Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako najbolje uklopiti bela sobna vrata

Bela boja je veoma popularna u dizajnu enterijera jer se veoma lako uklapa u razne okvire. Slično je i sa sobnim vratima. Međutim, na koji način najbolje uskladiti da bela sobna vrata dođu do izražaja i kada se treba odlučiti za ovu boju?

Svako ko kupuje nova sobna vrata za svoj stan, kuću ili kancelariju, razmatra razne boje koje su u ponudi. Modela svakim danom ima sve više i više, a domišljati dizajneri su se potrudili da to tako bude. Prilikom obilaženja prodajnih salona i razgledanja kataloga i slika, svakome zapadne za oko bar jedna od modela sobnih vrata koji je napravljen u beloj boji. Bilo da je u pitanju snežno bela ili krem bela, sve ove nijanse veoma su popularne kada su razni tipovi sobnih vrata u pitanju. Pre svega, treba sagledati koje su sve prednosti belih sobnih vrata i da li ima nekih mana.

Blog ilustracija: Kako najbolje uklopiti bela sobna vrata


Foto: Pixabay

Kada govorimo o prednostima ne možemo a da ne primetimo da bela sobna vrata otvaraju prostor. Svetla boja ostavlja utisak da je prostorija veća. Ova optička varka veoma je efektna naročito ako se bela sobna vrata postave na neku manju sobu. Time se postiže da soba deluje veće. Uz još neke trikove, kao što je adekvatna rasveta ili ogledala na zidu, male sobe mogu delovati i duplo veće nego što zaista jesu.

Pored vizuelnog utiska veličine, svetle boje su veoma dobar izbor jer nose u sebi notu dobrodošlice. Kao da Vas sama sobna vrat pozivaju da ih otvorite. Ako je reč o prostorijama koje su pregrađene sa dvokrilnim vratima ili nestandardno širokim vratima koja se sastoje iz jednog ili više krila, onda je taj utisak još jači. Pregrada između trpezarije i dnevne sobe mogla bi biti urađena u ovom stilu. Ukoliko u Vašem stanu nemate ovakvu vrstu barijere, prilikom renoviranja mogli biste da je napravite uz pomoć velikih dvokrilnih vrata bele boje. Na taj način neće se steći utisak da je prostor presečen, a Vi ćete dobiti veću privatnost u dve zasebne prostorije koje mogu opet postati jedna, po potrebi i to na jednostavan način, dovoljno je samo da otvorite dupla vrata.

Naredna prednost ogleda se u tome da se bela boja nameštaja veoma lako uklapa u ostatak enterijera. Ona Vam ostavlja slobodu da ostale elemente birate po sopstvenoj volji. Veoma je neutralna. Nije zahtevna i ne diktira ostale boje i dezene u Vašem domu. Ako volite stan ili kuću u kojoj svaka soba, tj. prostorija ima neku svoju osobenost, tada Vam sobna vrata koja su u nekoj posebnoj boji ili su bogato ukrašena ograničavaju ostale izbore koji se odnose na boju zidova ili raznih elemenata nameštaja. Dečije sobe želite da ofarbate u vesele boje i da zalepite raznobojne ukrasne tapete na neke od zidova. Naručili ste i poseban nameštaj za njih i potrebno Vam je da sama sobna vrata ne budu ta koja štrče i privlače pogled. Jednostavni, a kvalitetni modeli u beloj boji najbolji su izbor u ovom slučaju. Slična je priča i sa ostalim prostorijama u kući ili u stanu. Možda biste želeli da spavaću sobu dekorišete na neki specifičan način i već imate razne ideje. Ako Vas zanima kako da najbolje uklopite sobna vrata, odnosno koju boju da izaberete, sa belom nećete pogrešiti. Naravno, možete se odlučiti i za model sobnih vrata koji prati nijansu nameštaja ili ostale stolarije. Ako je to, na primer, tamno braon onda i sama sobna vrata mogu biti u toj boji. Meda, ni sa belom nema greške. Ona dobro ide uz sve. Čak iako se naknadno odlučite da promenite nameštaj ili da zamenite ili ofarbate prozore, Vaša bela sobna vrata i dalje prate priču. Vremenom, može da se desi da u svoj prostor poželite da unesete razne izmene, a jednostavna i neutralna boja sobnih vrata omogućava Vam tu slobodu, bez potrebe da kada to budete radili, kupujete i nova vrata za sobe.

Da li bela sobna vrata imaju neke mane? Ako ih već imate, onda ste verovatno primetili da se lakše prljaju nego neka druga sobna vrata koja su tamnija, ali ne suviše tamna. U tom pogledu najzahvalnije su neke boje u sredini. Takođe, sobna vrata koja imaju neku teksturu ili su dezenirana otpornija su na prljanje. To je, na primer, prirodna boja drveta sa ucrtanim godovima, ili neka druga boja, koja takođe ima teksturu drveta i godove. Da se razumemo, ovakva vrata se ne prljaju manje, nego njihov dezen ne dozvoljava da se na njima vide fleke ili prašina. Idealne boje za lenje osobe i sve one koji nemaju vremena često da brišu vrata ili jednostavno to ne vole da rade, jesu razne nijanse sive, braon, grao, prljavo plave … treba izbegavati tamno braon i crnu jer s na njima vidi prašina i tragovi brisanja u vidu kapljica vode. Bela se bolje ponaša od tamnih boja, ali na njoj se dosta toga vidi. Naročito ako su u pitanju glatka vrata od medijapana. Tada se po vratima vide i packe od prstiju, koje su naročito prisutne oko kvake i u svim delovima gde se vrata dodiruju rukama. Bela sobna vrata koja imaju godove i druge slične linije, kao i ona koja imaju reljefnu strukturu mnogo su zahvalnija za održavanje.

Kako najbolje uklopiti bela sobna vrata sa ostatkom. Istina je da se ona u sve prostore uklapaju, ali ako hoćete da posebno dođu do izražaja, onda se odlučite da zidovi oko njih ne budu potpuno beli, već da imaju posebnu nijansu. Na primer, svetla kapućino boja ili neka hladnija nijansa svetlo sive veoma su atraktivne, a bela vrata daće im savršen kontrast.

Bez obzira na to što nekad mogu biti malo zahtevnija za održavanje, ipak bela sobna vrata su veoma dobar izbor jer zrače pozitivnom energijom. Prostor deluje optimistično. Odlučite se za neki od materijala koji se lakše briše i održava, a ako želite da unesete notu topline, izaberite krem belu nijansu. Snežno bela boja odlično ide uz klasične modela, ali i moderna vrata u ovoj nijansi izgledaju odlično, samo ih treba redovno održavati i brisati da ne izgube svoj sjaj.

Pročitajte još:

- Prednosti klasičnih modela sobnih vrata

M. K.
Back to Top