Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Nemojte kupovati ovakve tepihe – upozorava tepih servis

Svi znamo koliko ke važno da prostorije u kojima boravimo budu čiste i da se to vidi na prvi pogled. Međutim, šta je sa tepisima? Da li ste prometili da se na nekim tepisima vidi svaka tačka i mrlja, dok drugi deluju besprekorno čisto. Otkrivamo u čemu je tajna

Osim prodavaca tepiha, najbolje stručnjake za njih krije tepih servis jer tu rade osobe koje se bave profesionalnim čišćenjem svih vrsta tepiha i staza. Od njih smo potražili savet u vezi sa tim kako da odaberemo idealan tepih ili stazu, koji se lako čiste i koji nisu previše zahtevni za održavanje.

Mlade domaćice ponekad dobijaju savete od starijih i iskusnijih. Jedan od njih odnosi se na to da ne treba da budu robovi svojih kuća, kuhinja, pločica u kupatilu i tepiha. Zahvaljujući godinama iskustva, dobro znaju šta govore i na šta misle. Reč nije samo o načinu održavanje, već i o tome u kolikoj meri je na nekoj površini vidljiva prašina, fleke, mrve ili slično.

Prostor u kome boravimo, živimo i radimo stalno se prlja. Za sobom ostavljamo tragove života koji svedoče o tome da tu neko boravi. Ponegde padne neka mrva na tepih, a pločice se isprskaju vodom. Ako nismo do sad imali priliku da nam neko to kaže, možda smo naučili na teži način šta kakve tepihe treba kupovati i kakvi su lepi samo na slici i u katalozima. Isto važi i za podne i zidne pločice u predsobljima, kuhinjama i kupatilima. Shvatili smo da ne treba kupovati ono što nije praktično.

Šta to znači kada su tepisi u pitanju? To znači da se na nekim tepisima u odnosu na boju i dezen vidi svaka mrva. Takvi tepisi su tamni jednobojni tepisi. Na primer, teget, tamno braon ili crni tepih može izgledati veoma primamljivo na nekim slikama u katalozima ili časopisima o uređenju kuće ili stana. Današnje vreme daje nam i mogućnost da ideje traimo na internetu i na društvenim mrežama. Tu ima divnih slika na kojima su prostorije opremljene ovakvim tepisima ili stazama. Ne mora ceo tepih da bude tamne boje, dovoljno je da na njemu postoje veće površine na kojima u tamne boje.

Blog ilustracija: Za prolećno spremanje neophodan je tepih servis


Foto: Pixabay

Kada je reč o tamnim bojama ne misli se samo na crnu, teget i braon. To mogu biti nijanse bilo koje boje, pa i ciklama, ljubičaste, crvene, zelene… Suština je u jednobojnim površinama na kojima nema posebnih šara i sitnog dezena. Na ovakvim površinama sitne čestice prašine znatno su vidljivije. Razni, turnčići, mrvice, končići otpali sa garderobe na jednobojnoj podlozi vide se jasno, kao na tacni.

Kakav onda tepih treba da bude? Najpraktičniji su tepisi koji imaju što sitniji dezen i igru kontrastnih boja. Ako ipak preferirate jednobojne tepihe, mnogo su praktičniji svetliji tepisi prirodnih boja, kao što je bež, boja peska, svetlo siva. To su praktično sve moguće najsvetlije nijanse, pa čak i bela. Međutim, ako je tepih jednobojan, čak iako je svetao, nije dovoljno samo to reći, već treba naglasiti da bi trebalo da ima duže konce, odnosno da bude čupav. Kratko ošišani tepisi su uvek nezgodni kad su jednobojni, jer svaki i najsitniji trun koji je druge boje, na njima se lako uočava.

Dezen tepiha trebalo bi da bude takav da igra pred očima. Ima veoma lepih tepiha koji se uklapaju u ovaj zahtev, a koji pri to m deluju otmeno i moderno. Ako ste pomisli da su šareni tepisi staromodni, niste u pravu. Orijentalni dezeni su i dalje veoma popularni. Oni deluju veoma skupoceno i ako se pažljivo uklope sa ostatkom enterijera onda je to pun pogodak. Kad razmišljate o praktičnosti i o tome da ne treba da budete rob čišćenja tepiha, bolje je da svoj prostor osmislite tako što ćete se odlučiti: da li želite nameštaj i zidove u više boja, i uz to svetliji čupavi jednobojni tepih, ili pak, hoćete što jednobojnije i smirenije tonove u bojama zidova i enterijera, ali zato tepih koji ima na sebi bogat dezen. I jedna i druga varijanta su odličan izbor, samo se treba opredeliti.

Praktična strana tepiha ogleda se i u materijalu od kog su napravljeni. Preporuka je da ne uzimate tepihe od čiste vune, nego da birate kombinaciju vune i sintetike jer oni imaju najbolje osobine. Trajniji su i otporniji na čišćenje i pranje.

Sve preporuke u vezi sa praktičnim bojama tepiha i staza tu su s jednim ciljem – a to je da Vam omogući da imate čiste podove između dva pranja u tepih servisu. Naime, ako je tepih šareni boje na njemu igraju, onda se na njemu, kao što smo rekli ne vide lako nečistoće, a čak se i fleke mogu lako kamuflirati. Ali, to ne znači da prljavština zavlada, jer sve ima svoju granicu. To jednostavno znači da Vaš tepih duže deluje da je potpuno čist. Nasuprot tome, može da se desi da Vaš teget jednobojni tepih stigne sa pranja iz tepih servisa i da se već za par dana na njemu vide prve mrve koje poput zvezda na noćnom nebu toliko upadaju u oči zbog kontrasta. Vi ćete onda morati da ih skupljate, usisavate svakodnevno i časite. Da je Vaš tepih dezeniran, ili svetao iste te mrve ne bi se videle, i mogli biste da usisavate jednom nedeljno, a ne svaki dan. Zato, vodite računa pri izboru boje tepiha jer ćete tako sebi uštedeti mnogo živaca za kasnije. Sigurno će kad tad početi da Vas nerivra kad znate da ste juče ili prekjuče usisali tepih, a ono odjednom on zgleda prljavo i prašnjavo. Slično je i sa tamnim podnim pločicama na kojma se svaka osušena kap vode vidi. To je nešto što je lepo samo u časopisu i na fotografijama, a u stanu ili kući nije, zato što nije vredno Vašeg nerviranja i preteranog rada.

Poslušajte ove korisne savete iz tepih servisa kako bi Vam održavanje čistoće doma bilo lakše i praktičnije. Usisavajte staze i tepihe redovno, a sezonski ih obavezno dajte u servis na detaljno pranje i čišćenje.

Pročitajte još:

- Za prolećno spremanje neophodan je tepih servis

M. K.
Back to Top