Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Jeftina i skupa sobna vrata

Kakva je razlika između jeftinih i skupih sobnih vrata? Da li je odnos cene i kvaliteta proporcionalan kada je u pitanju ovaj veoma traženi proizvod? Pokušali smo da saznamo kod naših najboljih proizvođača od čega potiču razlike u cenama.

Svako ko kupuje sobna vrata uviđa da je izbor modela veoma velik. Od čega onda početi prilikom izbora? Mnogi polaze od toga da promatraju cene i na osnovu toga prave uži izbor. U odnosu na to možemo uvideti da postoji određeni raspon cena. Sobna vrata domaće proizvodnje mogu biti znatno povoljnija od onih iz uvoza. To je zato što se ona prave u domaćim radionicama. Samim tim cena je niža u odnosu na vrata koja su napravljena u nekoj od zemalja sa zapada. Potražnja za sobnim vratima veoma je velika. Ona je nešto izraženija tokom pika građevinske sezone. Međutim, pošto su sobna vrata potrebna svima i to u većem broju, neko se odluči za renoviranje stana i zamenu sobnih vrata i mimo sezone, odnosno u mesecima u godini kada nema toliko građevinskih radova.

Blog ilustracija: Jeftina i skupa sobna vrata


Foto: Pixabay

Što se tiče razlike u cenama, one potiču i od toga kakav materijal je korišćen za izradu sobnih vrata. Danas se ona mahom prave od ploča od iverice. Postoje i ona koja su urađena od medijapana. Sama osnova, tj. materijal od kog su sobna vrata napravljena može biti i drvo. Uz to koriste se i kombinacije raznih materijala kao što je drvo i staklo. Zahvaljujući tome izbor je još veći. Skuplja sobna vrata koja dolaze iz uvoza prepoznatljiva su po tome što imaju izuzetan dizajn. Vidi se da je njihov izgled osmislio profesionalac, koji ima oštro oko i istančan ukus. Da li su ova sobna vrata kvalitetnija od onih koja su domaće proizvodnje, samo zato što su skuplja od njih? Naime, to treba sagledati iz više aspekata, odnosno treba raščlaniti šta sve utiče na kvalitet proizvoda.

Ako počnemo od dizajna, domaći proizvođači prave sobna vrata koja su dizajnirana po ugledu na inostrane modele koji su najatraktivniji na svojim tržištima. Ideja da se prate trendovi urodila je plodom. Nije reč o kopijama, već o tome da se koncepti i ideje prenose na sopstvenu proizvodnju. Na primer, modeli sobnih vrata koji su urađeni u jarkim bojama i koji imaju razne metalne ukrase, mogu poslužiti kao nadahnuće domaćim proizvođačima. Tako da dizajn skupljih sobnih vrata ne mora nužno biti bolji od onog koji je utkan u ona povoljnija.

Materijali od kojih se prave sobna vrata takođe se ne razlikuju kod onih koja dolaze iz uvoza i domaćih. Koriste se iste osnove. Upotrebljavaju se kombinacije staklom i drugim ukrasnim elementima. Postoji i izrada od punog drveta, ali i od oplata od iverice.

Šta je onda to što čini kvalitet i gde bi mogle da se traže razlike. Cena proizvoda zavisi od toga koliko on košta proizvođača da ga napravi ili koliko košta prodavca da ga nabavi. Sobna vrata koja se proizvode u domaćim fabrikama i radionicama imaju cenu koja se formira na osnovu cene materijala i uloženog rada. Ako su materijali isti kao i oni koji se koriste za izradu sobnih vrata u stranim fabrikama, onda treba sagledati nešto što predstavlja kvalitet izrade i završne obrade. Sobna vrata prave se od panela koji se seku u određenim i tačno zacrtanim dimenzijama. Dakle, te panele treba iseći i posle ih spajati. Kvalitet se ogleda u tome koliki je stepen preciznosti prisutan prilikom ovih radnji. Precizna izrada i spajanje jasno je vidljiva. Ovo se ne odnosi samo na oplate sobnih vrata već na sve njihove sastavne delove. Da li su kvalitetno sastavljeni. Kako to da znamo ako smo laici, obični kupci koji samo traže dobra sobna vrata? Naime, moguće je dosta toga uočiti i golim okom. Nije potrebno da budete stručnjak za proizvodnju sobnih vrata da biste primetili neke male nepravilnosti i anomalije. Zato svaka sobna vrata koja nameravate da kupite treba detaljno da sagledajte. Pogledajte koliko su glatke ivice. Da li ima zazora na spojevima materijala? Da li je svaki šraf precizno legao na svoje mesto. Verovatno da ćete ovakvom inspekcijom primetiti da je sve potaman. Ako to nije tako, znači da proizvođač nije dovoljno precizan i da se posao nekad odrađuje pomalo aljkavo. Takve proizvođače trebalo bi izbegavati. Isti materijal, šrafovi i okovi spojeni kako treba i obrađeni pedantno dali bi potpuno drugačiji, tj. bolji rezultat. Ako naručujete vrata po meri, onda ne možete da znate unapred da li će ona biti precizno urađena, ali možete nešto drugo da uradite kako biste se uverili u kvalitet proizvoda koji za vas treba da se napravi. Možete pogledati više gotovih modela iz asortimana koje je proizvođač lično proizveo i na njima izvršiti proveru kvaliteta. Ako je dotični proizvođač napravio veći broj veoma kvalitetnih i precizno urađenih sobnih vrata, onda nema razloga da i ona koja za vas pravi ne budu isto tako dobra. S druge strane, ako uočite nepreciznost i ošljarenje, bolje tražite dalje i nemojte naručivati posao bez obzira na nisku cenu.

Pored kvaliteta izrade, treba gledati i kvalitet brava i metalnih šarki koje se ugrađuju u sobna vrata. Sobna vrata su jednostavnija od sigurnosnih jer imaju daleko manje elemenata. Opet tu su brave i kvake koje treba da budu odličnog kvaliteta jer se daleko više koriste. Razmislite samo, sobna vrata otvarate i zatvarate mnogo više puta u toku dana nego ulazna vrata u kuću ili stan. Kada idete iz prostorije u prostoriju onda često otvarate i zatvarate ta vrata. Naročito vrata od kupatila, dečijih i spavaćih soba. Jasno je da kvake i brave treba savršeno da funkcionišu duže vreme. Raspitajte se o prilikom kupovine o kakvim bravama je reč i da li postoji mogućnost izbora između više cenovnih kategorija kada su brave i kvake u pitanju. Modela će kod proizvođača sigurno biti više, ali treba proveriti da li su oni ista kategorija kvaliteta ili se razlikuju. Ako razlika postoji, treba se raspitati u čemu se ona ogleda. Najsigurnije je uzeti najprodavaniji model, jer on se sigurno najbolje pokazao u praksi, inače sam proizvođač prestao bi da ugrađuje model brave na koji kupci imaju reklamacije.

Pročitajte još:

- Postavljanje sobnih vrata

M. K.
Back to Top