Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Prednosti klasičnih modela sobnih vrata

Kada birate klasične modele, ne možete da pogrešite. Da li Vam ovo zvuči poznato? Može li se ova konstatacija primeniti i na sobna vrata i kada je se treba pridržavati prilikom kupovine?

Za mnoge stvari, uključujući i modu može da se desi da čujete savete stručnjaka koji kažu da kada ne znate za šta da se odlučite, uvek izaberete nešto što je svevremensko, jer tako nikad nećete pogrešiti. Sve što je klasično sa sobom nosi i epitet da je sigurno, što znači da svako ko nije uveren da mu je izbor dobar ili strahuje da je suviše odvažan ili izvan glavnih tokova, treba da se obezbedi na taj način što će se odlučiti za nešto što je provereno dobro ili lepo ili elegantno. Slično je i u građevinarstvu i u uređenju prostora. Nekada prevelik izbor nije dobar jer komplikuje odlučivanje. Noćna je mora onima koji su neodlučni. S druge strane, izabrati nešto što je jednostavno i lepo, teško da može da bude pogrešno. Kakva su to sobna vrata koja možemo okarakterisati kao klasična, baš ona koja su uvek dobitna kombinacija, a da pri tom nisu ni već viđena ili dosadna. To su ona sobna vrata koja kada vidimo, pomislimo da su skupa, kvalitetna, jednostavna a lepa, svedena, otmena. Prvi utisak je divljenje sofisticiranosti i jednostavnoj eleganciji. Kao kada kročite u nečiji dom koji je s ukusom uređen i osećate se lepo. Možete pomisliti da je u njegovo osmišljavanje i kreiranje uloženo dosta vremena i novca. Da su to uradili profesionalci, od ideje do realizacije. Jedan deo utiska, koji nije zanemarljiv, nose i sobna vrata.

Blog ilustracija: Prednosti klasičnih modela sobnih vrata


Foto: Pixabay

Kombinacije raznih stilova mogu da budu suviše napadne. Što se tiče sobnih vrata, ona treba da se uklope u ostatak prostora. Ako su stan ili kuća opremljeni u modernom fazonu, sobna vrata mogu a ne moraju da prate ovaj stil. Ona mogu biti priča za sebe. Mogu imati svoju osobenost i biti onaj detalj koji služi da se unese osveženje. Na primer, zamislite sve one primere u kojima je uređenje prostora bazirano na mešavini modernog i klasičnog, ili minimalističkog i ruralnog. I sobna vrata su na neki način deo nameštaja. Klasična sobna vrata su najčešće napravljena od drveta ili materijala koji su nastali preradom drveta. Ova vrata imaju više dimenzija jer su uvek reljefna. Nasuprot njima, postoje jednostavna, minimalistička vrata, kod kojih su sve površine ravne i glatke. Na njima nema reljefnih ukrasa, niti lajsni. Jedini detalj koji se na njima ističe je kvaka i brava. Klasična vrata, nekom mogu delovati kao stilska ili starinska. Ona imaju veoma pravilne crte i skoro uvek su simetrična. Kod njih nema poigravanja ukrasima i oblicima. Prednjače prave linije i geometrijski oblici, tj. slike poput kvadrata i pravougaonika. Prelazi između površina mogu biti zaobljeni, što ovakvim sobnim vratima daje posebnu čar. Linije nikad nisu suviše oštre, jer bi se na taj način odstupilo od osnovne ideje, a to je da sobna vrata imaju dozu elegancije. Zamislite vrata kakva bi bila na sobama od neke stare vile ili zamka. To su ta, jednostavna, a posebna sobna vrata. Ona se lepo uklapaju i u moderan prostor i daju mu dozu topline.

Zašto treba birati klasična sobna vrata? Pored razloga koji su već navedeni, a odnose se na to da ovakva vrata, svakako, oplemenjuju prostor, postoje još neki motivi za kupovinu. Naime, sa njima nikad nema greške. Ona Vam neće dosaditi. Ima nešto posebno u tim njihovim linijama što ih čini svevremenskim. Opet, nisu suviše jednostavna. Imaju elemente koji nosu njihovu osobenost. Moderna, jednostavna, vrata mogu da izgube svoj šarm vremenom. Nekad su bila nova, a kasnije od njih ostaje samo utisak koje su boje. Klasična vrata, kao da pričaju posebnu priču.

Ukoliko niste dovoljno hrabri da se odlučite za neku neobičnu boju, znajte da za to postoji razlog. Većinom smo navikli da sve što je od drveta, od nameštaja ipak bude većinom u nekim prirodnim tonovima. Jasno je da imamo bojazan da zelena, plava ili crvena sobna vrata vremenom mogu da nam budu previše i da nam dosadi suviše izražajna boja. Naravno, sobna vrata možemo ofarbati, ali kada ih kupujemo, računamo na to da će nam se njihova originalna boja sviđati duži niz godina i da nećemo imati potrebe da je menjamo. S tim u vezi je i težnja da se bude na sigurnoj strani. Za nekoga su to jednostavna, glatka, dvodimenzionalna sobna vrata u nekoj od prirodnih nijansi drveta plus bela i crna. Ali, ima i onih kojima je to suviše jednostavno i žele nešto posebno, ali ne suviše posebno. Iako klasika nije suštinski u sredini između ove dve krajnosti, ona to na neki način jeste. Nije ni previše jednostavna, a nije nimalo napadna i upitna. Tako da, svako ko želi da ima lepa i posebna sobna vrata, koja nisu ni previše jednostavna, a ni previše drečava, treba da se odluči za neki od klasičnih modela.

Kada su ovi modeli u pitanju, prednjače sobna vrata u prirodnim nijansama drveta, bela, krem, razne nijanse braon boje – od najsvetlijih do najtamnijih. Veoma su interesantna klasična sobna vrata koja imaju staklene delove. Ima modela koju su pola-pola. Gornja polovina ima ugrađene staklene prozore koji mogu biti od zamagljenog stakla, ali uz ova vrata bolje se slaže potpuno prozirno staklo. Ako hoćete dodatno da postignete efekat elegancije i šarma možete dodati zavese preko staklenih površina. One se veoma jednostavno prave i ugrađuju, samo treba izabrati prikladan materijal i dezen. Dobićete originalna sobna vrata koja su veoma ljupka i privući će svačiju pažnju. Lepo se uklapaju i u stanove i kuće. Nose sa sobom duh prošlosti, ali i prizvuk romantike. Izaberite neki od modela ovog tipa i nećete pogrešiti.

Pročitajte još:

- Dobra zvučna izolacija kod sobnih vrata

M. K.
Back to Top