proteze, higijena mora da bude prioritet. Pored četkice i paste za zube koja obavezno sadrži fluor, mogu se koristiti i interdentalne četkice, kao i irigatori. Tečnost za ispiranje usta je takođe preporučljivo upotrebljavati.

Šta sme da se jede, a šta ne kad se nosi fiksna proteza? Ovo je takođe jedno od prvih pitanja koje roditelji postavljaju. Ne treba jesti lepljivu i suviše slatku hranu. Tu spadaju žvake, gumene i tvrde bombone. Generalno, slatkiše je bolje svesti na što manju meru, jer su prepuni šećera, pa je rizik od stvaranja zubnog plaka veći, a samim tim i rizik od karijesa i upala desni. Zabranjena je i tvrda hrana kao što su bademi, orasi, kikiriki i slično. Jabuku ne treba gristi celu, već je isecati na sitne komade i tako jesti. Bilo šta što je tvrdo treba izbaciti. Pored slatkiša, treba minimizirati unos voćnih sokova jer su puni šećera. Ne treba konzumirati gazirane napitke. Generalno, najzdravije je i najbolje tokom trajanja terapije piti vodu. Grickalice su nezgodne jer su uglavnom ili tvrde ili lepljive, a podsećamo da se preporučuje da se posle svakog obroka peru zubi. Ako neko nije u mogućnosti to da radi tokom dana, obavezno je da zube opere i ujutru i uveče. Upotreba interdentalnih četkica je dobra preventiva za oboljenja desni. Treba imati na umu da je ortodontska terapija veoma važna i da daje odlične rezultate koji pacijentu donose zadovoljstvo poboljšanim izgledom zuba. Lep osmeh, pravilan zagrižaj, najbolja su nagrda za neka odricanja koja treba napraviti tokom trajanja terapije. Inače, terapija traje od godinu dana do tri godine. Nakon skidanja fiksne proteze prelazi se u retenciju. To je faza terapije kojom se sprečava da se stanje vrati u pređašnje. Koriste se retencione folije ili retencioni aparati (vrsta mobilne proteze).

Šta ako se dete bavi nekim sportom? Bavljenje sportom je dozvoljeno. Preporuka je da se tokom sportskih aktivnosti nosi zaštitna guma za zube, naročito ako je u pitanju skijanje, bord, bicikl, roleri i slično. Mada, za bilo koji sport se preporučuje dodatna zaštita kako ne bi došlo do povređivanja usled prisustva proteze u ustima.

Muzička škola o duvački instrumenti – kakva je tu situacija? Na žalost, fiksna proteza otežava sviranje duvačkih instrumenata, tako da je najbolje detaljno se posavetovati sa ortodontom u vezi sa tim.

Pročitajte još:
- Dečije zubne proteze - mobilni ortodontski aparati

M. K.

Back to Top