Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako najbolje uklopiti sobna vrata sa ostatkom enterijera

U koliko j meri sobna vrata mogu da izmene Vaš utisak o enterijeru? Celina daje sliku koja nam se dopada u većoj ili manjoj meri, a detalji su ti na koje treba obratiti pažnju.

Kada na nekoj fotografiji vidite lepo uređen prostor, pomislite kako su dizajneri uspeli da postignu da nešto izgleda tako atraktivno. Ideja za uređenje raznih prostorija u stanu ili kući ima pregršt i danas su veoma lako dostupne putem interneta. Ako ste sami pokušavali da redizajnirate svoj prostor sigurno ste mogli da uočite da je svaki detalj veoma važan. A da li ste primetili, gledajući razne ideje i nacrte kako biste mogli da preuredite svoj prostor, kako nova sobna vrata mogu u potpunosti da promene izgled unutrašnjosti stana ili kuće. Kada neko kupi neku nekretninu koju treba renovirati i preurediti, zasigurno jedna od prvih stvari koje mu upadaju u oči jesu vrata koja dele sobe i ostale prostorije. Ako su ona stara, dotrajala, ili imaju ružne kvake i okove onda želimo da ih zamenimo novim i modernijim. Kada biramo nova sobna vrata, tek tad u prodajnom salonu uviđamo koliko ona mogu delovati atraktivno i u kolikoj meri mogu učiniti da Vaš prostor izgleda luksuznije. Zanimljivo je da sobna vrata, iako nisu skupa, mogu da učine da čitav prostor zasija i da deluje kako ste mnogo vremena, novca i ideja uložili u njegovo ulepšavanje i oplemenjavanje. Ali, kako ih izabrati i da li moramo da se pridržavamo nekih estetskih pravila kako ne bismo pogrešili i na kraju dobili rezultat koji nije tako efektan kao onaj koji vidimo u časopisu?

Blog ilustracija: Kako odabrati sobna vrata


Foto: Pixabay

Pre svega treba da razmišljate o stilu. To je pravac u kom želite da idete kada radite na uređivanju stana, kuće ili samo pojedinačnih soba. Ako je Vaš stan salonskog tipa i ako imate više komada stilskog nameštaja onda i sobna vrata treba da budu u skladu sa tonom koji preovladava. Iako je danas veoma popularno da se u moderno uređene prostore ubacuju rustični ili klasični stilski detalji, ipak tu treba voditi računa kada su sobna vrata u pitanju. Naime, ako u prostoru, bilo da je stan ili kuća ili pak neki poslovni prostor, pa čak i lokal – preovladava moderan dizajn, koji je osvežen nekom stilskom foteljom, rustičnom škrinjom ili antikvarnom policom, onda nije greška ako između soba postavite nova sobna vrata koja imaju reljefne geometrijske elemente, odnosno drvena sobna vrata koja izgledaju starinski. Takva vrata i dalje možete naručiti i kupiti. Ona nisu izašla iz mode i nije potrebno da tražite polovna jer se proizvode i nova vrata u tom stilu. Prate ih odgovarajuće kvake i šarke u bojama zlata, rebra ili mesinga. Stilski su osmišljene i oblikovne tako da izgledaju kao da potiču iz neke druge epohe. Ali, s druge strane veoma su kvalitetne i funkcionišu odlično. Međutim, šta je onda začkoljica kod pitanja stila kada je dozvoljeno u modernim prostorima postaviti vrata koja izgledaju kao da su stigla iz antikvarnice? Upravo suprotan scenario u kome prostor koji je dominanto obojen klasičnim stilom ili čak etno rustičnim tonovima gde su nameštaj, plafoni, rasveta, ukrasi i ostali detalji usklađeni tako da prate neki smer koji je bilo šta drugo osim urban i savremen. Dakle, da razjasnimo prostor na primerima. Jedan primer je prostor koji je uređen u rustičnom ili etno stilu. Drugi primer neka bude stan sa visokim plafonima, kristalnim lusterima, stilskim garniturama i baroknim komodama od masivnog drveta. Da li možete u ova dva prostor ada zamislite moderna sobna vrata sa oštrim geometrijskim linijama i modernim kvakama strogih linija? Naravno da ne. Tu nešto odudara. Nikako se ne uklapa. Dakle, da rezimirano, pravilo vezano za stil je sledeće: ako u prostoru ne dominira moderan i savremen stil onda izaberite sobna vrata koja taj stil prate, a nasuprot tome, ako je prostor obojen prizvukom savremenog uniformnog tona, onda on trpi igru i ostavlja Vam veliku mogućnost izbora kada su sobna vrata u pitanju.

Što se tiče stila u praksi, većina novih stanova je opremljena u savremenom stilu. Tu često ima elemenat a koji su jednostavni i geometrijski. Zato su ipak prodavanija modernija sobna vrata i to najviše ona čije kvake, okovi i brave deluju skupoceno i kvalitetno.

O čemu treba voditi računa kada su boje u pitanju. Da krenemo od kvaka. To je najjednostavnije. Odlučite se za dominantu boju metala u Vašem prostoru i onda kupujte elemente čiji su metalni delovi u toj boji. Ako je to srebrna onda sve kvake, brave, ručke i okovi od metala treba da budu u toj boji. To mogu biti i zlatna boja, kao i boja bronze ili starog zlata. Trudite se i da se odlučite za to la želite mat ili sjajne metalne površine. Tako da ako su sve kvake na vratima matirane ili peskirane, onda neka to bude slučaj i metalnim ručkama kuhinjskih elemenata. To je što se tiče boje metala, a što se tiče boje drveta na vratima, t je tek zanimljivo. Nije uvek u pitanju pravo drvo, može biti medijapan ili iverica u kombinaciji sa plastikom, aluminijumom i drugom materijalima. Boja ima koliko Vam srce hoće. Sobna vrata nisu više sva u beloj ili nekoj nijansi braon boje. To Vam i olakšava i otežava izbor. Da li je neophodno da se boja uklopi sa ostalom stolarijom ili sa bojom podnih obloga u stanu? Isto tako da li je neophodno da se boja uklopi sa bojama drvenih delova nameštaja. Naravno da nije! Prošlo je vreme u kom je sve što je od drveta moralo biti iste boje kako se ne bi stvorila stilska kakofonija. Sada je sasvim uobičajeno da sobna vrata budu i u nekim jarkim bojama a ne samo u da imaju smirene prirodne nijanse od bele do crne, preko bež, sive i mnogo nijansi braon. Ali, ako se odlučite da na ulaz u sobu ili sobe postavite plava, crvena ili roze vrata, onda treba da budete obazrivi kako ćete sve ostalo uklapati. Čak je i poželjno da se monotonija razbije i da se prostor osveži nekim bojama. Uvek je najvažnije imati mere.

Ako su zidovi obojeni jarkim bojama ili imaju posebne dezene, onda ne bi bilo dobro da vrata imaju previše ukrasa. To je princip balansa. S druge strane, ako su zidovi u mirnim ujednačenim i neutralnim tonovima, igra ritmova nalaže da se monotonija prekine sobnim vratima koja imaju ornamente ili koja imaju karakter u vidu neke neuobičajene boje oplate.

Pročitajte još:

- Kako odabrati sobna vrata

M. K.
Back to Top