Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako očistiti tepih od dlaka kućnih ljubimaca

Ako ste ljubitelj životinja i ponosni vlasnik kućnog ljubimca onda ste jedan od mnogih koji se suočava sa izazovima vezanim za čistoću stana ili kuće. Psi i mačke mogu manje ili više da se linjaju, ali svakako tepisi na kojima oni borave zahtevaju posebnu pažnju. Koji su sve načini za efikasno uklanjanje dlaka kućnih ljubimaca sa tepiha i staza u kući ili stanu?

Kada Vam se tepisi i staze isprljaju prvi logičan potez je da pozovete tepih servis i ugovorite pranje svih vaših tepiha i staza. Ekipa će doći u dogovorenom terminu, spakovati tepihe i staze, transportovati ih do tepih servisa, oprati i detaljno očistiti i kad budu potpuno suvi vratiti Vam ih na kućnu adresu. Zaista sjajno i praktično. Profesionalno pranje i čišćenje tepiha u servisima treba periodično, tj. bar dvaput godišnje praktikovati. To ne moraju nužno biti proleće i jesen kako mnogi misle, već u bilo koje godišnje doba. Čak se može desiti da kad nije udarna sezona, na primer zimi ili leti u vreme godišnjih odmora, da se pranje tepiha nudi po posebnim akcijskim cenama koje bi trebalo iskoristiti. Međutim, vlasnici kućnih ljubimaca suočavaju se potrebom za dosta zahtevnijim i češćim čišćenjem podnih obloga, tj. tepiha, staza, krpara ili itisona. Između dva pranja u servisu, svako ko ima psa ili mačku, treba da zna koji su najlakši načini da se tokom svakodnevnog čišćenja najlakše uklone dlake. Činjenica je da se neke vrste pasa i mačaka više linjaju od nekih drugih. Može da se desi da čujete komentare da se neka rasa mačaka ili pasa ne linja uopšte. Prava istina je da se tako nešto ne postoji i da svako ko se odluči na to da ima kućnog ljubimca treba da bude svestan činjenice da ta odluka sa sobom nosi dodatnu odgovornost, obaveze i ulaganje truda oko čišćenja prostora u kom živite. Ovde Vam nudimo neke korisne savete koje smo dobili od stručnjaka iz tepih servisa, a koji se odnose kako da sami najlakše očistite podove od posledica linjanja krznenih kućnih ljubimaca. Naići ćete i na neke nekonvencionalne trikove koji itekako mogu da pomognu.

Blog ilustracija: Kako očistiti tepih od dlaka kućnih ljubimaca


Foto: Pixabay

Prašak za pecivo posuti po tepihu pre usisavanja

Da, dobro ste videli. Prašak za pecivo ne samo što je neophodan za spremanje raznih slatki i slanih poslastica, već je veoma praktičan u domaćinstvu, a jedna od njegovih upotreba odnosi se na znatno poboljšani učinak usisavanja dlaka sa tepiha. Naime, postupak je sledeći: bogato pospite praška za pecivo po tepihu pre usisavanja i ostavite ga da odstoji desetak minuta. Njegova struktura pomoći će da se dlake koje su se zalepile i uplele u tepih lakše odvoje usisavanjem. Kada ovo radite, pobrinite se da Vaš kućni ljubimac ne bude u blizini jer će ukoliko se bude šetao po tepihu dok je na njemu prašak za pivo samo moći da napravi veći nered jer će ga na svojim šapicama preneti u druge delove stana ili kuće. Dakle, zatvorite sobu koju trenutno čistite i pospite prašak. Još jedna dobra stvar je što će prašak za pecivo ostaviti za sobom veoma lep miris. Kada prođe desetak minuta usisajte prostoriju, tj. tepih. Bićete iznenađeni koliko više dlaka ste na ovaj način uspeli da pokupite usisivačem. Kada usisavate pobrinite se da svaki deo tepih pređete tri puta, pokretima napred nazad i ne zaboravite uglove.

Gumene rukavice za ivice između tepiha i parketa

Svako ko ima kućnog ljubimca zna da se dlake šesto nagomilavaju u prostoru na rubovima tepiha, tačno na mestima gde se on graniči sa parketom, ili drugom podnom oblogom koju imate. Za čišćenje ovih delova upotrebite gumene rukavice. Navucite ih na ruke i blago pokvasite. Povucite prstima preko svih uglova i ivica. Iznenadićete se kada vidite koliko se tu dlaka zavuklo, a da ih na prvi pogled možda niste ni primetili.

Roler za čišćenje tepiha

Postoje proizvodi u obliku rolera čija površina može biti glatka i samolepljiva ili mogu biti napravljeni u obliku gumenih četki sa kratkim gumenim iglicama. U prvom slučaju dlake sa tepiha lepe se za samolepljivu površinu i tako se odstranjuju, a u drugom sama struktura rolera za čišćenje je takva da se dlake upliću među iglice i na taj način se sklanjaju sa površine. Ovakvi proizvodi postoje dugo na tržištu. Nisu skupi, a možete ih koristiti i za uklanjanje dlaka ljubimaca sa nameštaja i garderobe.

Selotejp traka

Ako nemate pri ruci roler za čišćenje, bilo šta što je samolepljivo može da pomogne. Selotejp trake svi imamo u kući i oni mogu da posluže. Odmotajte šiti selotejp i napravite od njega krug tako što čete jednu stanu zalepiti za svoj dlan a drugu lepljivu stranu ostaviti da bude slobodna. Sa tom lepljivom stranom očistite površinu tepiha ili nameštaja. Ovaj metod je pogodan za brzo čišćenje u toku dana, kada nemate vremena za kompletno usisavanje, ili kada primetite dlake na nekom delu tepiha. Isto tako ovo je zgodno i za brzo uklanjanje dlaka sa kauča ili odela. Nisu samo dlake kućnih ljubimaca te koje prave problem, već i kosa može da se zalepi za garderobu i da se uplete u tepihe.

Još jedan bonus savet. Kada čistite dlake sa glatkih površina, najefikasnije je da upotrebite mikrofiber krpu koja zahvaljujući elektrostatičkom naboju privlači dlake i prašinu koje se za nju lepe. Treba je samo blago pokvasiti kako bi voda obezbedila dodatno prianjanje i lepljivost. Ako je pokvasite previše, nećete dobiti željeni rezultat, već će se sve što pokupite samo razmazivati okolo.

Na kraju, treba da znate da ako imate kućne ljubimce morate dodatno voditi računa o čistoći zbog sopstvenog zdravlja. Životinje mogu prenositi razne patogene, a na Vama je da uložite dodatni trud kako biste sebi ili svojoj porodici obezbedili zdravu i čistu životnu sredinu. Osim samostalnog čišćenja i usisavanja veoma je važno da s vremena na vreme uradite profesionalno dubinsko pranje tepiha.

Pročitajte još:

- Nemojte kupovati ovakve tepihe – upozorava tepih servis

M. K.
Back to Top