Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta je 3D snimanje zuba i kome je ono potrebno

Odlasku kod stomatologa često prethodi i poseta ortopan centrima i kojima se radi rentgensko snimanje zuba. Ovo nije uvek slučaj, ali svi znamo da je često važno imati snimak kako bi stomatolog imao jasan uvid u situaciju. Pored običnih 2D snimaka postoje i 3D snimci zuba. Šta predstavlja ova tehnologija i kome je ona potrebna?

Ortopan ili ortopantomogram su termini koji se vezuju za snimanje zuba koje se sprovodi u posebnim ordinacijama koje su tome namenjene, a koje se još nazivaju i ortopan centri. Kada odete kod stomatologa zato što Vas boli zub, a nejasni su na pravi pogled uzroci, on će Vas sigurno uputiti da uradite snimak zuba. To nije jedina situacija kada treba uraditi snimanje zuba, već se ono praktikuje i u drugim slučajevima. Postoje 2D i 3D snimci zuba, a isključivo je stomatolog taj koji će odrediti koji od njih treba da uradite. Najčešće je dovoljan običan 2D snimak na kome se sve vidi u jednoj ravni, ali je to dovoljno da se nastavi terapija. Međutim, nekad je potrebno situaciju sagledati iz više uglova – i tada se radi 3D snimanje zuba. Ovo snimanje se radi u izuzetnim situacijama. Šta je to što se na ovakvim snimcima jasno može videti?

Blog ilustracija: Šta je 3D snimanje zuba i kome je ono potrebno


Foto: Pixabay

Pomoću metode trodimenzionalnog snimanja zuba i vilice može se utvrditi položaj donjeg alveolarnog nerva. Isto tako, 3D snimanje zuba primenjuje se generalno kada je reč o temeljnom istraživanju patoloških promena koje pacijentu zadaju tegobe, a koje se ne mogu adekvatno uočiti ili dijagnostikovati pomoću 2D snimka zuba. važno je istaći da potreba za 3D snimanjem nije toliko česta i da se ona javlja tek u situacijama kada ostale dijagnostičke metode ne daju odgovore na pitanja, odnosno ne daju adekvatnu sliku.

Slika koja se generiše pomoću 3D/CBCT Cone Beam Computerised Tomography može biti različite veličine, odnosno može nastati zahvatanjem manje ili veće površine regije koja se snima. Važno je da je pacijent izložen veoma kratkotrajnoj i minimalnoj dozi zračenja, što ovu metodu predstavlja bezbednom. Bojazan od zračenja je prisutna kod pacijenata koji nisu dovoljno informisani. U normalnim uslovima niko nema potrebu za suviše čestim snimanjem i izlaganjem zračenju, bez obzira što je reč o malim dozama, tako da kada Vas stomatolog uputi da uradite snimak zuba, bilo da je reč o 2D ili 3D snimku, Vi odlazite tada i onda ko zna kad sledeći put. Tako da ovakve upute ne treba izbegavati jer je snimak veoma često jedini način da se pravilno postavi dijagnoza. Samo neka stomatološka oboljenja, poput na primer, površinskog karijesa ne zahtevaju prethodno snimanje, ali ako je problem negde dublje ili ako osećate nepodnošljiv bol, onda treba svakako prvo da odete na snimanje zuba.

Što se tiče veličine polja koje se zahvata 3D snimkom ono je najčešće u varijetetima 5 x 5 cm, 8.5 x 5 cm, 8.5 x 8.5 cm i 12 x 9 cm. Na taj način mogu se pokriti različite površine, a izbor se pravi u skladu sa uputom koji je izdao stomatolog ili oralni hirurg. To znači da ako je reč o manjoj regiji, onda nema potrebe da se pravi veći snimak ili obrnuto, ako treba pokriti veću regiju, onda obuhvatanje manjeg polja ne bi bilo dovoljno.

Da li je 3D/CBCT bolja verzija običnog 2 D rentgenskog snimka i da li je to opcija koju biramo ako želimo da doktoru odnesemo bolji snimak. Istina je da 3D/CBCT više košta od običnog snimka, ali to n znači da je to njegova bolja verzija koja je zamenjuje. Znači, ako stomatolog nije naznačio da treba uraditi 3D snimak onda nema nikakve potrebe da ga radite na svoju ruku, već je običan rentgenski snimak sasvim dovoljan da se vidi u čemu je problem. 3D/CBCT snimak je takav da pruža perspektivu iz 3 ravni, kako mu samo ime kaže. Pošto je reč o najsavremenijoj i najnaprednijoj tehnologiji nju prati i visoka rezolucija na koju smo svi mi već navikli kada su savremeni mediji u pitanju.

U praksi se dešava da su neki slučajevi malo komplikovaniji i nejasni na prvi pogled. To ne znači nužno i da je reč o težem slučaju ili o slučaju čije će lečenje biti dugotrajnije. To samo znači da iz nekog ugla doktor ne može dovoljno precizno da sagleda problem. Kada je potrebno pogledati zub, njihov koren, vilične kosti, sinuse u 3 ravni, onda se radi 3D/CBCT snimanje zuba. takoše, može da se desi da 2D snimak nije dovoljno jasan, odnosno da doktor ne može iz njega da detektuje sa apsolutnom geometrijskom preciznošću oblike koji utiču na patološko stanje koje je prisutno, te da Vas tada uputi da uradite 3D snimak. 3D/CBCT predstavlja veoma korisnu metodu koja svoj nastanak duguje savremenim dostignućem na polju digitalnih tehnologija. Kada je reč o samom toku snimanja, ono ne traje dugo i nije potrebna neka poseban priprema za njega.

Inače, 3D snimanje zuba ne primenjuje se samo u slučajevima kada se leče akutna patološka stanja ili promene, već je njegova primena znatno šira. Osim u oralnoj hirurgiji, snimanje zuba koristi se i prilikom procesa izrade odnosno planiranja izrade ortodontskog aparata. Ovo nije uvek slučaj, već samo kada ortodont proceni da je bolje prvo uraditi snimak kako bi se napravila adekvatna projekcija i stvorila očekivanja u vezi sa trajanjem ortodontske terapije.

Pomoću 3D snimka prikazuje se i jasno vidi temporomandibularni zglob, kao i kortikalna ploča. Može se detektovati i pojava osteofita. U kompleksnijim slučajevima, kada je važno detaljno sagledati stanje vilice, metoda 3D snimanja je ona koja je najbolji izbor. Posledice nekih traumatskih povreda, kao što su frakture takođe se veoma jasno vide na ovakvim snimcima.

Kada je snimanje zuba u pitanju, većina pacijenta je povezuje sa postupcima koje treba sprovesti pre lečenja. Ali, snimanje se radi i nakon završenog lečenja, i tada je njegova svrha kontrola. Nije uvek obavezno uraditi kontrolni snimak, već samo u situacijama kada to stomatolog naloži.

Pročitajte još:

- Snimanje zuba – ortopan ili ortopantomogram

M. K.
Back to Top