Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako se leči povlačenje desni u stomatološkoj ordinaciji

Šta je to povlačenje desni? Kada se desni povuku da li mogu da se vrate? Kako se u stomatološkim ordinacijama leči povlačenje desni? Na sva ova pitanja nudimo Vam odgovore.

Ako niste znali šta je povlačenje desni, ovaj tekst će Vam predstaviti uzročnike, simptome, kao i načine lečenja ovo stomatološkog problema. Pre svega, kako se povlačenje desni uočava i manifestuje? Ako ste odjednom primetili da Vam neki zub izgleda kao da je duži nego što je bio, to je verovatno zato što su desni počele da se povlače ka korenu i samim tim veća površina zuba je vidljiva golim okom. Ukoliko do sad niste čuli za povlačenje desni, možda ovoj pojavi niste pridali veliki značaj, misleći da je to nešto normalno. Ipak, na povlačenje desni treba obratiti pažnju, ako se uoči ova pojava. Čak iako samo posumnjate, trebalo bi što pre da odete na pregled jer stomatoloske ordinacije su najbolje mesto gde ćete utvrditi uzrok i sprečiti širenje i eskalaciju. Što se tiče uzroka, ili uzročnika ovog problema, ima ih nekoliko. Ako primetite da Vam se na jednom zubu povlače desni i da je vidljiv veći deo zuba nego što je to bilo ranije, moguće je da je to nastalo zato što ste suviše agresivno prali zube četkicom, te je došlo do oštećenja osetljivih desni. Ovo je deluje kao razlog zbog koga treba da idete kod odabranog stomatologa, ali ipak, dok ne odete na pregled Vi nikako ne možete sa sigurnošću znati da je to stvarni uzrok. Možete samo da pretpostavljate, a to nije dovoljno. U svakom slučaju, svoju tehniku pranja zuba trebalo bi da korigujete kako ne bi došlo do oštećenja zubne gleđi i desni. Ako mislite da ćete jakim pritiskom bolje očistiti zube, to nije tačno, jer možete i da preterate. Još ako koristite četkicu za zube koja je tvrđa nego što bi Vama trebalo, dodatno možete uticati da se gleđ ošteti a desni iritiraju i počnu da krvare. Ako nemate osećaj, možda bi bilo najbolje da kupite električnu četkicu za zube koja ima poseban senzor za merenje jačine pritiska, koji Vas upozorava svaki put kad suviše jako pritisne glavu četkice. Tkao ćete naučiti koliki pritisak je normalan, a ujedno će pranje Vaših zuba postati još temeljnije i zabavnije jer koristite električnu četkicu za zube.

Blog ilustracija: Kako se leči povlačenje desni u stomatološkoj ordinaciji
Foto: Pixabay

Još jedan od uzroka zašto se dešava da se desni povuku je bruksizam ili škripanje zubima. Jak pritisak može uticati na oštećenja desni. Osobe koje pate od ove pojave, trebalo bi noću da nose posebne štitnike koji amortizuju pritisak i time umanjuju mogućnost pojave negativnih posledica.

Inače, duvanski dim veoma štetno deluje i na desni, te se pojava povlačenja desni češće javlja kod pušača.

Međutim, glavni uzročnik povlačenja desni su upravo oboljenja desni. Tu se ističe paradontopatija. Ovo je ozbiljno oboljenje koje postepeno nastaje. Započinje kao upala deni tj. gingivitis. Manifestuje se kao crvenilo i otok. Upala desni nastaje tako što se stvara zubni plak, lepljivi providni omotač zuba u kome su nastanjene štetna bakterije. Naslage na zubima se stvaraju kao posledica nedovoljne ili nepravilne higijene. Ostaci hrane se zavlače u delove do kojih četkica ne može da prodre. Tu se nagomilavaju bakterije. Stvara se zubni plak. Organizam se od bakterija brani tako što se u desnima koncentrišu bela krvna zrnca koja ispuštaju enzime koji u procesu oksidacije oslobađaju slobodne radikale, koji uništavaju meko tkivo oko zuba.

Kada se desni jednom povuku, ne mogu se same od sebe vratiti. Na koji način se leči ova pojava? Naime, kada se uoči, nikako se ne sme odlagati odlazak kod stomatologa. Što se pre utvrdi uzrok, lakše će se sprečiti da se problem proširi. Svakako, o higijeni treba povesti računa i korigovati sve loše navike. Pranje zuba ujutru i uveče, minimum 2 minuta, upotreba zubnog konca, tečnosti za zube i interdentalnih četkica – ovo su načini da se detaljno očiste zubi. Pored toga, čišćenje u stomatološkoj ordinaciji je veoma preporučljivo.

U stomatološkim ordinacijama povlačenje desni leči se i tako što se leče bolesti desni, ali i posebnim procedurama. Naime, oboljenja desni, kao što je paradontopatija, koja vremenom dovodi i do stvaranja džepova na desnima, tj. pojave prostora između desni i zuba, u koje upadaju ostaci i stvaraju se bakterije. U stomatološkoj ordinaciji može se lečiti uz pomoć lasera. To je metoda koja nije hirurška i koja podrazumeva upotrebu lasera koji vrši dezinfekciju, kao i drugog lasera koji vrši mehaničko čišćenje. Ovaj pristup predstavlja nešto što je najmodernije i najsavremenije u stomatologiji. Metode su bezbolne i bezbedne. Veoma su impozantni rezultati pre i posle. Pacijenti su veoma zadovoljni. Ovo je skuplja metoda, ali postoje ponude u kojima se sprovode akcije, tokom kojih može da se uradi laserski tretman jedne vilice po ceni od oko dve stotine evra. Treba se raspitati u stomatološkim ordinacijama koje praktikuju lasersko lečenje desni, kakve su cene i da li ima nekih pogodnosti pri plaćanju.

Drugi način lečenja desni je operativnim putem. To je zahvat iz oblasti oralne hirurgije kojim se presađuje meko tkivo na mesto gde desni nedostaju. Ono se može presaditi i sa vrha usta ili sa desni na mesto gde je potrebno.

Pored ovih metoda postoje i operativne metode čišćenja korena, tada se radi operacija kojoj je cilj da se očisti okolina korena zuba. Ovome se pribegava ako nehirurške metode ne daju rezultate. Što se tiče regeneracije tkiva ona se može postići presađivanjem, što je već pomenuto ili postavljanjem membrane u vidu proteina koji stimulišu rast tkiva.

Svakako, preporuka je svima da dobro razmisle i povedu računa o higijeni svojih zuba i usta. Sve što Vam nije jasno ili niste znali, pitajte svog stomatologa. Nikad ne odlažite kontrole i preventivne preglede, a na prvu pojavu povlačenja desni, javite se svom zubaru.

Treba znati i da se povlačenje desni dešava i usled starenja. Ali, nikada nemojte pretpostavljati uzrok, već ga proverite u ordinaciji. Uvek imajte na umu da stomatološka oboljenja ne nestaju sama od sebe, ona samo mogu da se pogoršaju ako se ne leče na vreme.

Pročitajte još:
- Saveti u vezi sa dentalnim turizmom i posetama stomatološkim ordinacijama

M. K.

Back to Top