Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Gde kupiti sobna vrata po meri

Izrada sobnih vrata po meri nešto je čime se diče mnogi proizvođači i to ističu u prvi plan. Koliko je važno tražiti da sobna vrata budu urađena po meri? Zar ne bi trebalo da postoje standardne dimenzije sobnih vrata?

Ako se rade po standardnim dimenzijama sobna vrata mogu se ugraditi u već unapred standardne otvore. Ali, sobna vrata koja se rade po meri koriste se za nestandardne otvore u zidovima. Reč je o jednokrilnim, dvokrilnim ili sobnim vratima koja bi mogla da imaju i više krila. Pregrađivanje unutrašnjeg prostora zavisi od originalnog arhitektonskog rešenja i postojećih zidova. Često se dešava da neko poželi da promeni raspored prostorija i da postojeću kvadraturu učini znatno funkcionalnijom. Prilagođavanje prostora svojim potrebama zahteva stručni nadzor jer ne možemo rušiti i pomerati zidove po sopstvenom nahođenju. Ako bismo to uradili mogli bismo napraviti nepopravljivu štetu. Neki zidovi su noseći i ne smeju se dirati, dok oni koji to nisu, uz saglasnost inženjera mogu da se poruše i premeste. Isto tako, kada pomeramo zidove ili dodatno pregrađujemo prostorije, moramo misliti šta ćemo sa prozorima i sobnim vratima. Ovakve promene iziskuju ugradnju novih sobnih vrata ako od postojećih velikih prostorija hoćemo da napravimo više manjih. Nekada ne moramo da rušimo zidove, već samo da na postojeće prolaze gde dosad nije bilo vrata ugradimo nova sobna vrata. Na primer, u nekim stanovima ulaz u kuhinju nije bio zatvoren sobnim vratima, a vlasnici su poželeli da ipak postave vrata na tom mestu, kako bi kuhinja bila više izolovana. Jedan od razloga je da se ne bi po stanu širili kuhinjski mirisi. Ovo je valja n razlog, a da bi se došlo do rešenja potrebna su sobna vrata urađena po meri.

Blog ilustracija: Najbolji dizajn sobnih vrata


Foto: Pixabay

Kada se rade sobna vrata po meri dobija se dosta toga. Naime, sam otvor ne mora mnogo da se prilagođava dimenziji novih vrata. Kada bi sva sobna vrata bila standardnih dimenzija, onda bi bilo neophodno da se u mnogim slučajevima nalaze načini da se zatvaraju rupe sa strane ili iznad vrata. Ovako, sobna vrata urađen a po tačnim dimenzijama mnogo je lakše ugraditi. Nije potrebno popunjavati rupe doziđivanjem, tj. postavljanjem cigli, gipsanih ploča i pur pene. Nova sobna vrata biće napravljena tako da savršeno ulaze u otvor na zidu, a sa strane ide samo mala količina materijala koji se ubacuje kako bi se otvor potpuno popunio.

Orijentacija dobrih vrata veoma je važna. Pravilo je da se sobna vrata otvaraju na unutra. Na taj način ne može da se desi da neko nekog udari vratima dok prolazi hodnikom. Ovo je potpuno logično pravilo. Zato se kuca kada ulazi u neku sobu ili prostoriju, ako je to potrebno, a u suprotnom bi se kucalo kada izlazimo napolje kako ne bismo nekog udarili u predsoblju ili drugoj prostoriji koja se nadovezuju na sobu iz koje hoćemo da izađemo. Ovo bi zaista bilo nepraktično. Zamislite samo da dete ne može da vam kaže da morate da kucate kad ulazite u njegovu sobu, nego da vi njemu stalno govorite da ono mora da kuca kad iz sobe izlazi. Na neki način ovo bi bilo zabavno. Ali, u praksi nije tako. Međutim, može da se desi da imate takav raspored prostorija da bi vam se više isplatilo da se vrata od neke sobe ili prostorije otvaraju na napolje. Ovo bi bilo praktično u slučajevima kada ne bo postojala mogućnost da neko nekog udari tim vratima, jer su ona na primer smeštena u uglu koji nije na prometnom mestu. Promenom orijentacije vrata dobilo bi s e to ima više prostora u sobi. Ako se vrata otvaraju na unutra onda u sobi treba osloboditi prostor iza njih kako bi mogla da se otvore. Iako taj prostor svakako treba da bude slobodan kako bi se moglo prolaziti kroz sama vrata, ipak, za male sobe stekao bi se utisak da su veće kada se sobna vrata ne bi otvarala na unutra. Ovo je ređi slučaj, ali sa sobnim vratima po meri, može da se bira.

Kada se priča o orijentaciji treba reči da postoje i leva i desna vrata u odnosu na položaj kvake. U zavisnosti od položaja same prostorije bira se i to da li je praktičnije da se vrate otvaraju na levu ili na desni stranu, odnosno s koje strane na sobnim vratima će biti kvaka. Biramo na osnovu toga da kada se sobna vrata postave ostane što više prostora unutra. Sobna vrata češće su bliže uglu nego na sredini zida. Ako je tako, ona se otvaraju na stranu ka tom uglu, a ne ka drugoj strani da ne bi oduzimala suviše prostora svojim hodom.

Neko ima potrebu da proširi sobna vrata, a neko bi možda voleo da zatvori svetlarnik iznad njih. Ovakve želje ispunjavaju se ugradnjom sobnih vrata po meri. Ima prostorija koje je mnogo praktičnije i lepše pregraditi dvokrilnim sobnim vratima. To su, na primer, ulazi u trpezarije iz nekih većih hodnika. U stanovima je uglavnom manje prostor, koliko god da su prostrani. Nema velikih hodnika i prostorije su retko kad naš velik površine. Tako da za stanove se uglavnom biraju vrata koja manje ili više pripadaju kategoriji standardnih dimenzija. Ipak i tu su moguća odstupanja. Na primer ako se neka prostorija pregradi na dva dela, možda je praktičnije da između njih budu dvokrilna vrata urađena po meri. Ta dvokrilna vrata možda treba da budu od stakla kako bi svetlost bolje prodirala u pregrađenoj prostoriji, naročito ako u jednom delu ima više svetlosti nego u drugom. Isto tako, neko bi možda da originalna vrata u stanu koja imaju svetlarnik iznad zamenio običnim sobnim vratima koja iznad nemaju stakleni deo.

Ipak, kada su sobna vrata po meru u pitanju, kuće su najzanimljivije. Gradnje kuće ima mnogo manje ograničenja nego kada se kupi stan. Onaj ko pravi kuću može skoro sve da uradi po svojoj meri. Ako neko voli da ima svugde velika sobna vrata, može na ručiti da se urade po meri po nestandardnim dimenzijama. Nekom je dosadilo da mu se nameštaj i bela tehnika stalno zaglavljuju kad ih unosi i iznosi, pa želi da u kući ima nestandardno široka i visoka sobna vrata. Sve je to moguće kod domaćih proizvođača sobnih vrata.

I na kraju dajmo odgovor na pitanje sa početka, koje je postavljeno i u samom naslovu ovog teksta. Sobna vrata po meri prave najbolji domaći proizvođači koji pored velikog izbora modela i povoljnih cena, mogu da naprave sobna vrata nestandardnih dimenzija.

Pročitajte još:

- Postavljanje sobnih vrata

M. K.
Back to Top