Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Italijanski jezik sve popularniji u školama stranih jezika

U školama stranih jezika izučavaju se mnogi strani jezici. Pored nekoliko osnovnih, najvećih stranih jezika, koje deca uče i u školama, ponuda obuhvata i neke koji ranije nisu bili u velikoj meri zastupljeni. Trendovi se menjaju stalno. Mladi i stari bivaju potaknuti popularnom muzikom, serijama ili filmovima da nauče dotični jezik. Iako je uvek bio u vrhu popularnosti, za učenje italijanskog jezika naglo je poraslo interesovanje.

Da li je razlog pobeda na Evroviziji, pesma koja se svima vrti po glavi i neodoljivi lider grupe Maneskin, Damiano David, ili nešto drugo, istina je da skole stranih jezika dobijaju sve više poziva u vezi sa kursevima italijanskog jezika. U ponudi su tečajevi za sve uzraste i nivoe znanja, od početnog do konverzacijskog nivoa. Takođe, za one koji imaju više vremena na raspolaganju, tu su intenzivni kursevi, putem kojih se za znatno kraće vreme prelazi gradivo i završava kurs. Na kraju, tu su i testovi za proveru znanja. Nakon uspešno položenog testa dobija se sertifikat i diploma. Međutim, da ne bude zabune, ti sertifikati i diplome nemaju zvaničan karakter. Mogu vam poslužiti kao svedočanstvo da ste završili tečaj italijanskog jezika na tom i tom nivou, ali ako vam je potreban zvaničan dokument o znanju jezika, tada se treba obratiti Italijanskom kulturnom centru, radi dobijanja informacija kako se do tih sertifikata dolazi. Postoji nekoliko zvaničnih sertifikata, koje izdaju italijanski univerziteti: CELI (Peruđa), CILS (Sjena), CERT.IT (Rim), PLIDA (Društvo Dante Aligijeri). Škole stranih jezike su te koje mogu ponuditi pripremne kurseve, ali mogu svoj rad bazirati na tome da cilj pohađanja bude sticanje znanja radi korišćenja pisanog i govornog jezika, bez izričitih namera da se polažu ispiti za sertifikat.

Blog ilustracija: Italijanski jezik sve popularniji u školama stranih jezika
Foto: Pixabay
Bilo da želite da naučite italijanski za svoju dušu ili vam je zbog posla ili studiranja neophodan sertifikat, sigurno vas zanima koliko je lako savladati ovaj jezik i koliko je vremena potrebno. Pre svega, kako određujemo da li je neki jezik „lak“ ili nije. Možemo se rukovoditi sličnostima i srodnošću sa našim maternjim jezikom, jednostavnošću gramatičkih i leksičkih struktura, lakoći pisanja i čitanja ili time koliko smo u kontaktu sa nekim jezikom. S prvim kriterijumom (srodnost sa maternjim) se mnogi neće složiti, jer ispada da bi nam onda najlakše bilo da naučimo neki od slovenskih jezika, što može, a ne mora da bude tačno. Neko bi rekao da je presudno poslednje sa liste, a to je koliko smo s nekim jezikom u kontaktu. Ovo je tačan, ali ne jednini odgovor. Po toj logici, najlakše je naučiti engleski, jer smo njime stalno i najviše okruženi. Zato mnoga deca samostalno savladavaju ovaj jezik, slušajući ga svakodnevno putem svih poznatih medija. Ali, nas ovde zanima italijanski. Tačno je da jezik koji lakše čitamo i izgovaramo i koji ima jednostavnije i jasnije strukture bez puno izuzetaka, lakše i brže učimo. Odlična vest za sve one koji žele da nauče italijanski jeste da je reč o jeziku koji je najlakši za učenje od svih romanskih jezika. Ovo može biti subjektivno mišljenje, a i ne mora. Italijanski je najmelodičniji jezik. Tokom istorije rešio se svega iz latinskog što se iole „teže“ izgovara. Konsonantske grupe koje se teže izgovaraju, praktično, ne postoje. Ostalo je samo ono što je milozvučno. Lakoća izgovora, poprilično ujednačen akcenat i melodičnost u izgovaranju rečenica, učinili su italijanski jezikom u koji se svi zaljube na prvo slušanje.

Dakle, ako ste vredni, disciplinovani i odgovorni, za učenje italijanskog trebaće vam manje vremena nego za neki drugi romanski jezik. Postoji nekoliko pravila čitanja, koja kada usvojite, s lakoćom čitate bilo koji tekst (čak i onaj koji ne razumete), s tim što može da se desi da pogrešite poneki akcenat dok ne naučite reči. S francuskim ovo nije slučaj, jer su pravila izgovora ipak malo komplikovanija. Veliku satisfakciju ćete doživeti kada shvatite da ste za svega par časova, naučili da čitate.

Dalje, gramatičke strukture su logične i lako se pamte. Vrlo brzo moći ćete sami da sastavljate jednostavne rečenice. Znaćete kako da se predstavite, kažete par rečenica o sebi i svom poreklu i odgovorite na jednostavna pitanja. Sjajno, zar ne! Već govorite italijanski. Prelaženjem lekcija iz odabranog programa bogatite rečnik, učite nove gramatičke konstrukcije, nove izraze i učite kako da komunicirate na raznim mestima i situacijama. Na primer, kako da se kao turista raspitate gde je železnička stanica ili kako da pozovete taksi i odete na aerodrom. Zatim, naručivanje jela u restoranu. Razgovor sa prijateljima poznanicima … Malo po malo, učite reči i sve slobodnije komunicirate. Potpuno je normalno, da koliko god naučili pravilo da pišete i govorite, ne možete neko vreme da se oslobodite da pričate. To je pasivno znanje, koje traži situaciju da se aktivira. Na časovima u školama stranih jezika insistira se što više na konverzaciji, kako biste se što pre oslobodili da pričate i da uz pomoć profesora pravite sve manje grešaka.

Najbrže se progovori na licu mesta, tj. u Italiji. Kad budete imali prilike tamo da provedete neko vreme, jednostavno ćete progovoriti. Okruženi govornicima kojima je to maternji jezik i koji itekako imaju razumevanja za vas jer ste stranac, dobićete podršku i pomoć u svakoj situaciji.

Učenje jezika u školama stranih jezika zahteva od vas da budete motivisani i dosledni. Ako mislite da ste lenji i da vam ipak treba veća potpora, opredelite se za neki od kurseva sa minimalnim brojem polaznika, a idealno bi bilo da uzmete individualne časove. Međutim, ako se izuzetno motivisani, vredni i disciplinovani, a pri tom niste stidljivi da pitate kad vam nešto nije jasno, idite na klasičan kurs. U društvu je nekad zanimljivije, a imate i od koga da prepišete domaći, ako treba. Drugi će vas podstaći da i vi vredno radite. Bilo kako bilo, grupe nisu velike, tako da ćete uvek moći da dođete do izražaja. Profesori posvećuju podjednaku pažnju svim polaznicima.

Zamislite da kada budete otputovali u Italiju turistički, možete da razgovarate sa lokalcima na njihovom jeziku, umesto da pitate da li znaju engleski. Savladavanje novog stranog jezika pruža veliko zadovoljstvo, čak i kad to ne radi zbog direktne finansijske koristi, već iz želje da proširite svoja znanja. Poliglote su cenjene u društvu. Koliko jezika znaš, za toliko ljudi vrediš – poslovica je koja uvek treba da vam bude na umu.

Pročitajte još:

- Šta sve nude škole stranih jezika

M. K.
Back to Top