Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Saveti u vezi sa dentalnim turizmom i posetama stomatološkim ordinacijama

Dentalni turizam nije tu od juče. Poznato je već dugin niz godina da su koristi i uštede značajne kada se stomatološke usluge obavljaju u našoj zemlji. Stranci dolaze na zakazane intervencije kod stomatologa. Prilika da se upoznaju znamenitosti i kultura upotpunjuje se ovom praksom.

Opšte je poznato da su stomatološke usluge koje pružaju naše najbolje stomatoloske ordinacije po cenama daleko povoljnije u odnosu na iste te usluge u drugim zemljama. To naročito dolazi do izražaja kada su u pitanju zahvati poput ugradnje implanata ili postavljanje krunica i zubnih mostova. Tada je ušteda zaista velika. Međutim, kada je reč o nekim manjim intervencijama kao što su popravke zuba, onda treba iskoristiti priliku i to da se uradi, ali samo u slučaju da osoba ne mora dugo da čeka u odnosu na trenutak kad je uočila tegobe. Jasno je da bi se odlaganje lečenja karijesa da bi se sačekao dolazak u Srbiju, bilo veoma kontraproduktivno jer bi se na taj način situacija samo pogoršavala. Kako onda na najbolji način iskoristiti sve blagodeti dentalnog turizma a da to ne bude nikad na našu štetu?

Jasno je da je kod lečenja zuba vreme ključan faktor. Kada se neki problem zapusti i ne sanira na vreme, on se postepeno pogoršava. Lečenje se time produžava i poskupljuje. Ali nije samo stvar u ceni. Zubi koji postepeno propadaju, ili jedan zub, vremenom može doći u fazu da mu nema spasa i da mora da se vadi. A to svakako niste hteli. Poenta je da se što duže očuvaju prirodni zubi, a ne da se oni zamenjuju veštačkim. Koji je onda najbolji plan za sve one koji praktikuju dentalni turizam?

Blog ilustracija: Peskiranje zuba u stomatološkoj ordinaciji: Saveti u vezi sa dentalnim turizmom i posetama stomatološkim ordinacijama
Foto: Pixabay
Pre svega, treba napraviti raspored u skladu sa planiranim dolascima i putovanjima. Kada je reč o dijaspori, to su uglavnom osobe koje jednom ili više puta godišnje dolaze u zemlju. Najbolje bi bilo da u skladu sa tim obavezno unapred zakažu redovnu kontrolu u odabranoj stomatološkoj ordinaciji. na taj način stomatolog će imati kontrolu i uvid kakva je situacija što se tiče stanja Vaših zuba. isto tako, ako primeti neki potencijalni problem, odmah će ga sanirati ili će Vam ukazati na to kako treba da reagujete. Jasno je da su preventivni pregledi od ogromnog značaja i da se na taj način mnoga oboljenja u korenu zaustavljaju i sprečava se njihovo napredovanje i širenje. Isto tako redovni kontrolni pregledi su prilika da se naprave planovi za dalje. Ako, na primer, niste zadovoljni izgledom vaših zuba i želeli biste to da popravite, onda bi trebalo da vidite sa svojim stomatologom koje su opcije u ponudi. Na primer, moguće da bi rešenje za vas bilo postavljanje vinira, odnosno faseta.

Ako, pak imate potrebu da Vam se urade neke veći stomatološki zahvati, poput ugradnje zubnih implanata ili slično, onda je svakako redovna kontrola kod zubara, prilika da se u vezi sa tim dogovorite i isplanirate proceduru. Treba da znate da je proces ugradnje implanata dugotrajan, odnosno da se proteže na nekoliko meseci. Naravno, kada se uradi priprema i ugradnja samo implanta, nije neophodno da budete tu i da dolazite na česte kontrole. Tada treba sačekati od 4 do 6 meseci da on sraste sa viličnom kosti kako bi se na njega ušrafila krunica. U skladu sa tim planirajte i svoje dolaske u zemlju. Kada se zubni implant ugrađuje, to je proces koji ne može tek tako da se obavi. Treba da se uradi temeljna priprema. Nekada je neophodno da se uradi i hirurški zahvat na sinusu. Postoje jednostavniji i komplikovaniji slučajevi. Ponekad sve ide glatko, ali ima i primera kada situacija nije tako jednostavna. U svakom slučaju, sve varijante treba uzeti u obzir prilikom planiranja.

Pored ugradnje zubnih implanata, koji su u inostranstvu višestruko skuplji, nedostatak zuba se rešava i pomoću ugradnje zubnih mostova. Pojedinačni zubi koji imaju svoj koren, nadomešćuju se pomoću metalokeramičkih ili, danas, mnogo češće, pomoću bezmetalnih krunica. Njihove cene, takođe su znatno niže u našim stomatološkim ordinacijama u odnosu na cene u ordinacijama u mnogim stranim zemljama. Zahvaljujući modernim tehnologijama, danas je mnogo jednostavnije komunicirati na daljinu, pozvati doktore iz inostranstva i zakazati preglede i sve ostale intervencije. To je veliko olakšanje. Na taj način možete planirati svoje putovanje i uskladiti sve što želite da obavite u datom vremenu.

Veoma je važno podsetiti i napomenuti da je popularnost dentalnog turizma ogromna, ne samo zbog povoljnijih cena, već pre svega zbog odličnog kvaliteta usluga. naši stomatolozi su u svetu poznati kao vrsni stručnjaci i poznavaoci svoje oblasti. Oni redovno prate novine i dostignuća na polju stomatologije. Nove tehnologije koriste u svojim stomatološkim ordinacijama. Posećuju kongrese i simpozijume na kojima se razmenjuju znanja i prezentuju novine. Zato je potražnja za njihovim uslugama velika.

Ako se ipak i dalje pitate da li je dovoljno da jednom ili dva puta godišnje dolazite iz inostranstva da biste popravili zube, treba da znate da je veoma važno, da osim preventivnih pregleda kad god dođete, sve vreme mislite o pravilnoj higijeni zuba. naime, preventiva je važna, ali je još važnije da svakodnevno vodite računa o svojim zubima. Pregledi ne znače puno osobama koje se ne pridržavaju pravila. Pored redovnog pranja električnom ili običnom četkicom za zube i korišćenja adekvatne zubne paste, treba upražnjavati i druge metode čišćenja. Otklanjanje naslaga na zubi u stomatološkoj ordinaciji, nešto je što treba svakako da uradite tokom godišnjih poseta. Pored toga svega, trebalo bi da redovno čistite prostor među zubima pomoću zubnog konca. On otklanja zapalu hranu koja bi inače privlačila štetne bakterije koje uzrokuju karijes. Osim konca, manje su poznate interdentalne četkice kojima se čisti trougao između dva zuba i desni. mnogima su zbunjujuće i ne znaju kako da ih koriste. Zato pitajte stomatologa da Vam objasni ili pogledajte neki tutorijal onlajn.

Usluge iz oblasti estetske stomatologije veoma su tražene kada je dentalni turizam u pitanju. Zato, prilikom dolaska u zemlju, isplanirajte da uradite izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji. ova procedura mora da se radi pod kontrolom stručnjaka i ne treba je samostalno sprovoditi kod kuće, bez nadzora. To može da ima štetne posledice i da dovede do oštećenja gleđi koja štiti zub.

Pročitajte još:
- Ugradnja mostova i implanata u stomatološkim ordinacijama

M. K.

Back to Top