Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kada treba ići na snimanje zuba

Kada treba otići u centar za snimanje zuba kako bi se napravio snimak? Zašto je to neophodno i da li je štetno? Ovo pitanje često postavljaju pacijenti svom stomatologu ili oralnom hirurgu.

Dijagnostička metoda snimanje zuba neophodan je sastavni deo lečenja kod stomatologa. Nije uvek nužno da se uradi ortopan, tj. snimak zuba, ali to veoma često potrebno. Ne samo kod intervencija stomatologa već i kao priprema za zahvate iz domena oralne hirurgije. Nekada je snimanje zuba potrebno ponoviti više puta u toku neke komplikovanije procedure kako bi se videlo kakvo je trenutno stanje stvari. Pacijente najčešće zabrinjava da li rendgensko snimanje zuba može nositi štetne posledice po zdravlje. Pošto je u pitanju predeo glave ova vrsta zabrinutosti kod nekih je još veća. Međutim, reč je o malim dozama zračenja koje po svim prihvaćenim istraživanjima ne ostavljaju bilo kakve štetna posledice po zdravlja pacijenta.

U odnosu na neke druge vrste rendgenskog snimanja kod kojih se snimaju veće površine i koriste veće doze, ortopan ili ortopanogram se radi uz korišćenje malih doza zračenja. Kako bi se dobio snimak, osoba se postavlja u fiksiran položaj, a tehničar radi snimak vilice ili dela vilice u odnosu na to šta soji u nalogu doktora.

Blog ilustracija: Kada treba ići na snimanje zuba


Foto: Pixabay

Da li treba čekati da odemo kod stomatologa ili samostalno pre toga uraditi snima na svoju ruku? Pacijenti koji praktično razmišljaju, često pomisle da li bi bilo bolje da kod stomatologa odu sa već spremnim snimkom zuba. Naravno, ovo ima rezona u nekim slučajevima. Kako razlikovati ova slučajeve i kako znati da li prvo treba otiči na snimanje zuba, pa tek onda u stomatološku ordinaciju? I šta tačno time dobijamo? Naime, kod pacijenta koji imaju mahom zdrave zube i jednu ili par plombi, bol ili osetljivost koja se javi, a koja u početku nije jaka može biti znak karijesa. Isto tako, može da se desi da nekome ispadne plomba i da to jasno vidi i pre odlaska na pregled. Što se tiče prvog slučaja, pacijent sam može posumnjati na to da se pojavio karijes ili eventualno upala desni i da zato oseća osetljivost dok žvaće. Bol nije intenzivan, ali svakako jasno je da se poseta stomatologu nikako ne sme odlagati. Odlaganjem se samo pogoršava stanje, koliko god da je bezazleno, vreme ga neće izlečiti već samo pogoršati. Ali, ako pacijent sumnja da ima pokvaren zub, onda nije neophodno da prvo ide u neki od centara za snimanje zuba. Dovoljno je da samo pozove svog stomatologa u odabranoj ordinaciji i zakaže pregled. Isto tako, onaj kome ispadne plomba i to sam i primeti, takođe nema potreba da ide u ortopan centar kako bi napravio snimak pre odlaska kod zubara. Na ovo treba dodati i osobe koje imaju osetljive desni. U pitanju su upalni procesi koji su manje ili više napredovali, ali svakako treba što pre pristupiti lečenju. U svim ovim slučajevima nema potrebe da pacijent samoinicijativno odlazi na snimanje zuba. Ali, ne mora da znači da to na tokom pregleda neće tražiti Vaš zubar. Može da se desi da posumnja na neki proces i da zato zatraži da se uradi snimanje. Ipak, najverovatnije da je dovoljno samo da se uradi popravka zuba ili zamena plombe, a kada su desni u pitanju da se pristupi adekvatnom lečenju.

Što se tiče pacijenata koji osećaju bol u zubima i tegobe koje su veoma neprijatne, a javile su se gotovo iznenada, onda je verovatno da će im doktor tražiti da se uradi snimak zuba. Isto tako, svi oni koji imaju višestruke probleme sa zubima, već su imali upalne procese u dubini i možda se podvrgavali operacijama ili lečenju kanala korena, bol je znak da nešto nije u redu i da odmah treba da idu kod stomatologa. Ali, sam zubar ne može mnogo toga da uradi dok ne bude imao snimak ispred sebe. Kako bi se uštedelo na vremenu, dobra ideja je da pacijent pre nego što ode u stomatološku ordinaciju sam ode u ordinaciju za snimanje zuba i napravi snimak zuba koji ga boli. Bez obzira što nema uput stomatologa, dovoljno je da pokaže koje je bolna regija kako bi se snimkom zahvatila ta oblast. Na taj način, kao što je već napomenuto, uštedeće vreme jer će otići kod zubara sa spremanim snimkom. Lečenju se pristupa odmah, a to faktički znači da je kraću put do otklanjanja tegoba tj. bola. Ako je reč o procesu koji se javio negde u korenu, a to se vidi na snimku, čim stomatolog otvori zub i krene sa čišćenjem i lečenjem, pacijent će osetiti olakšanje. Isto tako, snimak će otkloniti svaku sumnju jer može da se desi da se pacijentu učini da ga boli na primer četvorka, a da je ustvari petica ta koja ima problem. Na ovaj način izbeći će se nepotrebno otvaranje zuba koji je zdrav. Ovo nije mala stvar. Nije svejedno da li ste imalo načeli neki zdrav zub jer to može dovesti do ozbiljnih posledica. Naime, ako se pacijentu učini da ga boli jedan zuba, a problem je do susednog i ako bi nekim slučajem, a to ne bi smelo da se dešava, stomatolog otvorio taj susedni zdrav zub kako bi pomogao pacijentu da se odagna bol, onda bi se narušilo zdravlje zdravog zuba. Nije dovoljno to što se nije ni pristupilo lečenju bolesnog zuba već se napravila nova šteta. Otvoren zub je otvoren put za bakterije i infekcije. Sada se i on mora zatvoriti pažljivo, a otvor se mora dubinski očistiti kako ne bi došlo do infekcije, što se inače može desiti. Ako se napravi i mali propust, eto belaja, od zdravog zuba nastao je problem. Nije potrebno dodatno naglašavati u kolikoj meri je svaki zdrav zub važan i koliko je bitno da se što duže očuva. I svega ovoga ne bi bilo da je urađen jedan jedini ortopan, tj. snimak zuba za koji je potrebni desetak minuta da bude gotov.

Ako imate sumnje i ne želite bilo šta da radite na svoju ruku, onda prilikom zakazivanja pregleda u stomatološkoj ordinaciji, detaljno opišite šta vas muči doktoru i pitajte ga da li bi bilo dobro iz praktičnih razloga da odmah odete na snimanje zuba i da na pregled odete sa gotovim snimkom. Moguće da će vam reći da bi to bilo dobro i još će vam dati dodatne smernice šta tačno da tražite da se snimi kad odete u ortopan centar. Ako se bojite da ćete nešto pobrkati, doktor vam može napisati uput u poruci koju ćete pokazati tehničarima pre snimanja. Tako ćete uštedeti vreme i dobiti tačnu sliku kako bi stomatolog odmah mogao da prione ne lečenje.

Pročitajte još:

- Šta je 3D snimanje zuba i kome je ono potrebno

M. K.
Back to Top