Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako najlakše odabrati starački dom

O staračkim domovima i faktorima koji utiču na odluku da se neko tamo preseli, kao i na sam izbor ustanove, već je bilo dosta reči. Ali, kako da najjednostavnije i najlakše odaberete starački dom kada Vam je potreban neko ko će zajedno sa vama da izvaga situaciju a vi ste neodlučni. Evo nekih saveta koji Vamo mogu biti od koristi tokom Vaše neodlučnosti.

Dakle, neko treba da se preseli u dom za stare. Srećna okolnost je što danas privatni staracki domovi odudaraju daleko od slike nekadašnjih državnih gerontoloških ustanova, koje su više ličile na bolnice. Koliko god da je neko star i načetog zdravlja, niko ne želi da se trajno preseli u bolnicu. Toplina doma i kućna atmosfera nešto je čemu svi težimo. Svako treba da se oseća sigurno tamo gde stanuje. Prostor i ambijent treba da budu prijatni. Ne vole svi ljudi sito i ukusi su različiti. Kada se govori o ukusima, ne misli se samo na to kako je neko uredio i opremio dom za stare. Da li je nekome važan luksuzan nameštaj i uređenje? Svakom oku prija nešto što je lepo i skladno, dok s druge strane uočava nesklad, nešto što štrči ili je zapušteno. Velika većina privatnih staračkih domova ponudiće vam nešto što je lepo osmišljeno i uređene. Naravno, nešto je više po nečijem ukusu. Koji su onda to saveti i smernice koje će pomoći onima neodlučnima?

Blog ilustracija: Kako najlakše odabrati starački dom
Foto: Pixabay

Pre svega, neko se možda našao u situaciji da je odluka o odlasku u dom doneta brzo i možda iznenada. Iznenada nije baš adekvatna reč, jer nema puno stanja i bolesti koje tako brzo napreduju da se odjednom desi da je osoba nemoćna da se stara o sebi u potpunosti. Ipak, ima i takvih slučajeva, naročito kod nekih neuroloških i kardiovaskularnih oboljenja koja na žalost pogađaju najstariju populaciju. To mogu biti moždana oboljenja neurološke prirode ili pak, stanja nakon šloga na primer. Osoba koja je do juče bila „zdrava“ i sposobna da se sama o sebi brine odjednom se može naći u situaciji da je privremeno nepokretna i da ne može ni iz kreveta da ustane. Ovo veoma loše utuče na psihu jer se takve osobe osećaju nemoćno, a ujedno teško im jer su svesne da neko mora da brine o njima. Osećaju da su teret svojoj deci i drugim mlađim članovima porodice. Ovo je jedan primer koji opisuje razvoj događaja kakva se u praksi često dešava.

Ali, da ostavimo po strani šta je tačno dovelo do toga da je doneta odluka o odlasku u starački dom i da se skoncentrišemo na to da je to novonastala situacija koju treba što pre rešiti. Isto tako, pretpostavili smo da je situacija nastala iznenada kako bismo uzeli u obzir eventualno stanje šoka u kom se možda i dalje nalazi dete ili deca starije osobe. Ako je neko jedinac i desi mu se da iznenada jedinog roditelja treba da smesti u dom, ovakvim osobama potrebna je podrška. Kako je ne mogu dobiti od braće i sestara tu je porodica i prijatelji. Ako se sve dešava iznenada, to je veliki šok za tu mlađu osobu, koja treba što pre da reši važno pitanje i da odabere najbolji mogući starački dom. Nekada još uvek nije ni svesna situacije koja je snašla i teško joj je da razmišlja i odlučuje. Ali, njena prisutnost je neophodna i odluka je važna jer od nje dosta zavisi budući kvalitet života ostarelog roditelja.

Najjednostavniji način da se izabere starački dom je da se odmah eliminišu svi oni koji ne dolaze u obzir. To se radi tako što se prvo precrtaju oni koji nemaju kapacitet za zdravstveno zbrinjavanje. Osim ako nije reč o nekom veoma teškom bolesniku kome je potrebne palijativna nega, ovaj prvi krug eliminacije neće precrtati mnogo njih. Posle ovog, treba gledati gde je kakva atmosfera. Neko bi možda pomislio da se ovo gleda na kraju, a da pre toga treba pogledati lokacije, opremljenost i naravno cene smeštaja u svim staračkim domovima. To jeste u neku ruku tačno, ali ako birate starački dom za roditelja ili neku vama dragu osobu, srce će Vam biti na mestu jedino ako znate da ide na neko mesto gde ima smeha, šale, razonode i gde vlada pozitivna energija. Ako su i drugi stanovnici tokom Vaše posete nasmejani, to znači da se tu neko brine o njima, neko se trudi da ih nasmeje i zabavi, a ako se to trudi, onda se sigurno još više trudi da svi budu bezbedni, čisti i zdravstveno zbrinuti. Atmosfera mnogo više govori o staračkom domu od lokacije, nameštaja, pa čak i cene. Malo lepša dnevna soba nije vredna ako je unutra muk i tišina, osoblje neljubazno, zamišljeno, žali se i odrađuje svoj posao koji ne voli i u kome ne nalazi satisfakciju jer ne oseća da čini dobro delo. Dakle, koliko god zvučalo nelogično, idite redom i birajte najveselija mesta, a ostala precrtajte.

U ovoj fazi već imate neke svoje favorite. Sledeći eliminacioni faktor može biti cena, lokacija ili tip doma. Ako znate da roditelj voli selo i prirodu popričajte sa njim kako bi voleo da bude u takvom okruženju. Urbani tipovi bi možda više voleli da kroz prozor vide gradski život i da slušaju u daljini zvukove vozila. Ima i jednih i drugih. S tim u vezi, budite svesni da ćete želeti što češće da dođete u posetu. Ako je dom predaleko to vam otežava i poskupljuje dolazak. Može da utiče i na to da ga preskočite jer nemate dovoljno vremena da stignete negde i vratite se. Ovo je trenutak kada se vadi papir i piše uporedna lista za i protiv. Faktori su lokacija, cena i tip doma. Ako više volite mir i tišinu a nećete da dom za stare bude daleko kako biste mogli često da navratite, onda obiđite gradske domove koji su u prostranim kućama sa dvorištima, ali u mirnim ulicama koje su dovoljno blizu centra, a dovoljno zavučene da se buka ne čuje. Takvih staračkih domova ima više.

Ako se i Vama i Vašem roditelju dopalo neko mesto van grada koje ga ili je podseća na detinjstvo i na kom želi da ostane, onda neka bude tako. Budite svesni da je roditelj zbrinut i da ima tamo sve što je potrebno. Vi se malo bolje organizujte kako biste mogli češće da dođete. Nešto pomerite iz plana, nešto izbacite, imajući na umu da vreme teče i da on ili ona neće tu biti zauvek. Ovakav kompromis itekako ima smisla.

Na kraju, znajte da ne morate previše da razbijate glavu, slušajte svoje srce i svoj instinkt i uradićete pravu stvar. Do sad ste uradili sve najbolje što ste znali i mogli i odsad će to dati samo dobre rezultate.

Pročitajte još:

Da li su bolji starački domovi koji su više popunjeni

M. K.

Back to Top