Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kada je pravo vreme za nošenje zubne proteze

Kada je pravo vreme da dete počne da nosi zubnu protezu? Sve više smo svedoci da se ortodontska terapija primenjuje i na odrasle osobe. Da li postoje neka ograničenja i šta možemo očekivati?

Gotovo sve stomatoloske ordinacije imaju u ponudi ortodonciju. Ona se primenjuje u svrhu lečenja tj. korigovanja nepravilnog položaja vilica i zuba u vilicama. Nekada je bila specifična za mlađi uzrast i skoro da nismo mogli da vidimo odraslu osobu da nosi protezu. Danas je sve drugačije. Možemo videti i da neko ko je blizu ili oko 40. godine života ima fiksni ortodontski aparat.
Što se dece tiče, naravno postoje neka ograničenja koja se odnose na vreme kada dete može da počne da nosi protezu. Naziv dečije zubna proteza je uvreže u narodu, mada je pravilnije reći, ortodontski aparat. Za otpočinjanje sa terapijom prvo treba da budu zadovoljeni izvesni uslovi. Roditelji najmlađe dece raspituju se u stomatološkim ordinacijama da li dete treba da nosi protezu i kada je najbolje početi. Moguće da su i sami nosili mobilne proteze kao deca i da stoga znaju kako je važno biti uporan, ali pre svega da se što pre počne kako bi terapija u ranijem uzrastu bila završena. Ipak, početak nije vezan za godine deteta toliko striktno, koliko je u vezi sa tim koliko dete u nekom trenutku ima mlečnih, a koliko stalnih zuba. Nije neophodno da se svi zubi promene kako bi se počelo sa nošenjem ortodontskog aparata. Procentu vrši stomatolog, tj. ortodont. Obično se čeka da niknu stalne četvorke kako bi proteza imala stabilan oslonac i kako bi imala za šta da se „zakači“.

Blog ilustracija: Estetska stomatologija u stomatološkim ordinacijama
Foto: Pixabay

Prvo se kreće sa mobilnom protezom, tj. ortodontskim aparatom. Ne možemo reći koji je tačno uzrast u pitanju jer svako dete je individua i dinamika menjanja mlečnih zuba je priča za sebe svakom pojedinačno. Znamo i da bebama niču zubi u različito vreme. Isto tako je i sa vađenjem mlečnih zuba i nicanjem stalnih. Orijentaciono, možemo reći da je vreme kada dete počinje sa ortodontskom terapijom u prvom ili drugom razredu osnovne škole. Odmah treba naglasiti da nije kasno ni ako se kasnije počne. Uspeh i brzina lečenja mnogo više zavise od odnosa deteta prema nošenju proteze, nego prema tome u kom razredu je počelo da je nosi. Nekada je bila praksa da se mobilne proteze nose tokom čitavog dana i da ih deca ne skidaju kad idu u školu. Ako se uzimaju u državnim stomatološkim ordinacijama, onda lekar savetuje da se mobilna dečija proteza nosi samo noću i tokom dana kada dete nije u školi. Tokom obroka, ona se obavezno skida. Razlozi za redukovano nošenje je da se ne bi izgubila i da se ne bi oštetila tokom jela. U privatnim stomatološkim ordinacijama ne postoji ograničenje da se jedan mobilni ortodontski aparat ne može zameniti narednih godinu dana od momenta kada se dobije. Bilo da je razlog gubitak ili oštećenje, to je pravilo koje u ustanovama koje nisu privatne stvara jednu vrstu ograničenja i dodatnog pritiska. Naravno da je u privatnim ordinacijama sve drugačije. Treba biti pažljiv prema mobilnim ortodontskim aparatima i čuvati ih. Ali, Bože moj, ako neko dete slučajno polomi protezu, ili je izgubi na nekom putovanju, biće mu napravljena druga. Jeste da to dodatno košta roditelje, ali bolje je znati da postoji ta mogućnost u odnosu na to da alternative nema.
Sinonim za mobilni ortodontski aparat je dečija zubna proteza jer ovu vrstu aparata ne nose odrasle osobe. On, jednostavno, za njih ne bi bio učinkovit. Neophodna je veća sila kako bi se ispravile nepravilnosti u vilici koja je već oformljena, za razliku od dečije koja još uvek raste. Zato posle određenog uzrasta mogu da se nose samo fiksni ortodontski aparati. Ali, da se vratimo još malo na mobilne aparate. Važna je upornost i disciplina. Što se proteza duže nosi u toku dana rezultati su brži i uočljiviji. Premda, mobilni aparati imaju jednu manu. Mogu se skidati i stavljati po želji. Ako dete nije disciplinovano, ili čak ako je dobilo uputstvo da samo noću nosi aparat, to može biti nedovoljno. Takođe, ako ima instrukcije da ne nosi protezu kad ide na neko putovanje sa školom, na primer na rekreativnu nastavu, onda može da protekne sedam i više dana da dete ne nosi protezu. Svima je fascinantno kako posle samo nekoliko dana nenošenja ili neredovnog nošenja, proteza počinje da žulja decu i da ne pasuje. To je zato što se stanje vrlo brzo vraća u pređašnji položaj. Višednevno, ili čak višenedeljno preskakanje nošenja dovodi situaciji u onu tačku u kojoj je bila na početku. To je mnogima obeshrabrujuće i odatle potiče tvrdnja nekih da jedino fiksni ortodontski aparat daje trajne rezultate. Viđali smo decu koja su nosila mobilne proteze, da bi posle par godina prešla na fiksne. To je učinjeno kada su se stekli uslovi, a isto tako i iz razloga što pomoću mobilne proteze nije postignut uspeh.

Pitanje je kada početi sa nošenjem fiksnog ortodontskog aparata? Okvirno, reč je o uzrastu oko 13. godine. Mada, uslovi se mogu steći i ranije, ali ne mnogo ranije. Kada stomatolog proceni da terapija mobilnom protezom neće dati željeni rezultat onda se savetuje prelazak na fiksnu. Isto tako, dete ne mora uopšte da nosi mobilnu protezu, već da krene sa fiksnom kada dođe u uzrast da je to moguće.

Kakva vremenska ograničenja se tiču odraslih osoba kada je reč o nošenju fiksnih ortodontskih aparata? Danas je postalo uobičajeno da viđamo momke i devojke, ali i osobe u zrelim godinama da ih nose. Ograničenja na neki način nema, ali je nekako prirodno da osobe posle 40. godine neće na ovaj način ispravljati nepravilan raspored zuba u vilici, kada već dosad nisu, već da će pribegavati nekim drugim postupcima iz domena estetske stomatologije. Zato je važno početi na vreme. Pravilan raspored zuba i odnos vilica ne samo da je estetski važan, već omogućava i lakše održavanje higijene i time očuvanje zdravlja zuba i desni.

Pročitajte još:
- Dečije zubne proteze - mobilni ortodontski aparati

M. K.

Back to Top